Un medicament pentru paraziți, rezultate promițătoare împotriva COVID-19

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Substanțe
Substanțe

Un medicament ieftin, folosit pentru tratarea infecțiilor parazitare, a ucis coronavirusul care provoacă COVID-19 în mai puțin de 48 de ore, într-un studiu de laborator, spun cercetătorii australieni.

Medicamentul, ivermectina, a fost utilizat pe scară largă de zeci de ani. A fost introdus ca medicament veterinar în anii '70. De asemenea, medicii îl prescriu pentru a trata păduchii de cap, scabia și alte infecții cauzate de paraziți. Potrivit unui raport publicat online în revista Antiviral Research, medicamentul a împiedicat rapid replicarea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Studiul a fost revizuit de la egal la egal și acceptat pentru publicare, deși nu este încă o versiune „definitivă" a înregistrării.

Potrivit Medscape, cercetătorii au infectat celulele cu SARS-CoV-2, apoi le-au expus la ivermectină. „Am arătat că o singură doză de ivermectină ar putea ucide COVID-19 într-un vas petri în 48 de ore, ceea ce indică o activitate antivirală puternică", spune coautorul studiului David Jans, doctor, profesor de biochimie și biologie moleculară la Universitatea Monash din Melbourne .

Chiar și la 24 de ore, „a existat o reducere cu adevărat semnificativă" a virusului, a declarat liderul studiului Kylie Wagstaff, doctorand, cerecetător în biochimie și biologie moleculară la Universitatea Monash, într-un comunicat.

Dar experții spun că este nevoie de mai multe testări pentru a ști dacă funcționează bine la oameni și dacă este sigur de utilizat.

"Nimeni nu ar trebui să încerce auto-medicația"

„Principalul mod în care credem că funcționează ivermectina este să țintească o moleculă cheie a celulelor noastre care credem că ajută virusul să prolifereze", spune Jans. "Prin oprirea acestui lucru, virusul se reproduce mai lent, și astfel sistemul nostru imunitar are o șansă mai bună de a monta răspunsul antiviral și de a ucide virusul." Administrarea acestuia sau a oricărui medicament antiviral este preconizată pentru a oferi organismului cele mai bune șanse de a învinge infecția, spune el.

În alte studii, spun cercetătorii, medicamentul a demonstrat că este eficient împotriva febrei dengue și limitează infecțiile similare COVID-19, cum ar fi virusul West Nile.

Medicamentul este „sigur la doze relativ mari, disponibil pe scară largă și relativ ieftin, de asemenea", spune Jans. Următorul pas este să se efectueze mai multe cercetări pentru a găsi cea mai bună doză pentru combaterea COVID-19. Apoi, cercetătorii pot începe testarea la oameni, spune el. „Este important de subliniat că nimeni nu ar trebui să încerce auto-medicația cu versiuni de ivermectină care sunt în scop veterinar sau pentru păduchi de cap." Singurul mod sigur de a obține ivermectina este prin prescripție de la un medic, spune el.

 

Studiul aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel