Un nou vaccin împotriva Ebola, în etapa de studii clinice la Universitatea Oxford

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ebola a ucis mii de oameni
Ebola a ucis mii de oameni

Experți de la Oxford au început testele clinice pentru un nou vaccin împotriva bolii Ebola.

Studii clinice sunt în curs de desfăşurare pentru un nou vaccin împotriva Ebola dezvoltat de Universitatea Oxford. Vaccinul este conceput pentru a contracara tipurile de Ebola din Zair şi Sudan - care împreună au cauzat aproape toate focarele şi decesele de Ebola la nivel mondial.

Universitatea Oxford a lansat un studiu clinic de fază I pentru a testa vaccinul pe voluntari umani şi în prezent se află în etapa de recrutare. Există deja câteva persoane înscrise, iar primele inoculări au loc joi. Există şi alte vaccinuri Ebola bazate pe varianta Zair, însă cercetătorii de la Oxford speră că noul vaccin va avea o acoperire mai largă.

Există patru specii de virus Ebola despre care se ştie că provoacă boala la om. Dintre acestea, Zair este cea mai letală, cauzând decesul în 70% din cazuri în lipsa tratamentului. Tipul Zair este responsabil pentru majoritatea focarelor, inclusiv focarul din 2014-2016 din Africa de Vest şi focarul din 2018 din estul Republicii Democrate Congo, unde peste 32.000 de persoane au fost infectate şi au fost înregistrate cel puţin 13.600 de decese.

În noul studiu, 26 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani vor primi o doză din vaccinul ChAdOx1 biEBOV Ebola la Universitatea Oxford. Aceste persoane vor fi monitorizate pe o perioadă de şase luni, rezultatele fiind aşteptate în al doilea trimestru al anului 2022. Vaccinul se bazează pe virusul ChAdOx1, o versiune slăbită a virusul răcelii comune care a fost modificat genetic astfel încât să îi fie imposibilă replicarea în organismul uman.

Această metodă a fost deja folosită cu succes în vaccinul Oxford/AstraZeneca împotriva COVID-19. ''Focare sporadice de Ebolavirus încă mai apar în ţările afectate, punând vieţile persoanelor - în special ale lucrătorilor sanitari din prima linie - în pericol. Avem nevoie de mai multe vaccinuri pentru a contracara această boală devastatoare'', a declarat Teresa Lambe, profesor asociat la Institutul Jenner şi cercetător-şef la Universitatea Oxford.

Daniel Jenkin de la Institutul Jenner, investigator principal în cadrul studiului clinic, a declarat la rândul său că ''progresele recente au dus la aprobarea vaccinurilor împotriva unuia dintre virusurile care provoacă boala virusului Ebola''. ''Totuşi, această boală poate fi cauzată de mai multe specii diferite de virus şi fiecare dintre acestea poate necesita un răspuns imun ţintit pentru a oferi protecţie'', a adăugat cercetătorul. 
''Am conceput noul nostru vaccin pentru a viza cele două specii de virus care au cauzat aproape toate focarele şi decesele de Ebolavirus, iar acum aşteptăm cu nerăbdare să testăm acest lucru în studiile clinice de fază I'', a adăugat Jenkin.

Un studiu clinic ulterior urmează să înceapă în Tanzania până la sfârşitul anului, anunță Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel