Un vaccin utilizat de 100 de ani, eficient în caz de diabet, arată un studiu

Steluța Indrei |
Data publicării:
Vaccin
Vaccin

Vaccinul BCG, utilizat de aproape 100 de ani împotriva tuberculozei, a fost testat de curând și în cazul unor pacienți cu diabet de tip 1. Datorită acțiunii sale asupra sistemului imunitar, acest vaccin s-a dovedit eficient pentru restabilirea unui nivel normal al zahărului în sânge în cazul pacienților cu diabet de tip 1. 

Vaccinul BCG (Calmette-Guerin), ce protejează organismul împotriva tuberculozei prin introducerea unei bacterii inofensive asemănătoare cu bacilul Koch, are un efect secundar benefic asupra sistemului imunitar. Conform IFL Science, studiile anterioare au demonstrat modul în care BCG-ul ajută organismul să lupte împotriva unui număr mare de afecţiuni, inclusiv tipuri de cancer sau infecţii cu paraziți.

Un studiu recent dovedește că BCG-ul este benefic şi pentru diminuarea simptomelor unor afecţiuni autoimune. Echipa medicului Denise Faustman din cadrul Massachusetts General Hospital Immunobiology Laboratory a realizat o serie de teste clinice restrânse, în care persoanelor cu diabet de tip 1 le-au fost administrate două vaccinuri BCG la intervale de patru săptămâni, în timp ce un alt grup a primit două injecţii placebo. După patru ani, nivelul mediu al zahărului din sângele persoanelor vaccinate a scăzut cu 18%, fără a fi induse episoade de hipoglicemie.

Studiul arată că subiecţii şi-au păstrat acest nivel pe o perioadă de patru ani de la testele clinice, timp în care nivelul de zahăr din sângele persoanelor ce au primit injecţia placebo a crescut. Conform specialiştilor, se pare că BCG-ul determină celulele să treacă de la consumarea glucozei prin fosforilarea oxidativă către un proces mai puţin eficient numit glicoliză aerobă, astfel ajutând la consumarea acumulărilor de glucoză din fluxul sanguin datorat lipsei de insulină.

Specialiştii au descoperit în cadrul studiului că globulele albe ale pacienţilor cu diabet de tip 1 consumă mai puţină glucoză din sânge decât în cazul persoanelor ce nu suferă de această boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel