Un virus misterios a speriat China și restul Asiei

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Virus
Virus

Autoritățile chineze din domeniul sănătății nu au reușit să identifice o tulpină misterioasă de pneumonie care a infectat zeci de oameni și au pus restul Asiei în alertă - deși au exclus o revenire a virusului mortal sever sindrom respirator.

 

Un număr de 59 de cazuri de pneumonie virală necunoscută au fost raportate în orașul Wuhan, China centrală, cu șapte pacienți în stare critică, a declarat Comisia municipală de sănătate din Wuhan într-o declarație duminică. Toți pacienții sunt tratați în carantină și nu au fost raportate decese, notează CNN.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), simptomele pneumoniei sunt în principal febră, cu un număr de pacienți cu dificultăți de respirație, iar radiografiile toracice prezintă leziuni invazive ale ambilor plămâni.

Focarul a apărut la sfârșitul lunii decembrie și a ridicat temeri în China de o posibilă reapariție a SARS, o boală respiratorie acută virală semnalată prima dată în țară în 2002, care a provocat o pandemie care a răsărit prin Asia.
SARS s-a răspândit în 37 de țări din întreaga lume, a infectat peste 8.000 de persoane și a ucis 774 din noiembrie 2002 până în iulie 2003. Boala este provocată de un coronavirus, iar simptomele includ febră, tuse, dureri de cap severe, amețeli și alte plângeri asemănătoare gripei. 
Pe fondul neliniștilor în creștere, autoritățile din Wuhan au declarat duminică că au exclus posibilitatea SARS, sindromului respirator din Orientul Mijlociu  și gripei aviare.

Dacă nu este SARS, atunci ce este?

Potrivit comisiei de sănătate Wuhan, infecția a izbucnit între 12 și 29 decembrie, iar unii dintre pacienți erau angajați la o piață de fructe de mare din oraș.

Presa locală a raportat că piața - care a fost închisă de la 1 ianuarie pentru dezinfectare - a vândut și animale vii, inclusiv păsări, iepuri și șerpi, stârnind îngrijorarea că virusul ar fi putut fi transmis oamenilor de la animale.

Profesorul David Hui Shu-cheong, un expert de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a declarat că este foarte probabil ca focarul să fie cauzat de o "pneumonie virală complet nouă".

"Preocuparea este acum dacă jocul (vândut pe piață) este unul dintre motivele izbucnirii", a declarat el pentru CNN.

Potrivit Hui, mulți noi agenți patogeni au fost transmise oamenilor de la animale. Coronavirusul care provoacă SARS a fost urmărit la pisica civetă, un animal sălbatic considerat o delicatesă în anumite părți din sudul Chinei, unde epidemia a izbucnit pentru prima dată. Și cămilele dromedare sunt considerate o sursă probabilă de SARS, a spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel