Vaccin anti-COVID. Al patrulea din SUA, în ultima etapă de testare clinică. Fauci: e nevoie de mai multe tipuri de vaccin

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin   FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Al patrulea vaccin anti-COVID produs în SUA intră în ultima etapă de testare clinică.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania multinaţională Janssen a început să fie testat pe scară largă în SUA pe circa 60.000 de voluntari. Este vorba de cea de-a patra testare din faza III (ultima înainte de aprobarea sa definitivă, dacă se dovedeşte eficient şi sigur) care este menită să dovedească dacă acest potenţial vaccin poate preveni simptomele bolii într-o doză unică, potrivit Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (US National Institute of Allergy and Infectious Diseases - NIAID) din SUA. Cercetările şi testele clinice ale acestui vaccin sunt conduse de Janssen, de la multinaţionala americană Johnson &Johnson, însă la acest proiect participă numeroase institute şi centre de cercetare americane.

În SUA există deja patru candidate la un vaccin împotriva COVID-19 aflate în faza III a testelor clinice, ceea ce, potrivit directorului NIAID, Anthony Stephen Fauci, este "o reuşită fără precedent", având în vedere că au trecut doar opt luni de la identificarea virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19. Într-un comunicat publicat de NIAID, Fauci a precizat că ar putea fi nevoie de mai multe tipuri de vaccin pentru a face faţă cererii mondiale. Potrivit lui, "candidatul" testat de Janssen a demonstrat că este un vaccin "promiţător".

Vaccinul candidat constă într-un vector ce utilizează un adenovirus uman (virusul responsabil de răceala obişnuită) pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule. Vectorul de adenovirus utilizat în vaccinul candidat al acestei companii farmaceutice a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni şi declanşa boala. Descoperirile preclinice publicate deja în revista Nature au demonstrat că acest "candidat la vaccin" a indus răspunsuri unor anticorpi neutralizatori la macaci şi a oferit o protecţie completă sau aproape completă împotriva infecţiei cu acest virus în plămâni şi cavitatea nazală după expunerea la SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.

Testele lansate miercuri sunt menite să determine dacă vaccinul poate preveni boala COVID-19 după o singură doză administrată, se arată în comunicatul institutului. După depăşirea celor trei faze se poate obţine licenţa de fabricaţie şi comercializare la scară mare a vaccinului, în paralel cu faza IV în care sunt activate diferite sisteme de supraveghere pentru a verifica, practic continuu, siguranţa şi eficienţa produsului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel