Vaccinare antigripală anuală la copii, eficacitatea nu scade

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinurile nu au doar beneficii directe, asupra bolilor pentru care au fost create, ci și indirecte pentru afecțiuni asemănătoare sau care au ceva comun. Foto: CDC/James Gathany
Vaccinurile nu au doar beneficii directe, asupra bolilor pentru care au fost create, ci și indirecte pentru afecțiuni asemănătoare sau care au ceva comun. Foto: CDC/James Gathany

Vaccinarea antigripală la copii, eficacitatea nu scade de la an la an: Una din întrebările frecvente ale părinților este aceea dacă, făcând anual vaccinul contra gripei, nu cumva eficacitatea acestuia ar putea să scadă, la copii. Medicii și cercetătorii spun ferm că NU!

Vaccinarea antigripală la copii, eficacitatea nu scade de la an la an, spun ferm cercetătorii, care au descoperit că injecția de anul trecut nu va reduce în niciun fel puterea de combatere a gripei din vaccinul din acest an.

Concluzia lor vine după trei ani de monitorizare a eficacității vaccinului împotriva gripei în rândul a aproape 3.400 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani. Cercetătorii americani au spus că aceste concluzii sprijină ferm recomandările actuale care arată că toți copiii trebuie să fie vaccinați împotriva gripei în fiecare an.

Chiar și copiii sănătoși pot deveni grav bolnavi și pot muri din cauza gripei", a avertizat autorul studiului, Huong McLean. Ea este cercetător științific la Centrul de Epidemiologie Clinică și Sănătate a Populației de la Institutul de Cercetare Clinică Marshfield din Wisconsin.

În fiecare an, gripa ucide!

Mai mult, „momentul în care se declanșează și severitatea fiecărui sezon de gripă sunt imprevizibile", a spus McLean. „Numărul copiilor din S.U.A. care mor din cauza gripei în fiecare sezon variază de la aproximativ 37 la peste 170 (în sezonul trecut au fost 183 de decese la copii în SUA, n.r.)". De fapt, gripa a revendicat deja viața unui copil din Florida, anul acesta, a remarcat specialistul.
În ceea ce privește ipoteza că imunizările anuale ar putea fi cumva exagerate, studiul a demonstrat în mod clar că „vaccinarea anterioară nu a fost asociată cu reducerea eficacității vaccinului", a spus McLean.

Așa că, a adăugat ea, „să-ți faci vaccinul contra gripei în fiecare an este cea mai bună modalitate de a proteja împotriva acestei boli". Rezultatele studiului au fost publicate online pe 26 octombrie, în JAMA Network Open (Jurnalele Americane de Medicină, secțiunea în circuit deschis, n.r.)

La începutul toamnei, datele publicate de Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au arătat că sezonul gripal de anul trecut a luat viața a aproximativ 80.000 de americani, dintre care 183 copii. Aceste cifre reprezintă cel mai mare număr de morți cauzate de gripă în ultimele patru decenii în SUA.

Vaccinul se face de la 6 luni în sus!

CDC recomandă tuturor americanilor cu vârsta de la 6 luni în sus să facă anual un vaccin împotriva gripei, cu excepția celor care au alergii la unul sau mai multe ingrediente din vaccinuri sau a celor cu antecedente de boală paralizantă gravă, cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barre.

În ceea ce privește protecția pe care o oferă vaccinul contra gripei, acesta reduce riscul unui copil de a muri de complicațiile bolii cu mai mult de jumătate (51%), potrivit CDC. Această eficacitate se bazează pe date colectate din patru sezoane de gripă, din 2010 până în 2014.

Pentru această ultimă investigație, aproximativ jumătate dintre participanții pediatrici (cu o vârstă medie de aproape 7 ani) au primit unul din cele două tipuri de vaccinuri antigripale în 2013: fie vaccinul gripal viu atenuat (LAIV), fie vaccinul gripal inactivat (IIV).

În cele din urmă, echipa a observat că în 2013 copiii care au fost vaccinați cu un an înainte (2012) au ajuns la o protecție mai puternică împotriva unui tip de virus gripal (H3N2) în comparație cu cei care nu au fost vaccinați în anul precedent.

Studiu privind eficacitatea, după vaccinare anuală consecutivă

Protecția vaccinului gripal viu atenuat (LAIV) împotriva unui alt tip de virus gripal (H1N1) nu a fost afectată de istoricul vaccinării anterioare, conform raportului.

Iar la acei copii care au avut o gripă în anul precedent (2012) nu s-a văzut niciun impact asupra puterii protectoare a vaccinului tip IIV în 2013, în ceea ce privește ambele tipuri de gripă.

Același model de eficacitate a vaccinurilor contra gripei a continuat să se manifeste și în următoarele două sezoane de gripă, au constatat cercetătorii.

În timp ce îi încurajează pe părinți să vorbească cu medicul pediatru dacă au întrebări sau preocupări, McLean a subliniat că „vaccinul împotriva gripei este sigur pentru copii și adulți".

Și pentru că dureaza câteva săptămâni din momentul vaccinării propriu-zise până ce protecția să se producă în organism, ea a precizat că „părinții ar trebui să-și vaccineze copiii cât mai curând posibil, astfel încât să fie protejați înainte de începerea efectivă a sezonului de gripă".

Dr. Alicia Fry este șef al departamentului de epidemiologie și de prevenire al Diviziei de gripă de la CDC. Ea a spus că cel mai recent studiu este unul dintre puținele care s-au concentrat în mod special asupra puterii protectare contra gripei dacă vaccinarea se face regulat, de la an la an, în rândul copiilor.

Cea mai bună protecție contra gripei și complicațiilor ei

Constatările „sunt liniștitoare și sprijină actuala politică de vaccinare împotriva gripei", a spus Fry.

Faptul că și-au făcut vaccinul împotriva gripei s-a dovedit salvator de vieți la copii. CDC recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei care rămâne primul și cel mai important pas în protejarea împotriva gripei și a complicațiilor sale", arată expertul american.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel