Vaccinarea anti COVID-19, prea lentă. Oficial: UE „pregătită să ajute” la creșterea producției

Dana Lascu |
Data publicării:
Flacoane FOTO: pixabay
Flacoane FOTO: pixabay

Cum vaccinarea se desfășoară greoi în mai toate statele Uniunii Europene, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a recunoscut o „insuficiență mondială” a capacităților de producere a vaccinurilor și a anunțat că este „pregătită să ajute” pentru a le crește. UE va avea 2 miliarde de doze pentru cetățenii ei, promite oficialul. 

Demararea campaniilor de vaccinare contra COVID-19 a făcut obiectul criticilor în toată Europa - în special în Franța, unde lentoarea procesului alarmează, dar și în Germania, unde unii medici și-au exprimat regretul că personalului spitalicesc nu i se acordă întâietate în absența dozelor în număr suficient.

„Aceste dificultăți, pentru moment, nu se explică prin volumul comenzilor, ci prin insuficiența la scară mondială a capacităților de producție. Acesta este cazul pentru BioNTech”, a explicat Stella Kyriakides, Comisarului european pentru sănătat, într-un interviu acordat agenției germane DPA citat de Agerpres. 

După ce a comandat inițial în noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer și de compania germană BioNTech, UE a exercitat o opțiune de cumpărare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.

Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de țări ale UE, inclusiv în România, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârșitul lunii decembrie, el fiind primul autorizat la nivelul Uniunii Europene. 

„UE a furnizat din timp finanțări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-și dezvolta capacitățile de producție. Situația se va ameliora puțin câte puțin. (...) Suntem din nou pregătiți să ajutăm pentru a crește capacitățile de producție”, a asigurat Kyriakides.
BioNTech intenționează să deschidă, din februarie, o nouă unitate de producție la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri, pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte - cu AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna și CureVac, și are în vedere semnarea unuia cu Novavax.

„Alți fabricanți cu care noi am încheiat contracte sunt pe punctul de a-și vedea vaccinurile aprobate de UE. (...) Noi ne-am pus de acord în UE pentru a nu pune toate ouăle în același coș. Dacă toate aceste vaccinuri în curs de dezvoltare sunt aprobate, UE va avea peste 2 miliarde de doze disponibile pentru toți cei 450 milioane de europeni și pentru vecinii lor", a punctat Stella Kyriakides.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel