Vaccinul antigripal: mituri despre reacțiile adverse, demontate

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin
Vaccin

Beneficiile vaccinării antigripale sunt incomparabil mai mari față de riscurile efectelor secundare. Aceata este părerea specialiștilor, care demontează argumentele „reacțiilor adverse”.

Vaccinurile, ca orice substanță care intră în organism, pot să aibă unele reacții adverse. Acestea pot fi argumentul multor persoane, pentru a refuza vaccinul. Mai mult, aceste argumente pot fi aduse de părinți în fața medicului de familie, pentru a refuza vaccinarea celui mic, punându-l, astfel, sub un risc care este mult mai mare, cel la bolii, față de riscurile efectelor adverse.

Într-un articol semnat de Ana Dumbără, publicat în revista Medic.ro, publicaţie sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Acest argument a fost demontat de conf. dr. Mihai Craiu: „La nicio conferință medicală, din România sau din alte țări – și am participat în ultimii 15 ani la toate congresele ESPID (European Society of Pediatric Infectious Diseases), participare realizată pe banii mei, nu dus de «Big Pharma», cum se vor grăbi să afirme diverși detractori – nu am auzit măcar o singură luare de poziție care să susțină că vaccinul antigripal inactivat, cel folosit clasic la copil, cel care a fost produs și în România la Institutul «Cantacuzino», ar putea produce efecte adverse mai mari decât boala în sine. Nici măcar comparabile”, cotază articolul.

De altfel, sunt cunoscute cazuri în care pacienții, după vaccinare, au făcut o formă de boală respiratorie, uneori chiar severă, chiar dacă s-au vaccinat. Conf. Dr. Mihai Craiu, citat de aceeași sursă, mai precizează că vaccinul antigirpal nu protejează împotriva pneumoniei sau a bronșitei și nici nu este cauza acestor afecțiuni.  „Trebuie spus că iarna sunt în circulație multe virusuri, nu numai cel gripal. Rinovirusurile, virusul sinciţial respirator, adenovirusurile respiratorii, metapneumovirusul uman ar putea genera apariția unor semne de boală respiratorie. Toate acestea pot produce boli asemănătoare gripei, deși în majoritatea cazurilor simptomatologia este mai blândă decât la gripa dovedită prin teste specifice”, adaugă medicul pediatru.

El a subliniat, e asemenea, că în niciun caz nu există un risc mai mare de îmbolnăvire, complicații sau deces la pacienții vaccinați antigripal față de cei nevaccinați, indiferent de vârstă, însă în special la copiisub cinci ani sau persoane peste 65 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel