Vaccinul BCG contra tuberculozei, util în controlul diabetului de tip 1

Adisa Codruț / 24 feb 2019 / 20:32
Săptămâna Europeană a Imunizării
Săptămâna Europeană a Imunizării

Un vaccin folosit de mult timp ajută la readucerea nivelurilor de zahăr din sânge aproape de cele normale la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 avansat. Într-un studiu, cercetătorii de la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital (MGH) au injectat adulții care au diabet de tip 1 cu două doze de vaccin Bacillus Calmette-Guérin - BCG -, utilizat în mod tradițional pentru prevenirea tuberculozei.

Participanții la studiu, care aveau toți diabet de tip 1 de mai mulți ani, au arătat îmbunătățiri semnificative ale nivelului mediu de zahăr din sânge dupa vaccinare. Îmbunătățirile au durat pentru următorii cinci ani. Cercetătorii spun că se pare că vaccinul a afectat un mecanism metabolic care crește consumul de glucoză din celule.

Acest vaccin, în mod special, este deja cunoscut ca fiind benefic în stimularea unei substanțe din organism care ajută la dezactivarea atacurilor celulelor imune asupra țesuturilor sănătoase, care apar la persoanele cu boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1.

O modalitate sigură de a controla glicemia

„Aceasta este o validare clinică a potențialului de a reduce în mod stabil nivelurile de zaharuri din sânge la unele normale cu un vaccin sigur, chiar și la pacienții care au boala de mai mult timp”, a explicat, într-un material dat publicității, dr. Denise Faustman, doctor în științe medicale și director al laboratorului de Imunologie de la MGH, cercetător principal legate de vaccinul BCG și autorul principal al raportului publicat în npj Vaccines.

„În plus față de rezultatele clinice, avem acum o înțelegere clară a mecanismelor prin care doze limitate de vaccin BCG poate face modificări permanente, benefice la sistemul imunitar și pot să scadă nivelul de zaharuri din sânge în diabetul de tip 1" a continuat acesta.

Cercetătorii au anunțat că studii ulterioare vor fi efectuate pentru a confirma rezultatele și pentru a explora posibilitatea utilizării vaccinului pentru a trata și persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Studiul poate fi consultat integral (open access) AICI

Specificație suplimentară: Pacienții din acest studiu au continuat administrarea de insulină! 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy