VACCINUL pentru COVID-19, ANUNȚUL MOMENTULUI. Rafila: „Până la sfârșitul anului”. Cât va costa

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin   FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Prof dr Alexandru Rafila spune că până la sfârșitul anului am putea avea un vaccin pentru COVID-19. Iată ce companii ar putea câștiga lupta contra noului coronavirus și cât va costa un astfel de vaccin. 

Prof dr Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a vorbit sâmbătă seara, despre vaccinul pentru COVID-19. Specialistul a arătat că patru companii sunt foarte aproape să termine cercetările și că mai curând decât ne așteptăm două dintre ele ar putea deja să aibă vaccinul gata.

„Sunt mai multe companii care sunt aproape de realizarea vaccinului anti-COVID: Pfizer, Sanofi, Astra-Zeneca, Moderna. Aceste companii sunt în studiul clinic de fază 3, cel mai avansat înainte de se obţine aprobarea. (...) Aceste vaccinuri au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism sinteza unor proteine de suprafaţă, similare cu cele pe care le are virusul Corona şi în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri”, a explicat, la Antena 3, profesorul Rafila. 

Particularitățile acestui tip de vaccinuri, însă, dau naștere și unor mari probleme logistice. Dar chiar și așa, în câteva luni am putea avea gata două dintre ele, la un preț nesperat de mic. 

„Sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Ele trebuie menţinute la o temperatură de minus 70, minus 80 de grade, o mare provocare. Nu există instalaţii frigorifice de mari capacităţi care să ofere aceste temperaturi şi sunt foarte scumpe. Un congelator de 400 de litri costă 12.000 euro. Atunci, producătorii vor condiţiona vaccinul în cutii speciale, termoizolate, care conţin gheaţă carbonică şi fac posibil transportul şi păstrarea lui la temperatura optimă timp de 10 zile. (...) Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri, până în decembrie 2020, vor fi autorizate două vaccinuri. (...) Prețul unei doze de vaccin ar putea costa între 5 euro și 20 de euro. Nu este un preț de nesuportat. Cu precizarea că vor fi două doze de vaccin. Al doilea vaccin se va face la un interval de 30-60 de zile”, a declarat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel