Vaccinul Pfizer ar putea fi eficient după o singură doză la unele persoane: care sunt acestea

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinul Pfizer - BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul Pfizer - BioNTech. Foto: BioNTech

Vaccinul Pfizer ar putea fi eficient după o singură doză, spune un nou studiu. Cercetătorii au identificat persoanele care ar putea fi imunizate fără a doua doză, sau ar putea să o primească pe cea de-a doua mult mai târziu.

Cercetătorii de la Universitățile Sheffield și Oxford au descoperit că chiar și o singură doză de vaccin Pfizer generează un răspuns imun robust la 99% dintre oameni.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat modul în care sistemul imunitar răspunde la Covid-19 după o doză de vaccin Pfizer în rândul persoanelor care au fost infectate anterior de Covid-19 și a celor care nu.

Rezultatele studiului au sugerat că o doză de vaccin protejează împotriva bolilor severe. De asemenea, rezultatele studiului au fost de ajutor în decizia de a întârzia a doua doză și de a oferi protecție cât mai multor grupuri cu risc crescut, oferind mai multor persoane prima doză.

Studiul a demonstrat că după două doze, nivelurile de protecție au fost și mai puternice.

Între 9 decembrie 2020 și 9 februarie 2021, cercetătorii de la Universitățile Sheffield, Oxford, Liverpool, Newcastle și Birmingham au examinat probe de sânge de la 237 de lucrători din domeniul sănătății. Studiul a fost făcut pentru a înțelege răspunsurile lor de celule T și anticorpi după vaccinarea cu serul Pfizer.

De asemenea, studiul face lumină în ce privește impactul infecției anterioare cu Covid-19 asupra răspunsului imun la oameni, la vaccinare.

Descoperirile au indicat faptul că supraviețuitorii Covid-19 au prezentat răspunsuri mai mari la celulele T și la anticorpi după o doză de vaccin Pfizer, comparativ cu cei care nu au avut niciodată Covid-19 înainte și au avut o doză de vaccin.

Cercetătorii au descoperit că, în rândul persoanelor care au avut Covid-19 în trecut, răspunsul celulelor T sa extins după vaccinare pentru a recunoaște mai multe regiuni ale proteinei spyke Covid-19.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au aflat încă cât durează răspunsul celulelor T și al anticorpilor după infecție.

Studiul a afirmat că, în rândul persoanelor care nu au avut Covid-19 în trecut și au primit două doze de vaccin Pfizer, răspunsul celulelor T a fost la fel de puternic ca persoanele care au avut o infecție anterioară cu Covid-19 și o doză de vaccin.

După o doză de vaccin Pfizer, persoanele care au avut o infecție anterioară cu Covid-19 au prezentat răspunsuri mai mari la anticorpi și celule T. Răspunsurile anticorpilor au fost de 6,8 ori mai mari și răspunsurile celulelor T de 5,9 ori mai mari, a adăugat acesta.

Dintre indivizii care nu au avut Covid-19 în trecut și au primit o doză de vaccin Pfizer, răspunsurile anticorpilor și celulelor T au fost la un nivel similar sau mai mare comparativ cu cei care au fost anterior infectați, dar nu au fost vaccinați.

Studiul a remarcat, de asemenea, că nu a existat nicio legătură între vârstă și nivelurile de răspuns al celulelor T / anticorp.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista The Lancet Infectious Diseases, notează The Business Line.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel