Vaccinul Pfizer ar putea fi eficient după o singură doză la unele persoane: care sunt acestea

Angela Sabău / 29 Martie 2021 / 10:43
Vaccinul Pfizer - BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul Pfizer - BioNTech. Foto: BioNTech

Vaccinul Pfizer ar putea fi eficient după o singură doză, spune un nou studiu. Cercetătorii au identificat persoanele care ar putea fi imunizate fără a doua doză, sau ar putea să o primească pe cea de-a doua mult mai târziu.

Cercetătorii de la Universitățile Sheffield și Oxford au descoperit că chiar și o singură doză de vaccin Pfizer generează un răspuns imun robust la 99% dintre oameni.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat modul în care sistemul imunitar răspunde la Covid-19 după o doză de vaccin Pfizer în rândul persoanelor care au fost infectate anterior de Covid-19 și a celor care nu.

Rezultatele studiului au sugerat că o doză de vaccin protejează împotriva bolilor severe. De asemenea, rezultatele studiului au fost de ajutor în decizia de a întârzia a doua doză și de a oferi protecție cât mai multor grupuri cu risc crescut, oferind mai multor persoane prima doză.

Studiul a demonstrat că după două doze, nivelurile de protecție au fost și mai puternice.

Între 9 decembrie 2020 și 9 februarie 2021, cercetătorii de la Universitățile Sheffield, Oxford, Liverpool, Newcastle și Birmingham au examinat probe de sânge de la 237 de lucrători din domeniul sănătății. Studiul a fost făcut pentru a înțelege răspunsurile lor de celule T și anticorpi după vaccinarea cu serul Pfizer.

De asemenea, studiul face lumină în ce privește impactul infecției anterioare cu Covid-19 asupra răspunsului imun la oameni, la vaccinare.

Descoperirile au indicat faptul că supraviețuitorii Covid-19 au prezentat răspunsuri mai mari la celulele T și la anticorpi după o doză de vaccin Pfizer, comparativ cu cei care nu au avut niciodată Covid-19 înainte și au avut o doză de vaccin.

Cercetătorii au descoperit că, în rândul persoanelor care au avut Covid-19 în trecut, răspunsul celulelor T sa extins după vaccinare pentru a recunoaște mai multe regiuni ale proteinei spyke Covid-19.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au aflat încă cât durează răspunsul celulelor T și al anticorpilor după infecție.

Studiul a afirmat că, în rândul persoanelor care nu au avut Covid-19 în trecut și au primit două doze de vaccin Pfizer, răspunsul celulelor T a fost la fel de puternic ca persoanele care au avut o infecție anterioară cu Covid-19 și o doză de vaccin.

După o doză de vaccin Pfizer, persoanele care au avut o infecție anterioară cu Covid-19 au prezentat răspunsuri mai mari la anticorpi și celule T. Răspunsurile anticorpilor au fost de 6,8 ori mai mari și răspunsurile celulelor T de 5,9 ori mai mari, a adăugat acesta.

Dintre indivizii care nu au avut Covid-19 în trecut și au primit o doză de vaccin Pfizer, răspunsurile anticorpilor și celulelor T au fost la un nivel similar sau mai mare comparativ cu cei care au fost anterior infectați, dar nu au fost vaccinați.

Studiul a remarcat, de asemenea, că nu a existat nicio legătură între vârstă și nivelurile de răspuns al celulelor T / anticorp.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista The Lancet Infectious Diseases, notează The Business Line.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy