Valoarea glicemiei care indică prezența diabetului. Cum se pune diagnosticul. Dr. Victor George: Variază foarte mult. Trebuie să confirmi
Aceasta este valoarea glicemiei care indică prediabet sau chiar diabet.
Prezența diabetului este indicată de o valoare a glicemiei în sânge care depășește anumite limite stabilite. Conform ghidurilor medicale actuale, diagnosticul de diabet se pune atunci când nivelul de glucoză din sânge depășește 126 mg/dl în două sau mai multe măsurători efectuate în condiții similare. Aceste măsurători ar trebui să fie făcute pe nemâncate, dimineața devreme sau la orice alt moment al zilei, cu un interval de câteva zile între ele.
Diabetul este o afecțiune metabolică complexă caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, cunoscut și sub numele de hiperglicemie. Această tulburare poate apărea atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină (diabet de tip 1), când celulele nu răspund eficient la insulină (diabet de tip 2) sau când ambele situații sunt prezente.
Una dintre cele mai importante componente ale gestionării diabetului este monitorizarea regulată a glicemiei. Pentru persoanele cu diabet, menținerea nivelului de zahăr în sânge în limitele normale este esențială pentru a preveni complicațiile pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare, neuropatia diabetică, retinopatia și problemele renale.
Care este glicemia normală

Diabet - FOTO: Freepik@xb100
Dr. Victor George, medic specialist Diabet, a explicat într-un clip pe TikTok care este glicemia normală dimineața.
"Glicemia normală dimineața, după minim 8 ore fără mâncare, ar trebui să fie sub 100 mg/dl. Dacă este între 100-125 se numește prediabet, iar dacă este peste 126 mg/dl dimineața, după minim 8 ore în care nu ai mâncat, atunci sugerează diabetul.
Dacă doar o dată ai dimineața, din sângele din venă peste 126, poate a fost doar o întâmplare și ca să confirmi diabetul trebuie minim încă o măsurătoare, în aceleași condiții", a explicat dr. Victor George, medic specialist Diabet, într-un clip pe TikTok.
Pe lângă măsurarea glicemiei, există și alte semne și simptome care ar putea indica prezența diabetului, cum ar fi setea excesivă, urinarea frecventă, oboseala și scăderea inexplicabilă în greutate.
Cum se pune diagnosticul
Diagnosticul precis al diabetului este esențial pentru a începe un tratament adecvat și pentru a preveni complicațiile pe termen lung asociate cu această afecțiune. De obicei, pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate solicita și alte teste, cum ar fi testele de toleranță la glucoză sau testele de hemoglobină glicată (HbA1c), care oferă o imagine mai cuprinzătoare a controlului glicemic pe o perioadă mai lungă de timp.
"Diagnosticul se pune pe sângele din venă. La glucometru variază foarte mult de la un dispozitiv la altul", a explicat dr. Victor George, medic specialist Diabet, într-un clip pe TikTok.
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
-
-
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
