Vânătăile și cauzele acestora. De ce apar și cum se tratează

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vanataile – FOTO: pexels@Karolina_Grabowska
Vanataile – FOTO: pexels@Karolina_Grabowska

Vânătăile se formează după o leziune, precum lovirea unui obiect, sau ca urmare a reacției la anumite medicamente. 

Vânătăile sunt negre și albastre, maronii sau violete. Își schimbă culoarea pe măsură ce se estompează (adesea fără tratament). Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la vânătăi. Hematoamele sunt vânătăi dureroase, umflate, care pot afecta organele interne. Hematoamele pot necesita asistență medicală.

Reacțile la medicamente sau semne de boală

Vânătăile pot apărea şi din cauza unor afecţiuni medicale sau ca un efect advers al unor medicamente şi tratamente. Warfarina este unul dintre multele medicamente asociate cu vânătăile în exces.

Majoritatea vânătăilor care sunt răni minore se vindeca în aproximativ 2 săptămâni. Ţesuturile moi, muşchii şi oasele pot fi rănite, iar astfel apar vânătăile.

”Toată lumea se confruntă cu vânătăi. Vânătăile pot apărea în urma unei căderi, a unui accident, a unui accident sportiv sau a unei proceduri medicale.

Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a vânătăi. Există unele tulburări de sângerare care pot duce la vânătăi excesive. Există, de asemenea, unele afecțiuni medicale care vă pot face mai predispuse la vânătăi”, arată Cleveland Clinic.

Vezi și: Părinții beneficiază de sprijin pentru îngrijirea copiilor cu cancer. Ciuhodaru: Oncologia pediatrică a fost și este întotdeauna o prioritate pentru mine

Cine este mai predispus la vânătăi

Este posibil să fiți mai predispus la vânătăi dacă:

- Aveți cancer sau boli de ficat.

- Aveți membri ai familiei care se învinețesc ușor.

- Luați medicamente pentru a subția sângele sau pentru a opri coagularea, cum ar fi aspirina sau diluanții sângelui.

- Luați în mod regulat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerii, inclusiv ibuprofen sau naproxen

- Aveți o tulburare de sângerare, cum ar fi hemofilia, boala von Willebrand sau o altă tulburare de coagulare a sângelui.

- Experimentați un număr scăzut de trombocite din sânge (trombocitopenie).

- Sunt deficitare de vitamina C sau vitamina K.

Vezi și: Cancerul, a doua cauză a mortalității în România. Baciu: Cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte

Mai multe tipuri de vânătăi

Diferitele tipuri de vânătăi includ

Hematom: Trauma, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere majoră, poate provoca vânătăi severe și leziuni ale pielii și țesuturilor. Un hematom este o colecție de sânge în afara vaselor de sânge care provoacă durere și umflături.

Purpură: Acest tip de vânătăi implică de obicei sângerări mici care apar sub piele.

Vânătăi cauzate de bătrânețe. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta devine mai subțire, mai uscată și mai predispusă la rupere. De asemenea, pielea ta se învinețește mai ușor. Această condiție este cunoscută sub numele de purpură senilă.

Ochi negri: O lovitură la cap poate provoca un ochi negru (sau doi ochi negri). Sângele și fluidele se adună sub ochi.

Această condiție provoacă umflarea și o vânătaie, său inel decolorat, pentru a forma în jurul ochiului. Un ochi negru poate indica uneori o leziune oculară mai gravă, cum ar fi sângerarea la nivelul ochiului (hifem) sau o fractură facial, mai notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Cum se tratează vânătăile

Cele mai multe vânătăi se estompează în două săptămâni fără tratament. Vânătăile și hematoamele mai severe pot dura o lună sau mai mult. Acești pași vă pot ajuta să vă vindecați mai repede:

Odihniți-vă și ridicați zona rănită pentru a preveni umflarea și a ușura durerea.

Aplicați pachete de gheață în primele 24 până la 48 de ore după rănire. Înfășurați pachetul de gheață într-un prosop și aplicați gheață timp de cel mult 15 minute la un moment dat. Repetați pe tot parcursul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel