Variola maimuței, încă un caz confirmat în România. S-a ajuns la 20

Sonia Baciu |
Data publicării:
variola maimutei. FOTO Freepik @ iherphotography
variola maimutei. FOTO Freepik @ iherphotography

România a ajuns la 20 de cazuri confirmate de variola maimuței.

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România.

”Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din Cluj. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de pacienți”, transmite Ministerul Sănătății.

Primul copil infectat cu variola maimuței. Avertismentul medicilor: Poate fi prezent în populația generală

Medicii au confirmat primul caz de variola maimuței la copii, este vorba de un băiat cu vârsta de nici 10 ani, iar avertismentul acestora este că se poate dezvolta și la copii și ”poate fi prezent în populația generală”.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă a făcut anunțul, joi seară, într-o postare pe Facebook.

”A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil - un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate în Amsterdam”, a scris Marius Geantă, citând EuroSurveillance, revista europeană privind supravegherea, epidemiologia, prevenirea și controlul bolilor infecțioase.

Potrivit EuroSurveillance, la finele lunii iunie, copilul cu vârsta mai mică de 10 ani, fără antecedente medicale relevante, s-a prezentat la Camera de Gardă pediatrică din Amsterdam. ”El a fost vaccinat conform programului național de vaccinare olandez și a avut varicelă când avea 5 ani.

Cu trei săptămâni înainte de vizită, a prezentat o durere în gât cu febră, care s-a rezolvat spontan în ziua următoare. O zi mai târziu, a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână.

După ce s-a întors, a observat două mici leziuni rotunde ale pielii pe maxilarul inferior și pe obrazul stâng”, au transmis medicii. Citește mai departe AICI.

Vaccinul anti-variola maimuței, autorizat de EMA

Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a anunțat, astăzi, că CHMP - Comitetul pentru medicamente de uz uman - al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a adoptat un aviz pozitiv prin care recomandă ca autorizația de introducere pe piață pentru vaccinul antivariolic al companiei, IMVANEX, să fie extinsă pentru a include protecția persoanelor împotriva variolei maimuțelor. 

”Datele care susțin avizul pozitiv au fost prezentate la cererea Grupului operativ de urgență (ETF) al EMA, având în vedere actualul focar de variolă de maimuță din mai multe țări.

Recomandarea de la CHMP va fi transmisă în scurt timp Comisiei Europene (CE) pentru aprobare finală. Odată acordată de către CE, autorizația de introducere pe piață extinsă va fi valabilă în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia”, se arată în anunțul făcut de Bavarian Nordic.

”Salutăm revizuirea rapidă de către Comitetul pentru medicamente de uz uman și recomandarea de a extinde aprobarea vaccinului nostru pentru a include protecția împotriva variolei maimuțelor, aliniindu-ne astfel la aprobările de la FDA din SUA și Health Canada.

Deși am furnizat deja vaccinul nostru multor țări europene în timpul actualei epidemii de variolă de maimuță, inclusiv livrări către stocul comun al UE facilitat de Autoritatea Europeană pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA), extinderea etichetei va contribui la îmbunătățirea accesului la vaccin în întreaga Europă și la consolidarea pregătirii viitoare împotriva variolei de maimuță”, a declarat Paul Chaplin, președinte și director executiv al Bavarian Nordic. Citește mai departe AICI.

Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Dr. Sandra Alexiu, președintele AMFBI, a publicat diferențele dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Cele trei boli au simptome complet diferite și de manifestă diferit. 

De exemplu, dintre cele trei, variola maimuței este singura în care duce la umflarea ganglionilor limfatici.

Variola Maimuței

Febra: 1 - 5 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: De cele mai multe ori începe de pe față, apoi se răspândește în alte zone, inclusiv în palme și tălpi. Ulterior se formează o crustă și cade. 

Ganglioni limfatici umflați: DA

Timp înainte de apariția simptomelor: 5 - 21 zile

Durata bolii: 2 - 4 săptămâni.

Mortalitate: 1 - 10% din cazuri, dar depinde de tulpină.

Care sunt simptomele variolei maimuței, citește AICI

Varicela

Febra: 1 - 2 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Erupția cutanată iritabilă, asemănătoare unor vezicule - mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe tot corpul. Absentă pe palme și tălpi.

Ganglioni limfatici umflați: NU

Timp înainte de apariția simptomelor: 10 - 21 zile

Durata bolii: 4 - 7 zile

Mortalitate: cazuri rare.

Variola

Febra: 2 - 4 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Începe cu mici pete pe limbă sau gură. Apoi apare pe față și se răspândește pe brațe sau picioare și apoi pe palme sau tălpi. Ulterior se formează o crustă și cad.

Ganglioni limfatici umflați: NU.

Timp înainte de apariția simptomelor: 7 - 19 zile

Durata bolii: până la 5 săptămâni.

Mortalitate: Până la 30% din cazuri, dar deprinde de tulpină. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel