Vârsta ideală pentru sarcină: 20, 30 sau 40 de ani? Dr Iosif Niculescu, răspunsul la care nu vă așteptați!

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dr Iosif Niculescu, cunoscut medic ginecolog, explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, care este vârsta ideală pentru a rămâne însărcinată, când riscul de complicații este cel mai mic. 

Dr Iosif Niculescu, cunoscut medic ginecolog spune că cele mai multe femei din ziua de azi își pun problema vârstei potrivite pentru a avea un copil. 

„Vârsta ideală pentru procreare a fost mult timp considerată în intervalul 20-30 de ani. Calitatea ovocitelor, respectiv rata fertilității, dar și riscurile mai mici ale femeii de a avea patologii asociate au stat la baza acestei credințe. Din punct de vedere strict biologic acesta este un adevăr. Femeile însărcinate din această grupă de vârstă nasc de obicei normal, dacă nu există indicații pentru cezariană. 

Teoretic, după vârsta de 30 de ani crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni, precum și o eventuală menopauză precoce cu insuficiență ovariană. De asemenea, riscul de infertilitate se poate datora și altor cauze precum infecțiile genitale.

Vârsta ideală este...

În ciuda acestor argumente biologice, studiile recente arată că momentul ideal pentru o sarcină este în jurul vârstei de 34 de ani. Argumentele aduse de cercetători sunt de ordin social, psihologc, economic, de maturitate emoțională și de stabilitate relațională a femeii. Maturitatea necesară calității de mamă trebuie regândită, fără a descuraja însă materintatea în intervalul 20-30 de ani. 

Incidența menopauzei în jurul vârstei de 40 de ani este de 1%, de aceea este greu să recomandăm sarcina după 40 de ani. Apoi, sarcina după 40 de ani poate avea factori de risc dublați, comparativ cu vârste mai tinere, de la malformații congenitale, anomalii genetice și naștere prematură până la avort spontan și complicațiile majore ce pot apărea în ultimul trimestru de sarcină (de exemplu dezlipire de placentă, preeclampsia). 

Aceste aspecte ne fac să fim mai precauți în urmărirea unei astfel de sarcini, dar nu să contraindicăm sarcina la această vârstă. Nu există indicație de întrerupere doar din motivul legat de vârsta de peste 40 de ani. Tratamentele de fertilitate cresc aceste șanse, însă există riscuri considerabile”, a explicat dr Iosif Niculescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel