Vitamina D din 3 pahare de lapte băute zilnic reduce la jumătate riscul de cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani. STUDIU

Consumul unor cantități mai mari de vitamina D - în principal din surse dietetice - poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării cancerului colorectal cu debut precoce (înainte de vârsta de 50 de ani) sau a...
Studiul, publicat recent online în revista Gastroenterology (link direct studiu), de către oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute, Școala de sănătate publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard și alte instituții de prestigiu, ar putea duce la recomandări pentru un aport mai mare de vitamina D, ca un complement ieftin la testele de screening, ca strategie de prevenire a cancerului colorectal pentru adulții cu vârsta sub 50 de ani.
Ce alimente ar trebui să cconsumăm
În timp ce incidența generală a cancerului colorectal a scăzut, cazurile au crescut la adulții mai tineri - o tendință îngrijorătoare care nu a fost încă explicată. Autorii studiului, inclusiv co-autori seniori dr. Kimmie Ng, de la Dana-Farber, și dr. Edward Giovannucci, de la Școala T.H. Chan, au menționat că aportul de vitamina D din surse alimentare, cum ar fi pește, ciuperci, ouă și lapte, a scăzut în ultimele decenii.
Și există din ce în ce mai multe dovezi ale unei asocieri între vitamina D și riscul de mortalitate prin cancer colorectal. Cu toate acestea, înainte de studiul actual, nicio cercetare nu a examinat dacă aportul total de vitamina D este asociat cu riscul de apariție a cancerului colorectal cu debut timpuriu.
3 pahare de lapte pe zi sunt suficiente
„Vitamina D a cunoscut activitate împotriva cancerului colorectal în studiile de laborator. Deoarece deficitul de vitamina D a crescut constant în ultimii ani, ne-am întrebat dacă acest lucru ar putea contribui la creșterea ratelor de cancer colorectal la persoanele tinere”, a spus dr Ng, care este director al Centrului pentru cancer colorectal cu debut timpuriu de la Dana-Farber.
„Am constatat că aportul total de vitamina D de 300 UI pe zi sau mai mult - aproximativ echivalent cu trei pahare de lapte de 230 ml - a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal cu debut timpuriu”, a explicat acesta.
Rezultatele studiului au fost obținute prin calcularea aportului total de vitamina D - atât din surse alimentare, cât și din suplimente - la 94.205 femei care participă la Nurses 'Health Study II (NHS II). Acest studiu este un studiu prospectiv de cohortă al asistenților medicali cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani, care a început în 1989. Femeile sunt consultate la fiecare doi ani prin chestionare privind demografia, factorii de dietă și stilul de viață, precum și informații medicale și alte informații legate de sănătate. Cercetătorii s-au concentrat pe un obiectiv principal - cancerul colorectal cu debut timpuriu, diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani. De asemenea, au întrebat la un chestionar de urmărire dacă au avut o colonoscopie sau sigmoidoscopie în care au fost găsiți polipi colorectali (care pot fi precursori ai cancerului colorectal).
În perioada 1991-2015, cercetătorii au documentat 111 cazuri de cancer colorectal cu debut timpuriu și 3.317 polipi colorectali. Analiza a arătat că aportul total mai mare de vitamina D a fost asociat cu un risc semnificativ redus de cancer colorectal cu debut precoce. Aceeași legătură a fost găsită între aportul mai mare de vitamina D și riscul de polipi de colon detectați înainte de vârsta de 50 de ani.
Asocierea a fost mai puternică pentru vitamina D dietetică - în principal din produse lactate - decât din suplimentele de vitamina D. Autorii studiului au spus că descoperirea se poate datora întâmplării sau a unor factori necunoscuți care nu sunt încă înțelese.
Reduce riscul de cancer și cel de apariție a precursorilor lui
Interesant este că cercetătorii nu au găsit o asociere semnificativă între aportul total de vitamina D și riscul de cancer colorectal diagnosticat după vârsta de 50 de ani. Constatările nu au putut explica această inconsecvență, iar oamenii de știință au spus că sunt necesare cercetări suplimentare într-un eșantion mai mare pentru a determina dacă efectul protector al vitaminei D este de fapt mai puternic în cancerul colorectal cu debut precoce.
În orice caz, cercetătorii au concluzionat că aportul total mai mare de vitamina D este asociat cu riscuri scăzute de cancer colorectal cu debut precoce și precursori (polipi). „Rezultatele noastre susțin în continuare că vitamina D poate fi importantă la adulții mai tineri pentru sănătate și, eventual, prevenirea cancerului colorectal”, a spus dr. Ng. „Este esențial să înțelegem factorii de risc care sunt asociați cu cancerul colorectal cu debut precoce, astfel încât să putem face recomandări în cunoștință de cauză cu privire la dietă și stil de viață, precum și să identificăm indivizii cu risc ridicat pentru a face screening mai devreme”, a conchis el.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.