Vitamina D favorizează scăderea în greutate la copiii obezi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Suplimentele cu vitamina D pot contribui la scăderea în greutate și la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiace și metabolice viitoare la copiii supraponderali și obezi, potrivit unei noi cercetări. Aceste constatări indică faptul că suplimentele simple de vitamina D pot face parte dintr-o strategie eficientă de combatere a obezității infantile și de a reduce riscul unor probleme serioase de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, la vârsta adultă.

Suplimentele cu vitamina D pot favoriza scăderea în greutate și reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiace și metabolice viitoare la copiii supraponderali și obezi, arată un studiu prezentat zilele trecute la cea de-a 57-a ediție a întâlnirii anuale a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică. Aceste constatări indică faptul că suplimentele simple de vitamina D pot face parte dintr-o strategie eficientă de combatere a obezității infantile și de a reduce riscul unor probleme serioase de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, la vârsta adultă.

Obezitatea la copii, o problemă cu efecte grave mai târziu

Obezitatea în copilărie și adolescență reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Ea duce la dezvoltarea unor complicații costisitoare, grave și debilitante, inclusiv a bolilor de inimă și a diabetului, mai târziu, în viață. Deși deficitul de vitamina D este în mod obișnuit asociat cu afectarea sănătății osoase, în ultimii ani a fost din ce în ce mai strâns legat de acumularea crescută de grăsimi corporale și de obezitate, natura exactă a acestei relații fiind în prezent investigată intens de către cercetători.

Cu toate acestea, efectul suplimentelor de vitamina D asupra greutății și sănătății copiilor și adolescenților obezi nu fusese anterior investigat.

În studiul prezentat de ScienceDaily.com, dr. Christos Giannios, profesorul Evangelia Charmandari și colegii lor de la Școala Medicală a Universității din Atena și Spitalul de Copii „Aghia Sophia” din Atena, au evaluat 232 de copii și adolescenți obezi timp de mai bine de un an, 117 dintre ei fiind repartizați aleatoriu să primească suplimente de vitamina D, în conformitate cu orientările Societății Endocrine privind tratamentul și prevenirea acestei deficiențe.

Cum a fost realizat studiul

Nivelurile de vitamina D, grăsimi corporale și markeri de sânge pentru funcția hepatică și sănătatea inimii au fost evaluate la începutul studiului și 12 luni mai târziu. După 12 luni de administrare, copoii care au primit suplimente de vitamina D au avut un indice de masă corporală semnificativ mai scăzut, grăsime corporală mai mică și niveluri îmbunătățite de colesterol.

Aceste constatări sugerează că suplimentele simple de vitamina D pot reduce riscul copiilor supraponderali și obezi de a dezvolta complicații grave de inimă și metabolice, mai târziu, în viață", spune cercetatorul pricnipal, prof.dr. Charmandari, citat și de Newsweek.com.

Echipa de cercetători plănuiește acum să investigheze efectele suplimentelor de vitamina D asupra sănătății copiilor și adolescenților obezi care deja suferă de afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, glicemie crescută și colesterol ridicat, toate fiind factori care cresc riscul de a face boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet zaharat.

Efectele pe termen lung, necunoscute

Prof. Charmandari avertizează: „Deși aceste constatări inițiale indică faptul că vitamina D ar putea fi utilizată în tratamentul obezității, rămâne o lipsă de dovezi privind siguranța și efectele pe termen lung ale suplimentelor, mai ales dacă nu există deficit de vitamina D. Cu toate acestea, în cazul în care copilul dumneavoastră este supraponderal sau obez, vă recomandăm să vă consultați medicul de familie pentru recomandări și să luați în considerare testul nivelurilor de vitamina D".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel