Vitamina D, la gravide: legătura cu inteligența copilului

Angela Sabău |
Data publicării:
Sarcina
Sarcina

Vitamina D la gravide este extrem de important să nu scadă sub valorile normale. Cercetătorii au constat că aceasta are legătură cu inteligența copilului.

Vitamina D a unei mame este transmisă bebelușului în uter și ajută la reglarea proceselor, inclusiv dezvoltarea creierului. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a arătat că nivelurile de vitamina D ale mamelor în timpul sarcinii au fost asociate cu IQ-ul copiilor lor, sugerând că nivelurile mai ridicate de vitamina D în timpul sarcinii pot duce la scoruri mai mari ale IQ-ului copilăriei. Studiul a identificat, de asemenea, niveluri semnificativ mai scăzute de niveluri de vitamina D în rândul gravidelor negre.
Melissa Melough, autorul principal al studiului și omul de știință din cadrul Departamentului de Sănătate, Comportament și Dezvoltare al Copilului de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle, spune că deficiența de vitamina D este frecventă în rândul populației generale, precum și al femeilor însărcinate, dar observă că femeile negre sunt expuse unui risc mai mare. Melough spune că speră că studiul va ajuta furnizorii de servicii medicale să abordeze disparitățile dintre femeile de culoare și cele care prezintă un risc mai mare de deficit de vitamina D.
„Pigmentul cu melanină protejează pielea împotriva deteriorării solare, dar prin blocarea razelor UV, melanina reduce și producția de vitamina D din piele. Din această cauză, nu am fost surprinși să vedem rate ridicate de deficit de vitamina D în rândul gravidelor negre din studiul nostru. Chiar dacă multe femei însărcinate iau o vitamină prenatală, este posibil ca acest lucru să nu corecteze deficitul existent de vitamina D”, a spus Melough. „Sper că munca noastră aduce o mai mare conștientizare a acestei probleme, arată implicațiile pe termen lung ale vitaminei prenatale D pentru copil și dezvoltarea lor neurocognitivă și subliniază faptul că există anumite grupuri la care furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie mai atenți. Testarea pe scară largă a nivelurile de vitamina D nu sunt, în general, recomandate, dar cred că furnizorii de servicii medicale ar trebui să aibă grijă de cei care prezintă un risc mai mare, inclusiv de femeile negre.”
Potrivit lui Melough, până la 80% dintre femeile însărcinate negre din SUA pot avea deficit de vitamina D. Dintre femeile care au participat la studiu, aproximativ 46% dintre mame au avut deficit de vitamina D în timpul sarcinii și vitamina D nivelurile au fost mai mici în rândul femeilor negre comparativ cu femeile albe.

Deficitul de vitamina D

"Deficitul de vitamina D este destul de răspândit", a spus Melough. "Vestea bună este că există o soluție relativ ușoară. Poate fi dificil să luați suficientă vitamina D prin dietă și nu toată lumea poate compensa acest decalaj prin expunerea la soare, deci o soluție bună este să luați un supliment."
Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 600 de unități internaționale (UI). În medie, americanii consumă mai puțin de 200 UI în dieta lor și, prin urmare, dacă oamenii nu compensează acest decalaj prin expunerea la soare sau suplimentarea, Melough spune că oamenii vor avea, probabil, deficiență de această vitamină. 
Alimentele care conțin niveluri mai ridicate de vitamina D includ pește gras, ouă și surse în care au fost adăugate vitamine, cum ar fi laptele și cerealele pentru micul dejun. Cu toate acestea, Melough observă că vitamina D este unul dintre nutrienții cei mai dificili de obținut în cantități adecvate din dietele noastre.

Câteva concluzii ale studiului:

1. Deficitul de vitamina D este frecvent în timpul sarcinii, iar femeile negre prezintă un risc mai mare, deoarece pigmentul de melanină din piele reduce producția de vitamina D
2. Niveluri mai ridicate de vitamina D în rândul mamelor în timpul sarcinii pot favoriza dezvoltarea creierului și pot duce la scoruri mai ridicate ale coeficientului intelectual
3. Depistarea și suplimentarea nutrițională pot corecta deficiența de vitamina D pentru cei cu risc crescut și pot favoriza funcția cognitivă a descendenților
„Vreau ca oamenii să știe că este o problemă obișnuită și poate afecta dezvoltarea copiilor”, a spus Melough. "Deficitul de vitamina D poate apărea chiar dacă mâncați o dietă sănătoasă. Uneori este legată de stilul nostru de viață, de pigmentarea pielii sau de alți factori care nu se află sub controlul nostru."

 

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel