Vitamina D și Omega-3 SCAD riscul de boli autoimune

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D si Omega 3 scad riscul de boli autoimune. FOTO Pexels @ Farhad Ibrahimzade
Vitamina D si Omega 3 scad riscul de boli autoimune. FOTO Pexels @ Farhad Ibrahimzade

Vitamina D și Omega 3 pot îmbunătăți simptomele unor boli autoimune. Iată care sunt beneficiilor lor pentru organism.

Mai multe studii clinice, inclusiv o meta-analiză publicată în Journal of Clinical Rheumatology, au constatat că acizii grași Omega-3 administrați sub formă de suplimente de ulei de pește pot îmbunătăți simptomele unor boli autoimune, notează everydayhealth.com.

De asemenea, există unele dovezi că anumite boli autoimune sunt legate de nivelurile de vitamina D, iar unele afecțiuni autoimune, cum ar fi Scleroza Multiplă (SM), sunt mai frecvente la latitudini nordice, unde nivelurile de vitamina D sunt, în medie, mai scăzute din cauza expunerii scăzute la soare, potrivit Societății Naționale de Scleroză Multiplă. 

Astfel, persoanele care au luat vitamina D în fiecare zi au avut un risc semnificativ mai mic de boli autoimune.

Studiul VITAL, controlat cu placebo, a fost efectuat pe 25.871 de persoane, iar în urma acestuia s-au observat efectele suplimentării cu vitamina D și acizi grași Omega-3 asupra diferitelor tipuri de cancer și boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. Participanții au fost în proporție de 71% albi non-hispanici, 20% negri și 9% alte grupuri rasiale sau etnice; 51% erau femei, iar vârsta medie a fost de 67,1 ani.

”Aceste constatări se potrivesc cu ceea ce vedem în viața reală”

În urma studiului s-au găsit dovezi ale unui efect sporit al suplimentului de acizi grași Omega-3 după o durată mai lungă de suplimentare.

Studiul este fascinant, spune Elizabeth Bradley, MD, director medical al Centrului de Medicină Funcțională al Clinicii Cleveland din Ohio, care nu a fost implicată în această cercetare. ”Cercetătorii au observat o scădere semnificativă a dezvoltării bolilor autoimune după suplimentarea cu vitamina D”, spune ea. La Centrul pentru Medicină Funcțională, Dr. Bradley și o echipă de furnizori de servicii medicale conduc grupuri pentru persoanele cu diferite tipuri de tulburări autoimune.  ”Aceste constatări se potrivesc cu ceea ce vedem în viața reală; verificăm în mod obișnuit nivelurile de vitamina D și Omega-3 la persoanele cu boli autoimune și aș spune că, în 99 la sută din cazuri, acestea au un nivel scăzut al ambelor, cu excepția cazului în care iau deja un supliment sau au o dietă bogată în pește gras”, a mai spus aceasta.

Vezi și: Vitamina D3, vitamina SOARELUI, și creșterea imunității

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel