Vitaminele și mineralele benefice pentru sănătatea părului. Previn căderea părului, dar ajută și la protejarea de radicalii liberi

Sonia Baciu |
Data publicării:
vitaminele si mineralele benefice pentru sanatatea parului. FOTO: Freepik @maksymiv_yura
vitaminele si mineralele benefice pentru sanatatea parului. FOTO: Freepik @maksymiv_yura

Care sunt vitaminele și mineralele benefice pentru sănătatea părului. De unde le putem lua.

Aspectul estetic al părului este obținut de multe ori cu ajutorul produselor cosmetice, existând o gamă largă de produse ce variază în funcție de tipul de păr sau de problemele cu care ne confruntăm la un moment dat.

În același timp este indicat să acordăm atenție și alimentației, deoarece o dietă echilibrată poate să ne asigure toate vitaminele și mineralele necesare sănătății părului.

Deși nu există dovezi care să sugereze că vitaminele individuale pot încuraja părul să crească mai repede, deficiențele în anumite vitamine pot duce la căderea părului sau la păr subțire și fragil.

Consumul unei cantități suficiente din fiecare vitamină în dietă poate ajuta la menținerea sănătății părului.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Care sunt vitaminele benefice pentru sănătatea părului

Astfel, cele mai bune vitamine pentru sănătatea părului sunt vitamina C, vitamina D, vitamina E și vitaminele din complexul B-urilor. De asemenea, există și minerale care ne ajută să avem un păr frumos și sănătos, acestea fiind fierul, zincul și seleniul.

Vitamina C, roluri și beneficii

Vitamina C este un puternic antioxidant care are multiple roluri pentru sănătate, inclusiv:

- contribuie la sintetizarea colagenului, care conține aminoacizii necesari pentru construirea keratinei, o parte importantă din structura părului

- ajută la absorbția fierului

- protejează părul de stresul oxidativ, care este asociat cu căderea părului, notează Healthline.

Deficitul de vitamina C este rar, aceasta putând fi obținută cu ușurință din alimentație. De exemplu, 100 grame de ardei gras asigură 213% din necesarul de vitamina C, în timp ce 100 de grame de portocală ne dă numai 81% din necesar.

Vitamina D, deficitul duce la alopecie  

Suplimentarea cu vitamina D, care în mod normal se sintetizează prin expunerea la soare, nu a fost asociată în mod direct cu creșterea părului, însă deficitul de vitamina D poate avea impact asupra sănătății părului.

Un studiu din 2019 a găsit dovezi care să sugereze o legătură între deficiența de vitamina D și alopecia areata, care poate implica pierderea severă a părului, arată Medical News Today.

Multe dintre studiile din cadrul analizei au constatat niveluri scăzute de vitamina D la persoanele cu alopecie areata, o afecțiune autoimună.

Vitamina D se găsește în pește, ciuperci, gălbenușul de ou, sucul de portocale și produse lactate fortifiate. 

Administrarea vitaminei D cu o masă care conține grăsimi va îmbunătăți absorbția acestei vitamine.

Vitamina E, beneficii

Cercetătorii au efectuat unele studii privind vitamina E și tocotrienolul. Vitamina E este un nutrient care acționează ca un antioxidant puternic în organism.

Un studiu din 2013 a constatat că persoanele cu alopecia areata aveau concentrații semnificativ mai mici de vitamina E în sânge decât cele fără această afecțiune.

Vitamina E se găsește în germenii de grâu, spanac, pește și migdale.

De asemenea se găsește și sub formă de ulei, acesta fiind folosit extern, prin aplicare directă pe scalp și piele, și se crede că grăbește regenerarea celulară.

Este important de reținut că suplimentarea excesivă cu vitamina E liposolubilă poate duce la căderea părului, precum și la alte reacții adverse.

Vitamine din complexul B-urilor

Aceste vitamine sunt esențiale pentru metabolism și funcționarea sistemului nervos.

Deficitul de vitamina B2, B7, B9 și B12 a fost asociat cu căderea părului. În timp ce vitamina B7 este una dintre cele mai populare suplimente alimentare pentru păr, piele și unghii, cercetările care susțin beneficiile sale pentru persoanele cu un aport adecvat de biotină sunt limitate, mai notează Healthline.

În mod similar, cercetările nu sunt concludente cu privire la faptul că vitaminele B9 și B12 sunt eficiente pentru creșterea părului la persoanele cu un aport adecvat.

De altfel, deficitul de vitamine B2, B7 și B9 este unul rar, având în vedere că acestea se găsesc și în produsele de origine vegetală, însă vitamina B12 are ca sursă exclusivă produsele animale, motiv pentru care vegetarienii și veganii au nevoie de supliment din această vitamină, date fiind toate beneficiile importante pe care le are asupra sănătății.

Vezi și: Cum afectează saliva gustul mâncării. Care este rolul acesteia. Cum se schimbă pe parcursul unei zile

Mineralele necesare sănătății părului

Fierul este unul dintre mineralele necesare pentru sănătatea părului. Printre beneficiile fierului se numără transportul oxigenului către țesuturile din corp. Deficitul de fier, care este cel mai comun deficit nutrițional la nivel mondial, poate duce la anemie și căderea părului, în special la femei.

Pentru o absorbție mai bună a fierului, alimentele care conțin acest mineral trebuie consumate împreună cu alimente bogate în vitamina C.

Zincul, un alt mineral important, contribuie la funcția imunitară, la sinteza ADN și la vindecarea rănilor.
O deficiență de zinc poate duce la căderea părului, deși cercetările privind utilizarea suplimentelor de zinc pentru creșterea părului nu sunt concludente.

Seleniul este un oligoelement important de care organismul are nevoie pentru metabolizarea hormonilor tiroidieni, pentru sinteza ADN-ului și pentru reproducere. Însă este indicat și pentru prevenirea căderii părului, notează Well Being Nutrition.

Radicalii liberi au un impact negativ asupra părului și pielii și pot cauza slăbirea foliculilor.

Seleniul ajută la accelerarea activității enzimelor care luptă împotriva radicalilor liberi, ajută la reducerea căderii părului și, de asemenea, încetinește semnele de îmbătrânire prematură a pielii.

De asemenea, hipotiroidismul și hipertiroidismul sever și prelungit pot duce la căderea excesivă a părului.

Seleniul este cunoscut pentru faptul că activează enzimele care sunt importante pentru regenerarea antioxidanților, cum ar fi vitamina C.

Aceste enzime sunt responsabile pentru a ajuta la creșterea și regenerarea părului.

Vezi și: Alimentația variată, soluția pentru slăbit sau menținerea greutății. Anca Hâncu: Putem și să mâncăm la fel, dar să facem mișcare mai multă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel