Zahăr, inamicul numărul 1. Cât ar trebui să mănânci, de fapt

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Zahărul
Zahărul
  • Zahărul

Cât zahăr ar trebuie să mănânci, de fapt? Zahărul are o proastă reputație când vine vorba de sănătate. El se găsește sub două forme: forma naturală și cea prelucrată. Partea proastă e, evident, forma prelucrată, pe care o găsim adăugată în foarte multe produse alimentare procesate. Fără să știm, sărim cu mare ușurință peste limita până la care zahărul ar putea să nu ne afecteze.

Când vorbim de zahăr trebuie să știm că el se găsește sub două forme. Prima ar fi cea naturală, pe care o găsim în toate alimentele care conțin carbohidrați, cum ar fi fructele și legumele, cerealele și produsele lactate. Consumul de alimente întregi care conțin zahăr natural este în regulă, spun cardiologii de la American Heart Association, dar și cercetătorii de la Universitatea Harvard, care au studiat intens acest efectele zahărului.

Acest tip de zahăr organismul în poate descompune relativ ușor în ce îi trebuie (energie), în plus legumele și fructele pot conține și cantități mari de fibre, minerale esențiale și antioxidanți, iar produsele lactate conțin proteine și calciu.

Ascuns în de toate

A doua formă – cea prelucrată – este cea care ne dă mari probleme. Asta pentru că nu consumăm doar lingurițele de zahăr pe care ni le punem în cafea, lapte, ceai etc. Ci și zahărul adăugat din alimentele care sunt prelucrate, adică la cele care nu sunt în stare naturală. Îl găsim în băuturile răcoritoare, băuturile din fructe, iaurturile „naturale" sau aromate, cerealele, biscuiții, prăjiturile, bomboanele și cele mai multe alimente procesate. Dar zahărul este adăugat și în produsele pe care nu vă puteți gândi ca îndulcite, cum ar fi supele, pâinea, carnea vindecată și ketchupul, sosul de usturoi sau oțetul, arată cercetătorii de la Harvard.

Rezultatul: consumăm prea mult zahăr adăugat. Bărbații adulți ajung la în medie 24 de lingurițe de zahăr adăugat pe zi, conform Institutului Național american al Cancerului. Asta e egal cu 384 de calorii.

Impactul excesului de zahăr asupra obezității și a diabetului este bine documentat, însă o zonă care poate surprinde mulți bărbați este modul în care gustul lor pentru zahăr poate avea un impact grav asupra sănătății inimii", spune dr. Frank Hu, profesor de nutriție la Școala de Sănătate Publică „T.H. Chan" de la Harvard.

Practic, cu cât mai mare e cantitatea de zahăr consumată, cu atât mai mare e riscul de a face o boală de inimă", explica specialistul.

Limita maximă admisă

Conform experților de la American Heart Association cantitatea zilnică maximă recomandată pentru zahăr este de:

FEMEI: 6 lingurițe – 100 de calorii – SAU MAI PUȚIN!

BĂRBAȚI: 9 lingurițe – 150 de calorii– SAU MAI PUȚIN!

Unde zahărul adăugat este cel mai des ascuns?

- Băuturi înșelătoare - lapte aromat, băuturi „sportive" și energizante, sucuri dulci sau ceaiuri gata făcute etc,

- Mic dejun neechilibrat - mic dejun și batoane energizante, granola, cereale dulci, fulgi de ovăz îndulcit etc,

- Sosuri normale și dulci - arome pentru cafea, băuturi, jeleuri și gemuri, siropuri de clatite etc,

- Dulciuri - înghețată de orice fel și bomboane, dulciuri cu aromă de fructe, șerbet și sorbet, dulcețuri, gemuri etc.

- Produse de panificație și patiserie - pâine, plăcinte, cornuri, covrigi, prăjituri, gogoși, prajituri aromate, brioșe etc.

Cum să le eviți:

- Citiți eticheta! Vedeți exact ce conține zahăr și în ce ccantitate!

- Limitați consumul de băuturi dulci sau îndulcite,

- Alegeți, pe cât posibil, alimente în forma naturală nu cea procesată

- Limitați cantitățile de dulciuri astfel încât să nu săriți peste limită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel