Nestlé adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari, contrar cerințelor OMS. Dr. Doru Negru: Mâncăm un vagon de zahăr. Îi agită! Ne mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
zaharul - FOTO: Freepik
zaharul - FOTO: Freepik

Acest ingredient pe care îl consumăm zilnic duce la dependență și creează mari probleme de sănătate. Poate provoca diabet și obezitate.

Ingredientul care se regăsește inclusiv în alimentele sărate ne afectează sănătatea în mod dramatic. Nu îl putem evita, iar acest lucru are consecințe serioase asupra sănătății. 

Zahărul, adăugat în laptele praf pentru sugari

Nestlé adaugă zahăr și miere în produsele sale de lapte pentru sugari și cereale comercializate în țările mai sărace, în contradicție cu orientările internaționale pentru combaterea obezității și a bolilor cronice, conform unui raport citat de The Guardian.

Public Eye, o organizație elvețiană de investigație, a analizat mostrele produselor alimentare pentru copii ale Nestlé vândute în Asia, Africa și America Latină, trimițându-le la un laborator belgian pentru testare. Testele și examinarea ambalajelor au relevat prezența zahărului sub formă de zaharoză sau miere în produsele Nido, lapte praf pentru sugari, și Cerelac, o cereală destinată copiilor între șase luni și doi ani.

În contrast, pe piețele europene principale ale Nestlé, formulele pentru copii mici nu conțin zahăr adăugat, iar unele cereale destinate copiilor mai mari conțin zahăr adăugat, însă nu și cele pentru bebeluși cu vârste între șase luni și un an.

Laurent Gaberell de la Public Eye a subliniat necesitatea ca Nestlé să elimine aceste diferențe în standarde și să renunțe la adăugarea de zahăr în toate produsele destinate copiilor sub trei ani, în toate piețele.

"Nestlé trebuie să pună capăt acestor standarde duble periculoase și să înceteze să mai adauge zahăr în toate produsele destinate copiilor cu vârsta sub trei ani, în orice parte a lumii",  a subliniat Laurent Gaberell de la Public Eye, potrivit The Guardian.

Vezi și: Tratamentul care ar putea reduce tensiunea arterială. Care este rolul rinichilor

Zahăr adăugat în laptele praf - FOTO: Freepik@chandlervid85

De ce este zahărul atât de nociv

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce este zahărul atât de nociv.

"Îi agită, face laptele gustos. Se adaugă la fel ca în alte lucruri...E aceeași poveste. Zahărul nu e treaba cea mai firească și cea mai normală. E bun, e gustos, îi asigură o cantitate mai mare de energie pe volum mai mic și cam atât. Punem zahăr acolo, punem zahăr dincolo și apoi mâncăm un vagon de zahăr. 

Pe urmă nu mai vrem fără zahăr și ne mai mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm. Dă dependență ca orice lucru bun. Duce la obezitate, diabet. Asta e toată povestea",  a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Afecțiunea care prezice apariția demenței cu 12 ani înainte de debutul primelor simptome. Este frecventă în rândul vârstnicilor

Zahărul, asociat cu obezitatea

Obezitatea este o problemă majoră în țările cu venituri mici și medii, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor supraponderali sub cinci ani în Africa a crescut cu aproape 23% din anul 2000. Într-un context global, peste 1 miliard de oameni suferă de obezitate.

Identificarea prezenței zahărului adăugat în produse poate fi dificilă pentru consumatori, iar uneori informațiile nutriționale tipărite pe ambalaj pot fi insuficiente sau confuze. Conform liniilor directoare ale OMS pentru Europa, adăugarea de zahăruri sau îndulcitori în alimentele destinate copiilor sub trei ani nu este permisă.

Nestlé a subliniat că respectă reglementările locale și internaționale și că a redus treptat cantitatea totală de zahăruri adăugate în portofoliul său de cereale pentru sugari cu 11% la nivel mondial în ultimul deceniu. Compania a continuat să reformuleze produsele pentru a reduce și mai mult cantitatea de zahăr adăugat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel