EXCLUSIV Nestlé adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari, contrar cerințelor OMS. Dr. Doru Negru: Mâncăm un vagon de zahăr. Îi agită! Ne mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm

Acest ingredient pe care îl consumăm zilnic duce la dependență și creează mari probleme de sănătate. Poate provoca diabet și obezitate.
Ingredientul care se regăsește inclusiv în alimentele sărate ne afectează sănătatea în mod dramatic. Nu îl putem evita, iar acest lucru are consecințe serioase asupra sănătății.
Zahărul, adăugat în laptele praf pentru sugari
Nestlé adaugă zahăr și miere în produsele sale de lapte pentru sugari și cereale comercializate în țările mai sărace, în contradicție cu orientările internaționale pentru combaterea obezității și a bolilor cronice, conform unui raport citat de The Guardian.
Public Eye, o organizație elvețiană de investigație, a analizat mostrele produselor alimentare pentru copii ale Nestlé vândute în Asia, Africa și America Latină, trimițându-le la un laborator belgian pentru testare. Testele și examinarea ambalajelor au relevat prezența zahărului sub formă de zaharoză sau miere în produsele Nido, lapte praf pentru sugari, și Cerelac, o cereală destinată copiilor între șase luni și doi ani.
În contrast, pe piețele europene principale ale Nestlé, formulele pentru copii mici nu conțin zahăr adăugat, iar unele cereale destinate copiilor mai mari conțin zahăr adăugat, însă nu și cele pentru bebeluși cu vârste între șase luni și un an.
Laurent Gaberell de la Public Eye a subliniat necesitatea ca Nestlé să elimine aceste diferențe în standarde și să renunțe la adăugarea de zahăr în toate produsele destinate copiilor sub trei ani, în toate piețele.
"Nestlé trebuie să pună capăt acestor standarde duble periculoase și să înceteze să mai adauge zahăr în toate produsele destinate copiilor cu vârsta sub trei ani, în orice parte a lumii", a subliniat Laurent Gaberell de la Public Eye, potrivit The Guardian.
Vezi și: Tratamentul care ar putea reduce tensiunea arterială. Care este rolul rinichilor
Zahăr adăugat în laptele praf - FOTO: Freepik@chandlervid85
De ce este zahărul atât de nociv
Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce este zahărul atât de nociv.
"Îi agită, face laptele gustos. Se adaugă la fel ca în alte lucruri...E aceeași poveste. Zahărul nu e treaba cea mai firească și cea mai normală. E bun, e gustos, îi asigură o cantitate mai mare de energie pe volum mai mic și cam atât. Punem zahăr acolo, punem zahăr dincolo și apoi mâncăm un vagon de zahăr.
Pe urmă nu mai vrem fără zahăr și ne mai mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm. Dă dependență ca orice lucru bun. Duce la obezitate, diabet. Asta e toată povestea", a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Zahărul, asociat cu obezitatea
Obezitatea este o problemă majoră în țările cu venituri mici și medii, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor supraponderali sub cinci ani în Africa a crescut cu aproape 23% din anul 2000. Într-un context global, peste 1 miliard de oameni suferă de obezitate.
Identificarea prezenței zahărului adăugat în produse poate fi dificilă pentru consumatori, iar uneori informațiile nutriționale tipărite pe ambalaj pot fi insuficiente sau confuze. Conform liniilor directoare ale OMS pentru Europa, adăugarea de zahăruri sau îndulcitori în alimentele destinate copiilor sub trei ani nu este permisă.
Nestlé a subliniat că respectă reglementările locale și internaționale și că a redus treptat cantitatea totală de zahăruri adăugate în portofoliul său de cereale pentru sugari cu 11% la nivel mondial în ultimul deceniu. Compania a continuat să reformuleze produsele pentru a reduce și mai mult cantitatea de zahăr adăugat.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.