Ziua Internațională a Pneumoniei. Ce este pneumonia și ce simptome are

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bronșiolita
Bronșiolita

Înființată în 2009, Ziua Mondială a Pneumoniei este marcată în fiecare an pe 12 noiembrie. Iată ce este pneumonia, care sunt simptomele ei și când e cazul să ajungi urgent la medic: 

Ziua Mondială a Pneumoniei este celebrată anual pentru: 

- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la pneumonie, cel mai mare „ucigaș” mondial de copii cu vârsta sub cinci ani. Conform datelor OMS, doar pneumonia ucide mai mult de 800 000 de copii în fiecare an, reprezentând 15% din totalul deceselor la copiii cu vârsta sub 5 ani. Este cea mai mare cauză de deces prin boală infecțioasă la copii. Un copil moare din cauza acestei infecții la fiecare 39 de secunde (sursa informației).

- Promovarea intervențiilor pentru a proteja, preveni și trata pneumonia; și

- Generarea de acțiuni pentru combaterea pneumoniei.

Coaliția Globală împotriva Pneumoniei la Copii asigură coordonarea Zilei Mondiale a Pneumoniei și este alcătuită din peste 140 de ONG-uri, instituții academice, agenții guvernamentale și fundații.

Ce este pneumonia

Pneumonia este o infecție care inflamează alveolele în unul sau ambii plămâni. Alveolele se pot umple cu lichid sau puroi (material purulent), provocând tuse cu flegmă sau puroi, febră, frisoane și dificultăți de respirație. O varietate de organisme, inclusiv bacterii, viruși și ciuperci, pot provoca pneumonie.

Pneumonia poate varia în gravitate, de la ușoară la fatală. Este mai gravă pentru sugari și copii mici, persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele cu probleme de sănătate sau sistem imunitar slăbit.

Simptomele pneumoniei

Semnele și simptomele pneumoniei variază de la ușoare la severe, în funcție de factori precum tipul de germeni care cauzează infecția, vârsta și starea generală de sănătate a persoane care dezvoltă afecțiunea. Semnele și simptomele ușoare sunt adesea similare cu cele ale unei răceli sau ale gripei, dar durează mai mult.

Citește și: Pneumonia, contagioasă? Tot ce trebuie să știi despre infecția pulmonară dobândită în spital sau în alte medii

Simptomele pneumoniei se pot dezvolta brusc în decurs de 24 până la 48 de ore sau pot apărea mai lent, în câteva zile (link direct NHS). El pot include:

  • Dureri în piept când respirați sau tușiți,
  • Confuzie sau dezorientare (mai des la adulți cu vârsta peste 65 de ani),
  • Tuse, care poate fi uscată sau poate fi productivă. În cazuri mai rare poate fi tuse de sânge (hemoptizie)
  • Oboseală, 
  • Stare generală de rău
  • Febra, transpirație și frisoane. În unele cazuri însă, temperatura corporală poate fi mai mică decât cea normală, mai ales la adulții cu vârsta peste 65 de ani și la persoanele cu sistem imunitar slab, arată specialiștii de la Mayo Clinic (link direct informații);
  • Greață, vărsături sau diaree,
  • Respirație sacadată și bătăi rapide ale inimii.
  • Pierderea apetitului. 

Este posibil ca nou-născuții și sugarii să nu prezinte niciun semn al infecției. Sau pot voma, să aibă febră și tuse, pot să pară neliniștiți sau obosiți și fără energie sau pot avea dificultăți de respirație și de înghițire.

Când trebuie să ajungi urgent la spital 

Este deosebit de important ca persoanele din aceste grupuri cu risc crescut să consulte un medic dacă au simptome de pneumonie:

- Adulți cu vârsta peste 65 de ani,
- Copii mai mici de 2 ani cu semne și simptome,
- Persoanele cu o afecțiune de bază sau un sistem imunitar slăbit,
- Persoanele care fac chimioterapie sau care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă dumneavoastră sau cineva de care aveți grijă:

- se luptă să respire, 
- tușește sânge, 
- are buzele albastre sau fața albastră, 
- are senzație de frig și transpirație, cu pielea palidă sau pătată, 
- aveți o erupție care nu se estompează atunci când rotiți un pahar peste ea,
- persoana în cauză cade sau leșină
- persoana în cauză devine confuză sau foarte somnoroasă
- nu mai urinați sau urinați mai puțin decât de obicei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel