Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. 1 din 3 români fumează. Boboi, despre vapat: Educarea fumătorilor, eficiența politicilor de sănătate publică

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
ziua mondiala de lupta impotriva cancerului. FOTO: Freepik @snowing
ziua mondiala de lupta impotriva cancerului. FOTO: Freepik @snowing

În România, 31% din populație fumează zilnic. ”Mulți fumători nu sunt conștienți de beneficiile pe care le poate aduce trecerea la vaping”, afirmă vicepreședintele AIV.

”19,7% din populația UE fumează zilnic. 700.000 de persoane din UE mor în fiecare an din cauza fumatului și fiecare al doilea fumător moare în medie cu 14 ani mai repede decât nefumătorii. În România, peste 31% din populația fumează zilnic.

Fumatul este cauza principală a formelor de cancerului ce pot fi prevenite, cu 27% din toate tipurile de cancer atribuite tutunului. Exemplele oferite de Marea Britanie (incidența fumatului: 13,8%) și Noua Zeelandă (doar 10,9%) ne arată care sunt măsurile necesare care ar putea servi drept model pentru politicile de sănătate publică.

Pentru a educa fumătorii referitor la alternativele mai puțin nocive, guvernele Britanic și din Noua Zeelandă folosesc din ce în ce mai mult politici de promovare a alternativelor mai puțin nocive, cum ar fi promovarea vapingului ca metodă de risc redus comparativ cu fumatul.

Guvernul Marii Britanii a stabilit că potențialul de nocivitate al vapatului este cu cel puțin 95% mai redus decât al fumatului. Riscul de a dezvolta cancer este considerat a fi cu 99,5% mai mic pentru utilizatorii țigării electronice decât pentru fumători. Aceste descoperiri au fost validate în numeroase publicații științifice din ultimii ani.

În Marea Britanie și Noua Zeelandă, fumătorii sunt puternic încurajați să treacă la vaping și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajați să sugereze țigările electronice ca alternativă atunci când consiliază fumătorii.

Rezultatele acestei strategii: Marea Britanie a redus incidența fumatului de la 20,20% la 13,8% în decurs de nouă ani (2011-2020) printr-o politică realistă de reducere a efectelor nocive. Guvernul Noii Zeelande a lansat o campanie de educare referitor la țigările electronice în 2020. Aceasta a contribuit la scăderea incidenței de fumat de la 13,7 la 10,9% în decurs de un an (2020-2021).

Cercetările științifice confirmă că țigările electronice sunt o modalitate foarte bună de a renunța la fumat. The Cochrane Library - considerată lider mondial în analiza literaturii științifice - a concluzionat recent că țigările electronice sunt foarte eficiente în renunțarea la fumat.

Trista realitate este însă că un număr mare de fumători apreciază greșit potențialul de nocivitate al țigărilor electronice. Doar 28% dintre fumătorii din Europa sunt conștienți că vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul. 70% dintre cei cu experiență puțină sau inexistentă în folosirea țigărilor electronice consideră că acestea nu îi ajută pe fumătorii să renunțe”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Industriei de Vaping (AIV).

”Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este o oportunitate excelentă de a sublinia importanța alternativelor mai puțin nocive la țigări. Mulți fumători nu sunt conștienți de beneficiile pe care le poate aduce trecerea la vaping. Educarea fumătorilor cu privire la avantajele pe care le oferă țigările electronice este de mare importanță pentru eficiența politicilor de sănătate publică. Cu ajutorul lor, numărul de boli și decese legate de fumat poate fi redus semnificativ”, a declarat Ciprian Boboi, președintele AIV.

Vezi și: Vapatul, mai puțin dăunător decât fumatul

Despre AIV

Asociația Industriei de Vaping (AIV) reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața de vaping din România - producători, distribuitori, specialiști - cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relația cu autoritățile statului și opinia publică din România. Principiul fondator al AIV este de a contribui la reducerea riscurilor și sănătatea publică. Țigările electronice au un impact pozitiv semnificativ și ar trebui recunoscute ca o alternativă mai puțin nocivă, deoarece vapatul nu înseamnă fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel