Vapatul, mai puțin dăunător decât fumatul

DCMedical Team |
Data publicării:
vapatul. FOTO: Freepik @YuliiaKa
vapatul. FOTO: Freepik @YuliiaKa

Studiul realizat de Office for Health Improvement and Disparities, agenție a Ministerului Sănătății din Marea Britanie, susține că, deși nu lipsite total de riscuri, țigările electronice prezintă doar o mică fracțiune din riscurile asociate consumului de țigări clasice.

Studiul realizat de Office for Health Improvement and Disparities, agenție a Ministerului Sănătății din Marea Britanie, susține că, deși nu lipsite total de riscuri, țigările electronice prezintă doar o mică fracțiune din riscurile asociate consumului de țigări clasice. Mai mult, vapatul constituie principalul ajutor folosit de persoanele care vor să renunțe la fumat.

”Nicotine vaping in England: 2022 evidence update” este cel de-al 8-lea studiu dintr-o serie începută de Public Health England în 2014. Cercetările făcute în ultimii ani de agenția de sănătate publică din Marea Britanie sunt confirmate și de analiza realizată anul acesta.

Ediția din 2022 a acestui studiu, realizată de un consorțiu de cercetători condus de către King’s College, este și cea mai comprehensivă din toată seria de studii, fiind focusată pe potențialele riscuri ale vapatului. 

Concluziile studiului, în linie cu cercetările anterioare, confirmă faptul că vapatul este mult mai puțin dăunător decât fumatul. În plus, studiul confirmă faptul că țigările electronice constituie o metodă de bază în lupta împotriva fumatului.

Principalele concluzii ale studiului sunt:

- Pe termen scurt și mediu, țigara electronică prezintă doar o mică fracțiune din riscurile asociate consumului de țigări clasice.

- Nu există o creștere semnificativă a toxicității în urma expunerii la vaporii emiși de țigările electronice, deci nu există risc de ”fumat pasiv”.

- Vapatul nu e totuși lipsit total de riscuri, în special pentru persoanele care nu au mai fumat niciodată.

- Prevalența vapatului între tinerii (1,7% ) sau adulții( 0,7%,) care nu au fumat niciodată este foarte redusă, vapatul nu funcționează ca ”poartă de intrare” către fumat.

- Țigările electronice sunt cea mai eficientă metodă de renunțare la fumat, cu o rată de succes de 64,9%, prin comparație cu 58,6% pentru persoanele care au încercat alte metode - Nu există dovezi științifice referitoare la vreun risc prezentat de folosirea diverselor arome în e-lichide

Studiul atrage totodată atenția asupra faptului că numai 34% dintre fumători sunt conștienți de faptul că țigările electronice prezintă mult mai puține riscuri decât țigările clasice, și este important ca riscurile prezentate de vapat să nu mai fie exagerate: ”astfel încât să nu dezinformeze fumătorii [care vor să renunțe la fumat] referitor la riscurile mult mai mici ale vapatului în raport cu țigările clasice.”

Marea Britanie este una dintre țările cu cea mai mare scădere recentă din lume a numărului de fumători. Astfel, conform Eurobarometrului 506/2021, din 2006 până în 2020 numărul de fumători din Marea Britanie a scăzut cu 21%. În prezent, în Marea Britanie prevalența fumatului este de 12%, în timp ce în România a ajuns la 30%.

Vezi și: Reducerea riscurilor asociate fumatului, o abordare progresivă, viabilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel