10 lucruri care te pot salva de la ÎNEC. Ciuhodaru: Nu vă mai riscaţi viaţa! Evitaţi îmbăiatul dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
10 lucruri care te pot salva de la ÎNEC - FOTO: Freepick @milanmarkovic
10 lucruri care te pot salva de la ÎNEC - FOTO: Freepick @milanmarkovic

10 lucruri care vă pot salva viața în caz de înec. "Nu vă mai riscaţi viaţa!"

"Nu vă mai riscaţi viaţa! 

(Mic) ghid de supraviețurire la înec - 10 lucruri care (vă) pot salva viața!

1. E frecvent leta l- a treia cauză de deces la adult în sezonul estival.

2. Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.

3. Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate. 

4. De aceea salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid.

5. După 4-5 minute şansele de reuşită scad.

6. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. 

7. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. 

8. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.

9. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.

10. Evaluaţi semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă.

!!! Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită.

"Parkinson se poate OPERA". Vlad Ciurea: Val de cazuri la tineri din cauza stresului zilnic. Se poate opri acel tremur

Cum poate fi prevenit?

 

1. -imagine fara descriere- (10-lucruri-care-te-pot-salva-de-la-inec--ciuhodaru-nu-va-mai-riscati-viata-evitati-imbaiatul-daca-ati-stat-mult-in-soare-sau-daca-temperatura-apei-e-mai-mica-de-20-de-grade-1_73491500.jpg)

Foto: Tudor Ciuhodaru

1. Nu înotaţi în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur. Apa poate fi înşelătoare şi pentru înotătorii experimentaţi.

2. Respectaţi avertizările şi indicaţiile salvamarilor.

3. Intraţi treptat în apă. Diferenţa mare de temperatură sau trauma poate duce la deces. 

4. Evitaţi plonjările şi udaţi în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitaţi îmbăiatul fără acomodare dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.

5. Supravegheaţi cu mare atenţie copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni asociate.

6. Nu intraţi în apă după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens.

Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de verificarea semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

Există câteva reguli de bază: 

1. Salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid. Dacă nu realizează în maxim 4-5 minute şansele de reuşită scad. Utilizaţi o barcă sau orice alt mijloc de transport. 

2. Salvatorul trebuie să ţină cont de siguranţa personală. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiaţi-vă de victimă din spate şi o apucaţi de braţ sau păr pentru a o menţine deasupra apei. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în perocol.

3. Victima este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.

4. Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lungă, este neobişnuită.

5. Cei care supravieţuiesc înecului trebuie evaluaţi într-un spital pentru continuarea terapiei şi a eventualelor complicaţii.

Prognosticul depinde de durata submersiei, temperatura apei, gradul de poluare dar şi severitatea hipoxiei vârsă, patologie şi leziuni asociate", transmite medicul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel