10 pacienți COVID-19 în stare critică, transferați în Ungaria! 8 sunt din București, 2 din Timișoara

Dana Lascu |
Data publicării:
Spitalele din Bucuresti sunt pline cu pacienti COVID-19. Sursa foto: Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti
Spitalele din Bucuresti sunt pline cu pacienti COVID-19. Sursa foto: Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti

În cursul zilei de astăzi, 14 octombrie 2021, a început transferul în Ungaria a primilor pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică, către spitale din Szeged și Debrecen. 

Primul transfer de pacienți COVID-19 către Ungaria este alcătuit din 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și  2 din Timișoara, aflați  în stare stabilă, dar critică, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.

Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen.

Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană.  Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

De asemenea, personal din România a fost trimis în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar  acestor operațiuni. 

„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Reamintim că, România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți Covid grav în țara vecină pentru tratament. 

Ieri, Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a spus că 50 de persoane în stare gravă din România vor fi tratate în două spitale din Ungaria. 

Declarația oficialului ungur venea la doar câteva zile după ce șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunțase că există discuții cu Ungaria pentru transferul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 aflați în stare gravă.

„Se știe deja că sunt discuții cu Ungaria. Se perfectează un mecanism prin care este posibil să folosim facilități (...) în zona transfrontalieră. Și acest lucru așteptăm să fie perfectat. Nu se poate perfecta într-o zi, două. Sunt discuții și așteptăm și de la colegii noștri să vină să ne spună cam care este soluția lor finală. Este posibil să se facă acest lucru, dar așteptăm de acolo să ne spună care este mecanismul agreat. Și, bineînțeles, vom vedea cum vom colabora cu ei. (...) Din zona de graniță și nu numai, pentru că putem să ducem și din București la Arad și de acolo să trecem granița. Problema este să se perfecționeze mecanismul de transfer - ce pacienți, câți pacienți, unde exact, medici, personal de legătură care să ajute acolo", a declarat Raed Arafat, pe din 8 octombrie, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, într-o conferință de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel