Urmărește dezbaterea live

3 alimente pe care SĂ NU LE CONSUMI pe caniculă. Te încing și îți forțează organismul

Dana Lascu |
Data publicării:
Grătarele nu sunt tocmai bune pe caniculă. Foto: Pexels
Grătarele nu sunt tocmai bune pe caniculă. Foto: Pexels

Când ne confruntă, cu căldura și umiditatea epuizante ale valurilor de caniculă, este important să folosim fiecare mijloc disponibil de apărare pentru ne răcori cât mai mult posibil. În această idee vă spunem astăzi că sunt alimente pe care nu ar trebui să le consumăm pe caniculă pentru că ne încing! Iată care: 

V-am explicat, zilele trecute, care sunt acele alimente care ne ajută să ne răcorim natural pe caniculă (citește aici materialul: 8 alimente care te răcoresc pe caniculă). De data aceasta va spunem ce alimente să NU consumați în această perioadă: 

1) ALIMENTE PICANTE

Ne place gustul iute al ardeilor (capsaicina din compoziția lor e de vină) dar alimentele picante care ne fac organismul să producă și mai multă căldură, or asta e exact invers decât vrem pe caniculă. Unele studii au dovedit că atunci când consumăm capsaicină organismul suferă o creștere de scurtă durată a temperaturii și, deși este doar temporară, atunci când este la peste 37 de grade Celsius la soare, fiecare picătură contează. Deci, renunțați la ardeii iuți sau orice alte condimente au acest efect.

2) ALIMENTE DIURETICE

Apa este cel mai bun prieten al nostru când temperatura exterioară crește, așa că obiectivul principal pe caniculă este să consumi și să întreții cât mai multă apă în organism. O modalitate de a preveni pierderea de apă este evitarea alimentelor diuretice - alimente care măresc excreția de apă din corp. În această categorie intră: cafeaua, ceaiul cu cofeină, băuturile acidulate îndulcite, alcoolul și băuturile energizante. Sunt și alte alimente care au același efect asupra corpului, precum mango, fenicul, anghinare și sparanghel pentru a preveni deshidratarea. 

3) ALIMENTE CU MULTE PROTEINE

Fripturile și burgerii suculenți, proaspeți făcuți la grătar, par perfecți, cu excepția cazului în care este prea cald pentru a aprinde cărbunii. Dar nu doar disconfortul creat de perpelirea lor pe grătarul încins e problema, ci aportul mare de proteine pe care-l presupune consumul de fripturi , cârnați și mici. Proteinele nu trebuie eliminate cu totul din dietă, spun experții, ci doar reduse cantitativ pentru că foarte greu de digerat!

Pentru ca ele să fie digerate, este nevoie de o mulțime de molecule și enzime diferite care transformă o bucată de carne în ceva pe care corpul poate folosi pentru procesele sale interne. Când organismul le digeră, creează căldură - un proces cunoscut sub numele de termogeneză. Alte alimente, cum ar fi carbohidrații sub formă de fructe sau pâine, sunt mai ușor de digerat, consumă mult mai puțină energie și produc mult mai puțină căldură prin termogeneză.

De fapt, organismul are nevoie de o cantitatea de energie cu între 50% până la 100% mai mare pentru a descompune proteinele în comparație cu carbohidrații. Deci, mai puțină carne și, dacă se poate, nu în combinație cu carbohidrații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel