4 afecțiuni care pot apărea la bărbați după 50 de ani

DCMedical Team |
Data publicării:
4 afecțiuni care pot apărea la bărbați după 50 de ani - Foto: Freepick
4 afecțiuni care pot apărea la bărbați după 50 de ani - Foto: Freepick

Dacă ești bărbat și ai peste 50 de ani, este momentul să începi să acorzi o mai mare atenție sănătății tale.

Odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul dezvoltării a diverse afecțiuni, unele mai frecvent întâlnite decât altele. În acest articol ne vom opri asupra câtorva dintre problemele de sănătate cu care se poate confrunta un bărbat după vârsta de 50 de ani. 

1. Adenomul de prostată

Problemele cu prostata sunt comune după vârsta de 50 de ani, iar una dintre cele mai frecvent întâlnite este adenomul de prostată. Cunoscută și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată, această afecțiune este caracterizată prin mărirea în volum a prostatei și poate provoca simptome precum urinarea frecventă, dificultatea în a începe și opri fluxul de urină, nevoia de a urina în timpul nopții, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și prezența urinării involuntare. Aceste simptome pot afecta calitatea vieții și pot duce la complicații, dacă nu sunt tratate corespunzător.

Există mai multe tratamente disponibile pentru adenomul de prostată, în funcție de severitatea simptomelor și de starea generală de sănătate a pacientului. În cazurile mai ușoare, ameliorarea simptomelor poate fi obținută cu ajutorul medicamentelor. În cazurile severe de adenom de prostată, tratamentul poate presupune efectuarea a diverse proceduri, cum ar fi rezecția transuretrală a prostatei (TURP), prostatectomia sau embolizarea adenomului de prostată.

2. Cancer de prostată

O altă afecțiune a cărei incidență crește semnificativ după vârsta de 50 de ani este cancerul de prostată. Alți factori de risc importanți sunt istoricul familial (riscul este mai ridicat dacă tatăl sau fratele tău au primit deja acest diagnostic) și dieta bogată în grăsimi. De obicei, se dezvoltă lent, iar primele simptome tind să apară abia atunci când prostata este suficient de mare pentru a afecta uretra. Dificultățile la urinare, nevoie sporită de a urina și a senzația că nu-ți poți goli complet vezica reprezintă câteva dintre potențialele semne de alarmă. Atenție! Nu sunt simptome ce pot fi asociate exclusiv cu cancerul de prostată, ci care pot avea și alte cauze, inclusiv adenomul de prostată, despre care am vorbit mai sus. 

Dacă și de ce tip de tratament va fi nevoie depinde de stadiul cancerului și de cât de agresiv este acesta. Opțiunile de tratament includ expectativa vigilentă, radioterapia și îndepărtarea chirurgicală a prostatei.

3. Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială reprezintă o altă afecțiune des întâlnită la adulții în vârstă și una care, dacă nu este gestionată corect, poate duce la apariția unor probleme de sănătate grave, printre care se numără și bolile cardiovasculare, demența vasculară, problemele de vedere și bolile renale. Se întâmplă adesea să nu provoace niciun simptom, dar controalele medicale periodice pot ajuta la depistarea sa.

Odată depistată, poate fi controlată prin adoptarea unui stil de viață sănătos și, dacă este cazul, urmarea unui tratament medicamentos. Menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, reducerea consumului de sare, mișcarea regulată și gestionarea stresului pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale sau, după caz, la reducerea tensiunii arteriale.

4. Cancerul de vezică urinară

Cancerul de vezică urinară este un alt tip de cancer a cărui incidență este mai ridicată în rândul bărbaților, în special a celor cu vârsta peste 50 de ani. Printre cele mai comune simptome ale cancerului de vezică urinară se numără: urinarea cu sânge, durerile sau arsurile în timpul urinării, nevoia frecventă de a urina, senzația de presiune în zona pelviană și durerile lombare.

Tratamentele disponibile pentru cancerul de vezică urinară pot varia în funcție de stadiul cancerului și includ chimioterapia, imunoterapia, radioterapia și diverse intervenții. În unele cazuri, poate fi necesară o combinație de tratamente.

Din păcate, înaintarea în vârstă atrage după sine și creșterea riscului dezvoltării anumitor probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni precum cele menționate mai sus. Multe dintre acestea pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. Discută cu medicul tău pentru a afla care sunt controalele, testele și investigațiile care pot ajuta la diagnosticarea unei probleme de sănătate și de cât de des ar trebui să le repeți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel