6 mese vegane pentru prânz, care conțin importante surse de proteine vegetale

Cătălina Burghelea / 23 Martie 2021 / 13:25

Mâncarea de post poate fi mai dificil de preparat sau fără gust atrăgător, de aceea poți apela la variantele delicioase propuse de nutriționistul Valentin Vasile. 

"6 mese pentru prânz, de post (vegane) care conțin câteva din cele mai importante surse de proteine vegetale.

1. Hummus cu muguri de pin

Această pastă de năut este specifică multor bucătării orientale, cu mici diferențe. Hummus-ul conține năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi.

Ingrediente (2 porții):

150 gr cană năut uscat, hidratat minim 4 ore, apoi fiert
1 cățel de usturoi
1 lingură de zeamă de lămâie
2 linguri ulei de măsline
1 lingură pastă de susan (tahini)
Sare, piper, opțional boia iute și pătrunjel
Năutul fiert se amestecă în blender cu celelalte ingrediente. Se poate adăuga puțin din apa în care a fiert, pentru o compoziție mai fluidă. Când se obține o pastă fină, se servește într-un vas și se decorează cu boia iute și pătrunjel.

Pentru ca humusul să fie mai cremos, se pot decoji boabele de năut.

2. Ciorbă de linte

Ingrediente pentru 4 porții:

 250 gr linte roșie
 1 morcov ras
 1 ceapă
 1 lingură de pastă de roșii
 2 căței de usturoi
 1 litru de supă de legume / apă
 Condimente: turmeric, chimion, sare, piper
 1 lingură ulei
 Zeamă de lămâie

Se sotează ușor ceapa și usturoiul, apoi se adaugă morcovul ras și pasta de roșii. După câteva minute se adaugă lintea, condimentele (fără mentă) și supă de legume/apă (se poate regla cantitatea de supă/apă în funcție de cât de fluidă dorești să fie ciorba). Se gătesc la foc mediu timp de 20-30 minute, până când lintea este fiartă.

Se folosește blenderul pentru a omogeniza compoziția. Se servește caldă, cu câteva picături de zeamă de lămâie.

3. Tabbouleh cu quinoa

Ingrediente: 1/2 cană quinoa fiartă se amestecă într-un bol cu pătrunjel (4-5 legături) 4-5 roșii medii, 2 castraveți, 1 ceapă roșie, taiate mărunt.

Dressing: Zeamă de la 1 lămâie, 1 cățel de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper, menta.

4. Salată caldă cu vinete

Se taie cuburi 1 vânătă, 1 dovlecel, 3-4 roșii, opțional o ceapă roșie, se pun la cuptor până devin moi, se amestecă apoi cu puțin ulei de măsline, usturoi, pătrunjel, busuioc, sare, piper.

5. Salată cu năut

Se amestecă într-un bol o mână de mix frunze verzi (rucola, valeriană, baby spanac), 1 morcov tăiat felii, 1 roșie, 1-2 ridichi feliate și se adaugă 3-4 linguri cu năut din conservă/ fiert.

Dressing: 1 lingură cu ulei de măsline, zeama de lămâie, sare, piper, usturoi pisat, 1 linguriță cu muștar dijon.

6. Supa cremă de ciuperci

Ingrediente
600 g mix de ciuperci
1 ceapă
2 tulpini țelină
3 căței de usturoi
pătrunjel
cimbru
ulei de măsline
sare
piper
1,5 litri supă de legume

Spălați ciupercile cu apă rece și tăiați-le felii. Curățați și tocați ceapa, usturoiul și țelina. Tocați pătrunjelul și cimbrul care trebuie să fie proaspete, nu uscate.

Puneți ulei de măsline într-un vas pe foc și căliți ceapa, usturoiul, țelina, pătrunjelul și cimbrul până când legumele s-au înmuiat.

Adăugați ciupercile, dar păstrați câteva felii pentru decor. Apoi puneți supa, sare, piper și fierbeți la foc mic timp de 15 minute.

Când supa este gata, pasați-o cu un blender vertical. Serviți supa cremă de ciuperci cu ulei de măsline și felii de ciuperci deasupra și cu ciabatta.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy