EXCLUSIV Mâncarea românească: ce o face să fie românească și specială. Chef Orlando Zaharia: De demult, avea nevoie de un ingredient special
Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Ce anume face mâncarea românească să fie românească? Și care este aspectul principal care a intervenit și care poate altera caracteristicile mâncării românești, dacă...
Mâncarea românească - care este specificul ei? Desigur că sunt multe aspecte de luat în vedere, iar o singură perspectivă este insuficientă pentru a îngloba tradiția mâncării românești de zeci, sute de ani, însă nu ne propunem acest lucru, ne propunem, însă, să adăugăm încă o perspectivă care să contribuie la ceea ce înseamnă pentru noi mâncarea românească.
Cum tehnologia a avansat în toate domeniile, era inevitabil să avanseze și în bucătărie. Și a avansat. A avansat până la aplicațiile de food delivery (livrare de mâncare), la mâncarea semi-preparată, la gătitul cu alimente exotice, importate. Partea mai bună este că tehnologia a avansat și conceptele bucătăriei tradiționale românești, conceptele noii bucătării românești și multe alte concepte pe care le întâlnim în restaurantele din țară.
Totuși, pe de o parte, am putea spune că mulți poate că nu mai știu ce anume face mâncarea noastră să fie românească și care sunt, de fapt, caracteristicile mâncării românești, căci identitatea culturală a gastronomiei românești încă este în stadiile incipiente, cele de descoperire.
Pentru această problematică, aducem în vedere dialogul purtat cu Chef Orlando Zaharia, care ne-a vorbit despre aspectele esențiale ale bucătăriei românești tradiționale și despre pierderea unor elemente de autenticitate, în urma procesului de evoluție. Chef Zaharia evidențiază importanța gustului natural al preparatelor românești, cu ingrediente puțin alterate de condimente sau influențe din alte culturi culinare.
Un element distinctiv este timpul, un ingredient care nu poate fi neglijat. Chef Zaharia subliniază că mâncarea tradițională românească nu se pretează la prepararea à la carte, iar tentativa de a adapta rețetele tradiționale la acest stil poate duce la pierderea autenticității lor.
”În primul rând, este vorba de gust, este aparte, cât mai natural, foarte puțin deteriorat de condimente și de alte adăugiri pe care le luăm din alte culturi. Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special, care se numea timp. Nu se făcea așa, cum este acum, à la carte. Nu prea merge să faci mâncarea românească à la carte. O friptură nu este mâncare românească, dar o tocăniță de vită, de pui, da”, ne-a spus chef Orlando Zaharia, în exclusivitate pentru DC Medical.
Chef Orlando își exprimă regretul pentru numeroasele rețete tradiționale pierdute în timp, spunând că și bucătarii au contribuit la această pierdere, prin dorința de a evolua și de a aduce inovație în bucătărie: ”Sunt foarte multe rețete care s-au pierdut și este, în mare parte, vina noastră, a bucătarilor, pentru că ne-am dorit să evoluăm”.
Așa cum ne spune chef Zaharia, totuși, ”evoluția este în regulă, nu este ceva rău”, însă este important să nu ne axăm doar pe evoluție și să nu ne uităm rădăcinile, să nu uităm gustul românesc, să nu uităm cum preparăm noi un pui, o tocăniță.
Cu toate acestea, în ciuda tendinței generale de evoluție, există eforturi constante de a păstra și perpetua tradițiile culinare autentice, astfel încât să nu fie pierdute în valul inovației și al schimbărilor culturale și să nu pierdem MBS (mămăliguță cu brânză și smântână), să nu pierdem pâinea înmuiată în zeama de la salata de roșii și castraveți, să nu pierdem carnea de la garniță, să nu pierdem ciorba de urzici și multe alte bunătăți care ne-au tot urmat calea. Puteți citi mai multe despre acest subiect în următorul articol, intitulat:
Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
Avertisment OMS: utilizarea prezervativelor a scăzut îngrijorător în rândul adolescenţilor din Europa. "Va fi și mai rău. Accesul la educație sexuală este vital"
Nimeni nu spune asta părinților! Ce este stresul parental și de ce simți că nu te descurci. Asta se întâmplă cu părinții moderni
Aproape 60% dintre adolescente nu-şi monitorizează sarcina sau o fac abia în ultimul trimestru. Medic: Vorbim de copii care aduc pe lume copii
EXCLUSIV Cum poți să ajuți pe cineva cu probleme de sănătate mintală. Ecaterina Bănică: Renunțați la prejudecata că sunt nebun dacă merg la un psihoterapeut sau psihiatru!
România a dat înapoi o jumătate de secol în lupta cu rujeola. Dr. Mihai Craiu avertizează: Riscăm din nou decese!
EXCLUSIV De ce dietele funcționează la unele persoane, dar la altele nu. Alina Epure: Dieta se aplică doar la nivel individual, să știm exact ce nevoie are corpul
EXCLUSIV Cum ne afectează traumele din copilărie comportamentul de adult. Bolile pe care le dezvoltă. Ecaterina Bănică: Stima de sine are de suferit, ceea ce duce la inutilitate, rușine, vinovăție
EXCLUSIV Drogurile, la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu: Sunt foarte ieftine, 7-8-10 lei o doză. Bombe chimice care explodează creierul
Drogurile se găsesc pe piața din România la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
Ți se pare normal să îți pedepsești copilul? Ce se întâmplă atunci când o faci. Când începe să devină periculos
Dependenţa de telefon, o problemă reală. Tinerii îşi verifică telefonul de 400 de ori pe zi
EXCLUSIV Diferența dintre infarct și atac de panică. Semnul simplu care le deosebește
Diferențele dintre atacul de panică și infarct. Cum le recunoaștem și cum acționăm corect.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
De ce unii oameni nu se bucură de reușite. Ce urme lasă: „după râs vine plâns” și „nu te bucura prea tare, nu durează”: Sindromul perfecționitului nefericit
EXCLUSIV "Am decis să vorbesc cu un om din exterior, care nu mă judecă. Eticheta de nebun a omului care merge la psiholog a expirat. Acum e cool! Sunt bine cu mine și cu puținii oameni din jurul meu"
Cum poți scăpa de burta "mummy tummy". Exercițiul de 10 minute care te ajută să-ți refaci abdomenul
Exercițiul simplu care te ajută să scapi de burtă. Ce este ”mummy tummy”?
Substanța care declanșează cancer. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați. Ești expus zilnic fără să știi
EXCLUSIV Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional
EXCLUSIV Cum recunoști un atac de panică. Cele 13 semne pe care mulți le ignoră
Ce este un atac de panică și cum îl recunoști. Mulți oameni nu știu care sunt semnele, deși experimentează atacul de panică.
EXCLUSIV Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni
Paracetamol: doza maximă recomandată, când și pentru ce se ia: Poate duce la insuficiență hepatică
EXCLUSIV Etnobotanicele și copiii-dealeri, FENTA legilor românești. Diferența dintre etnobotanice și droguri: Laboratoare din Ucraina, India și China primesc comenzi de droguri pentru noi
Fără prieteni la 30 de ani într-o eră a conexiunii sociale? Ce s-a aflat despre adulții care nu au niciun prieten
Ce se întâmplă cu adevărat când nu ai niciun prieten? Adevărul crud pe care nimeni nu vrea să-l spună despre viața socială a adulților.

