7 boli agravate de deficiență de vitamina D: riscul de deces crește. STUDII

Dana Lascu |
Data publicării:

Deficiența de vitamina D este asociată cu o serie de riscuri pentru sănătate. În plus, dacă sunteți diagnosticat cu o afecțiune gravă, cum ar fi cancerul, șansele de supraviețuire pot fi mai mici decât cineva care are niveluri normale. 

Iată cele mai grave lucruri care se pot întâmpla atunci când aveți deficiență de vitamina D: 

1) Depresia

Persoanele cu deficiență de vitamina D au fost de peste două ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu depresie decât cele cu niveluri mai ridicate, arată o meta-analiză publicată în British Journal of Psychiatry (link direct analiză) care a inclus peste 31.000 de participanți. Hipocampul și alte zone ale creierului implicate în reglarea stării de spirit conțin receptori de vitamina D, astfel încât nivelurile scăzute pot afecta capacitatea acestor regiuni de a funcționa normal, au arătat cercetătorii.

2) Afectează supraviețuirea în cancer

Pacienții cu cancer care au un nivel mai ridicat de vitamina D atunci când sunt diagnosticați tind să trăiască mai mult și să rămână în remisie mai mult timp decât pacienții cu deficit, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (link direct studiu).

3) Crește riscul de cancer agresiv de prostată

Riscul de cancer de prostată agresiv a fost de 4 până la 5 ori mai mare la bărbații cu niveluri scăzute de vitamina D, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Clinical Cancer Research (link direct studiu). Motivul nu este încă înțeles, deși cercetătorii spun că depistarea deficienței de vitamina D și tratarea acesteia pot deveni o parte esențială a îngrijirii cancerului.

4) Risc crescut de demență și Alzheimer

Adulții cu deficiență moderată de vitamina D au un risc cu 53% mai mare de a dezvolta demență, iar cei cu deficiență severă au un risc crescut de boală cu 125% comparativ cu persoanele cu niveluri sănătoase, relatează un studiu în revista Neurology (link direct studiu). O deficiență a nutrienților a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de până la 122% de Alzheimer. 

5) Ai un risc mai mare de boli cardiovasculare

Persoanele cu deficiență de vitamina D au avut un risc crescut cu 32% de boli coronariene comparativ cu cele cu niveluri normale. De asemenea, au fost cu 20% mai predispuși să aibă o formă severă a bolii, care afectează mai multe vase, potrivit cercetărilor prezentate la o sesiune științifică a Colegiului American de Cardiologie. Vitamina D poate îmbunătăți funcția imunitară și poate controla inflamația în tot corpul, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de probleme cardiace, au explicat cercetătorii.

6) Ai putea face pneumonie

Riscul de a dezvolta pneumonie este de peste 2,5 ori mai mare la persoanele cu cel mai scăzut nivel de vitamina D din sânge, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est. Cercetările anterioare sugerează că deficiența de vitamina D slăbește sistemul imunitar, ceea ce crește riscul de a contracta boli, cum ar fi infecțiile respiratorii.

7) Este mai probabil să mori prematur

Oamenii cu niveluri scăzute de vitamina D din sânge sunt mai predispuși să moară prematur decât cei cu niveluri normale, relatează o analiză a 32 de studii publicate în The American Journal of Public Health (link direct analiză). Persoanele cu niveluri de vitamina D mai mici de 30 ng / ml au avut cel mai mare risc de deces prematur din toate cauzele decât cele cu niveluri mai mari de 30 ng / ml. Dar, atenție, mai mult nu este întotdeauna mai bun: cercetătorii nu au găsit niciun beneficiu suplimentar pentru persoanele cu niveluri peste 50 ng / ml.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel