7 obiceiuri care cresc riscul de AVC. Medic: Dacă ați lua o baghetă magică și ați agita-o, ar fi cu 60% mai puține accidente vasculare cerebrale. Este ucigașul tăcut

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik@macrovector
avc - FOTO: Freepik@macrovector

AVC-ul poate fi evitat. Medicii au enumerat cele 7 obiceiuri dintre cele mai nocive care cresc riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

AVC-ul reprezintă o cauză principală de deces și o cauză majoră de invaliditate. Aceasta este o realitate înfricoșătoare, mai ales că mulți dintre factorii de risc de accident vascular cerebral sunt destul de silențioși (cum ar fi colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată) - până când nu mai sunt.

Dar doar pentru că unii dintre factorii de risc nu sunt întotdeauna evidenți nu înseamnă că accidentele vasculare cerebrale nu pot fi controlate. De fapt, se estimează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, dieta și altele, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.

Nimeni nu știe acest lucru mai bine decât experții care tratează această problemă. Medicii specializați în accidente vasculare cerebrale spun că se gândesc mult la modalitățile cheie de a reduce riscul lor (și al pacienților lor) de accident vascular cerebral.

”Îmi place să mă gândesc mai mult la acest lucru în mod proactiv - ce aș putea face pentru a preveni accidentul vascular cerebral”, a declarat Dr. Anthony Kim, neurolog vascular și director medical al Centrului pentru accidente vasculare cerebrale de la Universitatea din California din San Francisco, potrivit Huff Post.

Mai jos, medicii specializați în accidente vasculare cerebrale împărtășesc obiceiurile pe care ei personal le evită - și de ce ar trebui să le evitați și dumneavoastră.

Vezi și: Obiectul care îți provoacă dureri cronice. Este folosit zilnic în mod greșit

Aveți un stil de viață sedentar

Potrivit Dr. Arthur Wang, director al neurochirurgiei endovasculare la Tulane University School of Medicine, unul dintre factorii de risc modificabili pentru accidentul vascular cerebral este să ai un stil de viață sedentar.

Deși nu există o definiție generalizată a stilului de viață sedentar, în general, aceasta înseamnă să petreci prea mult timp așezat sau întins și nu suficient timp făcând exerciții fizice sau mișcându-te.

Ignorați tensiunea arterială ridicată

”Se pare că o mulțime de lucruri pe care le recomandăm pentru un stil de viață sănătos reduc și riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral”, a spus Kim. ”Dar dacă există un factor care are cel mai mare impact, acesta ar fi tensiunea arterială, tensiunea arterială, tensiunea arterială”.

O tensiune arterială ridicată, în special în timp, poate duce la probleme, a spus el. Tensiunea arterială ridicată este cel mai mare factor de risc de accident vascular cerebral modificabil.

”Dacă ați lua o baghetă magică și ați agita-o și ați elimina brusc tensiunea arterială ridicată din populația SUA, ar fi cu 60% mai puține accidente vasculare cerebrale. Este de departe principalul factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și îl numim ucigașul tăcut, deoarece, de multe ori, pacienții nu îl simt; trebuie să o verifici, să o monitorizezi și să o tratezi”, a spus Kim.

Vezi și: Condimentul care îți ia durerea de stomac. Reduce acidul gastric și este mai eficient decât medicamentele

Săriți peste controalele regulate

”Acești factori de risc de multe ori nu au simptome reale. Un pacient nu ar ști niciodată că are tensiunea arterială ridicată, nu ar ști dacă are colesterolul ridicat decât dacă toate acestea sunt testate sau depistate în mod regulat”, a spus Wang, ceea ce este un lucru îngrijorător.

Acest lucru înseamnă că este crucial să vă vizitați medicul de familie pentru controalele de rutină pe care le consideră necesare. Aceștia vă vor depista probleme precum colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată, verificând în același timp și alți factori de risc, cum ar fi glicemia și greutatea, a adăugat el.

”Cred că este foarte important ca pacienții să înțeleagă acest lucru, mai ales atunci când acești factori de risc pentru accident vascular cerebral sunt foarte criptici, ceea ce înseamnă că nu se manifestă prin simptome reale, așa că este foarte important ca ei să înțeleagă acest lucru, astfel încât să ia măsurile necesare pentru a merge la medicul lor pentru a face aceste teste de screening de rutină”, a spus Wang.

”În ceea ce privește istoricul medical anterior, cei care au mai avut accidente vasculare cerebrale în trecut sau dacă unul dintre părinții lor a avut un accident vascular cerebral în trecut, au un risc mult mai mare de a avea un accident vascular cerebral în viitor”, a spus Wang.

Fumatul

Potrivit atât lui Kim, cât și lui Wang, unul dintre obiceiurile care se află pe o listă de evitat este fumatul.

”Acest lucru crește cu siguranță riscul de accident vascular cerebral, și de boli de inimă, de altfel. Și unul dintre modurile în care face acest lucru este prin faptul că provoacă îngustarea vaselor de sânge în timp, iar acest lucru poate duce, în cele din urmă, la blocarea fluxului de sânge către o parte a creierului, ceea ce reprezintă, în esență, un accident vascular cerebral”, a explicat Kim.

Vezi și: Boala gravă pe care o faci dacă te culci târziu. Nu se vindecă niciodată și macină fiecare părticică din corp

Beți prea mult alcool

Probabil că sunteți conștienți de faptul că alcoolul nu este bun pentru dumneavoastră. Este legat de anumite tipuri de cancer, boli de ficat și, da, și de accident vascular cerebral. În mod specific, Kim a spus că există o ”asociere între consumul excesiv de alcool și riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral”.

Recomandările privind consumul de alcool variază în funcție de persoană, dar, CDC consideră că mai mult de patru băuturi într-o singură ședință pentru femei sau cinci băuturi într-o singură ședință pentru bărbați reprezintă un consum excesiv de alcool. Mai mult de opt băuturi pe săptămână pentru femei și 15 băuturi pe săptămână pentru bărbați este, de asemenea, considerat consum excesiv de alcool.

În general, este acceptat faptul că femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două, a spus Kim. Acestea sunt, de asemenea, recomandările formulate de Ghidul dietetic pentru americani.

Nu acorzi importanță alimentației

O dietă adecvată este importantă și pentru gestionarea riscului de accident vascular cerebral. Acest lucru înseamnă moderarea alimentelor care sunt pline de grăsimi saturate, zahăr și sare, a spus Wang.

În plus, Kim a subliniat că există o relație între consumul de sare și tensiunea arterială ridicată, care, după cum știm acum, este un alt factor de risc de accident vascular cerebral.

Acest lucru înseamnă să ai o dietă bogată în fructe și legume, cu ceva carne adăugată.

Vezi și: Băuturile care cresc riscul de deces. Duc la cancer hepatic, dar sunt consumate zilnic

Respingeți tratamentul necesar

Din moment ce accidentele vasculare cerebrale sunt atât de frecvente în această țară (și în această lume), este important să fii conștient de semnele și să te tratezi cât mai curând posibil. Tratamentele disponibile pentru accidentul vascular cerebral funcționează mai bine cu cât sunt făcute mai repede, a spus Kim.

”Deoarece multe accidente vasculare cerebrale nu sunt dureroase, iar simptomele accidentului vascular cerebral variază atât de mult, este important să recunoaștem simptomele accidentului vascular cerebral”, a spus el.

Și există un acronim util pentru a-i ajuta pe oameni să își amintească semnele - și acest acronim este FAST, a spus Kim.

FAST înseamnă ”cădere facială, slăbiciune a brațelor, dificultăți de vorbire și timp pentru a suna la 112.

”Acestea nu sunt lista tuturor simptomelor potențiale ale unui accident vascular cerebral, dar oricare dintre acești factori ridică suspiciunea că ar putea fi vorba de un accident vascular cerebral, mai ales dacă se întâmplă brusc”, a precizat Kim.

Și, încă o dată, este important să ne amintim că obținerea tratamentului cât mai repede posibil este vitală, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel