Condimentul care îți ia durerea de stomac. Reduce acidul gastric și este mai eficient decât medicamentele

Monika Baciu |
Data publicării:
turmericul - FOTO: Freepik
turmericul - FOTO: Freepik

Condimentul care îți ia durerea de stomac are efecte la fel de bune precum un medicament. Diferența este că acesta este sănătos.

Condimentul care îți ia durerea de stomac este la fel de eficient ca un medicament obișnuit pentru indigestie. Un studiu revoluționar a descoperit că turmericul, condimentul care dă culoarea galbenă curry-ului, ar putea fi la fel de eficient ca și medicamentele convenționale în tratarea indigestiei. Studiul se concentrează pe curcumină, un compus natural din turmeric.

Cercetătorii au descoperit că curcumina ar putea fi la fel de eficientă ca omeprazolul, un medicament prescris în mod obișnuit care reduce acidul gastric, în tratarea simptomelor indigestiei.

Ce este turmericul și ce beneficii are asupra stomacului

Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa. Se crede că această substanță reduce inflamația și luptă împotriva microbilor dăunători. De mult timp, oamenii din Asia de Sud-Est au folosit turmericul ca medicament natural, inclusiv pentru tratarea problemelor de stomac, cum ar fi indigestia.

Afecțiunea provoacă disconfort în zona stomacului și poate include simptome precum senzația de sațietate excesivă după ce mănâncă sau senzația de durere sau arsură în stomac.

Vezi și: Boala gravă pe care o faci dacă te culci târziu. Nu se vindecă niciodată și macină fiecare părticică din corp

Ce riscuri sunt legate de utilizarea omeprazolului

Omeprazolul, medicamentul comparat cu curcumina în acest studiu, este un inhibitor al pompei de protoni (IPP) utilizat în mod obișnuit pentru a trata aceste simptome. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a IPP, cum ar fi omeprazolul, a fost legată de riscuri crescute, cum ar fi oasele rupte și deficiențele nutritive.

206 participanți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani au fost repartizați aleatoriu la unul dintre cele trei grupuri de tratament timp de 28 de zile. Aceștia au fost tratați fie cu capsule de curcumină, fie cu omeprazol, fie cu o combinație a celor două. Eficacitatea acestor tratamente a fost măsurată cu ajutorul scorului de evaluare a severității dispepsiei (Severity of Dyspepsia Assessment score - SODA), un instrument standard pentru evaluarea severității indigestiei.

Vezi și: Băuturile care cresc riscul de deces. Duc la cancer hepatic, dar sunt consumate zilnic

După patru săptămâni și apoi din nou după opt săptămâni, studiul a arătat îmbunătățiri notabile în ceea ce privește severitatea durerii și a altor simptome de indigestie la participanți. Acest lucru a fost valabil pentru cei care au luat o combinație de tratamente, doar curcumină sau doar omeprazol. Cercetătorii menționează că aroma sau parfumul curcuminei nu pare să fi afectat gradul de satisfacție al pacienților față de tratament.

În ciuda rezultatelor promițătoare, cercetătorii avertizează că studiul a avut limitări, cum ar fi dimensiunea redusă și perioada scurtă de tratament, subliniind necesitatea unor studii mai ample, pe termen lung.

Constatările ridică posibilitatea ca un condiment comun din bucătărie să servească drept o alternativă viabilă la produsele farmaceutice pentru o afecțiune răspândită și adesea incomodă.

”Acest studiu multicentric randomizat și controlat oferă dovezi extrem de fiabile pentru tratamentul dispepsiei funcționale, noile constatări din studiul nostru pot justifica luarea în considerare a curcuminei în practica clinică”, concluzionează cercetătorii într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

Studiul este publicat online de BMJ Evidence-Based Medicine.

Vezi și: Cum să gestionezi stresul. 10 tehnici de controlare a perioadelor stresante din viața ta

Cum să folosești turmericul pentru problemele digestive

O modalitate de a obține beneficiile pentru sănătate ale turmericului este să îl folosiți în mâncăruri creative. Este unul dintre ingredientele principale din curry-ul indian. Adăugăm în mod regulat turmeric uscat și proaspăt la multe dintre mesele noastre gătite acasă.

Turmericul poate fi consumat în mai multe moduri, inclusiv prin utilizarea condimentului uscat sau a rădăcinii proaspete în gătit - inclusiv în supe, mâncăruri de orez și în amestecuri.

De asemenea, turmericul se combină bine cu fructele și legumele. Poți să adaugi o rădăcină proaspătă de turmeric de doi-trei centimetri în storcătorul de fructe și să îl combini cu morcovi, sfeclă, țelină, pătrunjel, spanac, varză kale și măr. Aceasta este o modalitate excelentă de a introduce turmeric proaspăt în organism, deoarece este o plantă picantă care se combină bine cu alte fructe și legume.

Deoarece constituenții activi ai turmericului (curcuminoidele) sunt absorbiți cel mai bine cu puțină grăsime și piper negru, o cantitate mică de ulei de cocos și puțin piper negru poate fi adăugată în alimentele și sucurile dvs. pentru a optimiza absorbția. Această combinație este, de asemenea, importantă de urmărit atunci când se evaluează calitatea unui produs cu turmeric, potrivit Healty Directions.

Vezi și: Migrenă: tot ce trebuie să știi. Ce o provoacă și cum o tratezi rapid. Diferența dintre o migrenă și o simplă durere de cap

Ceai de turmeric

Ca și ghimbirul, rădăcina de turmeric poate fi transformată într-un ceai hrănitor și gustos.

- 2 linguri de rădăcină de turmeric mărunțită sau 2 lingurițe de pulbere de turmeric.

- aduceți la fierbere în 1-2 căni de apă

- reduceți la foc mic timp de 5 minute și apoi strecurați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel