9 beneficii ale coenzimei Q10. Pe listă, prevenirea cancerului și al bolii Alzheimer

Sonia Baciu |
Data publicării:
9 beneficii ale coenzimei q10. FOTO: Freepik @pikmcadam
9 beneficii ale coenzimei q10. FOTO: Freepik @pikmcadam

Coenzima Q10 are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă în cazul supradojazului.

Coenzima Q10 este un compus care ajută la generarea de energie în celule și are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Deși organismul produce acest compus în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă producția începe să scadă, motiv pentru care este nevoie de obținerea ei din suplimente sau alimente.

O scădere a nivelului de coenzima Q10 a fost asociată cu bolile de inimă, tulburările cerebrale, diabetul și cancerul, iar lucru arată cât de important este să existe un nivel optim din coenzima Q10.

Coenzima Q10, în alimente

Coenzima Q10 se găsește într-o serie importantă de alimente, fapt ce o face accesibilă, mai ales dacă nu sunt limitări în consumul respectivelor produse.

Astfel, coenzima Q10 se găsește în:

- pește gras - păstrăv. ton, somon, macrou și sardine;

- organe - ficat, rinichi, inimă sau creier;

- carne de pui, vită și porc;

- spanac;

- broccoli;

- cereale integrale.

Vezi și: Stresul oxidativ, cauza apariției unor boli. Țincu: Traiul modern dăunează

Coenzima Q10, beneficii pentru sănătate

Poate ajuta la tratarea insuficienței cardiace. Insuficiența cardiacă este adesea o consecință a altor afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană sau hipertensiunea arterială. Aceste afecțiuni pot duce la creșterea daunelor oxidative și la inflamarea venelor și arterelor.

Poate ajuta cu fertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați. Fertilitatea feminină scade odată cu vârsta, din cauza scăderii numărului și calității ovulelor disponibile. Coenzima Q10 este direct implicată în acest proces.

Pe măsură ce îmbătrâniți, producția de coenzimă Q10 încetinește, ceea ce face ca organismul să fie mai puțin eficient în protejarea ovulelor de daunele oxidative. Suplimentarea cu coenzima Q10 pare să ajute și poate chiar să inverseze acest declin legat de vârstă în ceea ce privește calitatea și cantitatea de ovule. 

În mod similar, sperma masculină este sensibilă la efectele daunelor oxidative, ceea ce poate duce la reducerea numărului de spermatozoizi, la calitatea slabă a spermei și la infertilitate.

Ajută sănătatea pielii. Pielea este cel mai mare organ al nostru, deci și gradul de expunere la agenții dăunători, care contribuie la îmbătrânire, este direct proporțional. Acești factori sunt deteriorarea celulară și dezechilibrele hormonale, precum și agenții de mediu, respectiv razele UV.

Elementele nocive pot duce la deshidratarea pielii, la scăderea protecției împotriva agresorilor de mediu, precum și la subțierea straturilor pielii.

De altfel, aplicarea directă pe piele a coenzimei Q10 poate aceste daune prin creșterea producției de energie în celulele pielii și prin promovarea protecției antioxidante.

Poate reduce durerile de cap. Funcția mitocondrială anormală poate duce la o absorbție crescută de calciu de către celule, la producerea excesivă de radicali liberi și la scăderea protecției antioxidante. Acest lucru poate duce la o energie scăzută în celulele creierului și chiar la migrene.

Deoarece coenzima Q10 trăiește în principal în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că îmbunătățește funcția mitocondrială și ajută la scăderea inflamației care poate apărea în timpul migrenelor.

Poate ajuta la îmbunătățirea performanței sportive. Stresul oxidativ poate afecta funcția musculară, deci și performanța în timpul activităților sportive. În mod similar, o funcție mitocondrială anormală poate reduce energia musculară, făcând dificilă contracția eficientă a mușchilor și susținerea exercițiilor fizice. Astfel, un nivel crescut de coenzima Q10 poate contribui la îmbunătățirea performanței sportive prin scăderea stresului oxidativ din celule.

Ar putea ajuta cu diabetul. Același stres oxidativ este responsabil cu deteriorarea celulelor, lucru care duce la boli metabolice, cum ar fi diabetul. Suplimentarea cu coenzima Q10 ar putea contribui, de asemenea, la creșterea concentrațiilor coenzimei Q10 în sânge de până la 3 ori la persoanele cu diabet care prezintă, de obicei, niveluri scăzute ale acestui compus.

Rol important în prevenirea cancerului. Este cunoscut faptul că stresul oxidativ provoacă deteriorarea celulelor afectându-le funcția. 

Astfel, dacă organismul nu este capabil să lupte în mod eficient împotriva daunelor oxidative, structura celulelor dumneavoastră poate fi afectată, ceea ce poate crește riscul de cancer. Potrivit studiilor, este demonstrat faptul că pacienții cu cancer au niveluri mai scăzute de coenzimă Q10.

Benefic pentru sănătatea creierului. Mitocondriile sunt principalele generatoare de energie ale celulelor creierului. Funcția mitocondrială tinde să scadă odată cu vârsta.

Disfuncția mitocondrială totală poate duce la moartea celulelor cerebrale și la boli precum Alzheimer și Parkinson.

Protejează plămânii. Deteriorarea oxidativă crescută la nivelul plămânilor și o protecție antioxidantă slabă, inclusiv niveluri scăzute de coenzima Q10, pot duce la boli pulmonare precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică, arată Healthline.

Coenzima Q10, dozare și reacții adverse

Doza standard de coenzima Q10 variază între 90 mg și 200 mg pe zi. Dozele de până la 500 de mg au fost, de asemenea, tolerate, iar mai multe studii au utilizat doze mai mari fără efecte secundare grave.

Lista efectelor secundare ca urmare a supradozajului include:

- tulburări digestive;

- dureri de cap;

- insomnie:

- eczemă;

- oboseală;

- amețeală:

- sensibilitate la lumină;

- iritabilitate.

Vezi și: Care este legătura dintre apă și dezechilibrul electrolitic. La ce riscuri ne expunem dacă exagerăm cu apa și sarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel