A treia procedura EVAR, finalizată cu succes la SJU Baia Mare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Procedura EVAR la SJU Baia Mare
Procedura EVAR la SJU Baia Mare

A treia procedură EVAR din acest an a avut loc la începutul acestei săptămâni la SJU Baia Mare. Procedura a fost realizată de către o echipă medicală multidisciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie.

A treia procedură EVAR din acest an a avut loc la începutul acestei săptămâni la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (S.J.U.B.M), în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (L.A.C.C.C.I.). Procedura a fost realizată de către o echipă medicală multidisciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie.

Potrivit informațiilor furnizate de către corpul medical, a fost vorba despre o reparare percutană endoluminală a unui anevrism aortic abdominal infrarenal de mari dimensiuni (8,6 cm), cu iminență majoră de ruptură, la un pacient de peste 62 de ani. Dificultatea cazului a constat în diametrul mare al coletului anevrismal, respectiv extensia anevrismului pe ambele artere iliace, care prezentau tortuozitate marcată. Pentru acest caz, coordonatorii explorărilor pregătitoare și ai echipei medicale au fost dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor în medicină în cadrul Spitalului Județean de Uurgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și conf. dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena – Italia.

Pe lângă anevrismul aortic abdominal, pacientul prezenta și boală coronariană ischemică, BPOC și insuficiență respiratorie cronică. Cu trei săptămâni înaintea intervenției EVAR s-a practicat revascularizarea coronariană prin angioplastie coronariană percutană transluminală cu balon și implantarea unui stent DES pe IVA (vasul principal al cordului).

Luni, 9 decembrie, procedura EVAR a fost efectuată sub anestezie generală cu intubație orotraheală și ventilație mecanică asistată de către dr. Adriana Stoicovici. „S-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, o descoperire chirurgicală a dr. Ciprian Pop, după care proteza a fost implantată sub control fluoroscopic de către dr. Dan Filip și conf. dr. Gianmarco De Donato). La final, după controlul anangiografic, fără incidente și complicații, s-a efectuat sutură vasculară și trezirea pacientului. Intervenția a durat peste o oră i a decurs fără complicații, pacientul fiind momentan asimptomatic și stabil hemodinamic, mobilizabil”, se arată într-o postare pe pagina de socializare a spitalului.

Această a treia procedură EVAR a putut fi realizată datorită includerii Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare în Programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Echipa medicală a fost alcatuită din proctor – conf. dr. Gianmarco de Donaro de la Spitalul Universitar Siena-Italia, Anestezie – Terapie Intensivă, dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, as. med. Dana Moldovan, Chirurgie Vasculară, Dr. Ciprian Pop – medic specialist chirurgie cardio-vasculara, as. med. Bujor Sami, Cardiologie Intervențională, Dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor în medicină, dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic șef al cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, as. med. Viorel Pinte (as. coord.), as. med. Cristian Toma, as. med. But Ovidiu, as. Paul Pop, as. Man Viorel, Imagistica CT si dr. Sabin – Dorel Nemeș – Bota – medic primar radiologie si imagistica medicala.

Astfel de intervenții puteau fi făcute, până de curând, doar în marile centre sanitare din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel