Abuz de medicamente pentru depresie și anxietate

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei

Aproximativ o persoană din cinci care ia Valium, Xanax și alte benzodiazepine folosește abuziv aceste medicamente care pot da dependență, arată datele unui sondaj. Statisticile au arătat, de asemenea, că utilizarea benzodiazepinei în rândul adulților este de două ori mai mare decât cea raportată anterior, aproape 13% consumând aceste medicamente în ultimul an pentru tratarea depresiei și anxietății.

Studiile efectuate în S.U.A. în 2013 și 2014 au estimat că între 4% și 6% dintre adulți au luat benzodiazepine, care includ și Halcion și Klonopin. Rezultatele cercetărilor avertizează că decesele legate de supradozele de benzodiazepinde au crescut exponențial în ultimul deceniu, în condițiile în care ratele de prescriere au înregistrat o creștere constantă.

,,Adulții tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani utilizează cel mai probabil în mod greșit benzodiazepindele, care de obicei sunt prescrise pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi anxietatea și depresia”, a declarat dr. Donovan Maust, profesor la departamentul de psihiatrie al Universității din Michigan și cercetător.

5,3 milioane de oameni au consumat medicamente în mod abuziv

Decesele legate de supradoze au crescut de șapte ori între 1999 și 2015, crescând de la 1135 la 8791 decese, potrivit unui raport din februarie, publicat în New England Journal of Medicine.

Există, de asemenea, o legătură cu criza opiaceelor cu care se confruntă în prezent americanii. Aproape una din trei supradoze de opiacee implică și benzodiazepine, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri al SUA.
,,Riscul otrăvirii cu benzodiazepine în monoterapie este foarte mare, dar se complică pentru cei care abuzează de benzodiazepine - un depresiv al sistemului nervos central - alături de opioide, care suprimă respirația. Efectele pot fi severe", atrage atenția Linda Richter, director de cercetare și analiză a politicilor unui Centrul de dependență.

Adulților mai în vârstă le sunt cel mai frecvent prescrise benzodiazepinele. Abuzul înseamnă utilizarea benzodiazepinelor în altfel decât medicul le-a indicat, inclusiv utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală, administrarea unor doze mai mari decât cele prescrise sau luarea lor mai frecventă sau mai lungă decât cea prescrisă.

În ansamblu, aproximativ 25,3 milioane de adulți au spus că au folosit benzodiazepine, așa cum li s-a prescris în cursul anului precedent, iar alte 5,3 milioane au spus că au consumat medicamentele în mod abuziv.

Cercetătorii au fost surprinși să afle că persoanele de vârsta mijlocie, 50 - 64 de ani, iau benzodiazepine mai des decât orice alt grup de vârstă. Abuzul a fost cel mai frecvent întâlnit în rândul tinerilor adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, iar 5,2% au raportat că au consumat benzii în ultimul an - mai mult de 5% din acel grup de vârstă care a raportat utilizarea medicamentelor așa cum este prescris.

Tinerii își autotratează simptomele stresului sau anxietății

Richter a explicat că ,,există o percepție generală greșită în rândul tinerilor că medicamentele prescrise sunt în mod inerent mai sigure decât drogurile ilegale, despre care știm că nu este întotdeauna adevărat și pe care epidemia actuală de prescripție opioidă a demonstrat a fi o concepție greșită potențial letală".

Ea a adăugat că ,,mulți tineri se îndreaptă spre aceste medicamente pentru a auto-trata simptomele stresului sau anxietății, deoarece terapiile și tratamentele clinice sunt prea costisitoare sau inaccesibile, sunt văzute ca fiind prea consumatoare de timp sau care poartă prea mult stigmat".

Potrivit Medicine.Net.com mulți adulți tineri sunt insuficient asigurați, nu au un medic primar de îngrijire, se simt copleșiți și stresați de muncă, școală și de obligațiile familiale sau sociale și au crescut într-o epocă în care o pastilă pentru fiecare bolnav "este norma."

Oamenii de știință americani au descoperit că 3,3% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 26 și 34 de ani erau consumatori de astfel de medicamente; 1,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani; 1,4 la sută în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani; si doar 0,6 % în rândul persoanelor de 65 ani și mai în vârstă.

Majoritatea preocupărilor privind siguranța se învârteau însă în jurul utilizării benzodiazepinelor de către  adulții mai în vârstă, fiindcă medicamentele sedative cresc riscul de căderi și fracturi, precum și accidentele auto și pierderile de memorie.

,,Aceste rezultate arată că riscul de supradozaj ar trebui luat în considerare la fel de puternic, în special în rândul grupurilor de vârstă mai tinere. Dacă aș fi un clinician, în partea de sus a listei mele privind îngrijorările cu privire la utilizarea benzodiazepinelor ar fi oamenii cărora le este prescris de asemenea un opioid. Următorii pe listă ar fi oamenii care beau alcool. Benzodiazepinele sunt prescrise prea frecvent, având în vedere că revizuirea dovezilor a arătat că benzofosul are o valoare mică pentru a trata anxietatea, tulburările de panică sau insomnia”, a spus Maust.

Terapia comportamentală cognitivă și psihoterapia depășesc deseori benzodiazepinele, sunt de părere specialiștii, care consideră că ,,Benzodiazepinele pentru anxietate sunt ca opioidele pentru durerea cronică. ,,Există un subgrup mic de pacienți rezistenți la tratament, unde utilizarea poate fi potrivită", a spus Maust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel