Accident vascular cerebral: Fumatul, atât cel tradițional cât și cel de țigări electronice poate crește riscul

O echipă de la Universitatea George Mason, Fairfax, VA, a descoperit o altă problemă de sănătate a țigaretelor electronice. De data aceasta, se referă la riscul de accident vascular cerebral.

 

În ultimii ani, popularitatea țigărilor electronice a crescut.

Un studiu din 2016 a descoperit că 10,8 milioane de adulți din Statele Unite au fost utilizatori actuali de țigarete electronice. Este obișnuit ca oamenii să treacă de la țigările tradiționale la cele electronice, deoarece consideră că sunt o opțiune mai sănătoasă, notează Medical News Today.

Însă avertismentele de sănătate recent emise au indicat potențialele riscuri ale fumatului de țigări electronice. În iunie 2019, SUA au observat un focar de leziuni pulmonare asociate cu țigări electronice.

Experții consideră că acetatul de vitamina E - un ingredient care se găsește în unele e-țigări care conțin THC - poate fi legătura.

În decembrie 2019, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că peste 2.500 de persoane din SUA, Puerto Rico și Insulele Virgine SUA au fost spitalizate sau au murit în urma utilizării vapori, țigări electronice sau produse asociate. .

Studii recente, deși la scară mică, au descoperit atât beneficii, cât și riscuri pentru țigările electronice.

Un studiu care apare în PNAS a constatat că nicotina provenită din fumul de e-țigară a cauzat cancer pulmonar la șoareci, precum și creșterea precanceroasă a vezicii urinare.

Cu toate acestea, un al doilea studiu, apărut în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a remarcat o îmbunătățire semnificativă a sănătății vasculare în decurs de o lună de la trecerea fumătorului tradițional la țigări electronice.

O modă în rândul tinerilor

În ciuda conținutului lor de nicotină, varietatea aromelor de e-țigară disponibile a făcut aceste produse să devină o tendință în rândul adulților tineri. Există, de asemenea, o preocupare că acest obicei ar putea duce la fumarea țigărilor convenționale.

Rezultate la fel de îngrijorătoare au provenit dintr-un nou studiu care apare în Jurnalul American de Medicină Preventivă. Studiul a descoperit că tinerii adulți care fumează atât șigări tradiționale cât și e-țigări se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral.

Folosind date din Sistemul de supraveghere a factorilor de risc de comportament 2016-17 (BRFSS), studiul a examinat răspunsurile legate de fumat de la un total de 161.529 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani.

Aproape peste jumătate dintre respondenți au fost femei, cu 50,6% identificați ca albi și puțin sub un sfert identificându-se ca hispanici.

Echipa a calculat ratele de cotă ajustate pentru accidentele vasculare cerebrale în rândul celor care fumau în prezent, foști fumători care acum foloseau țigări electronice și persoanele care foloseau ambele.

„De mult se știe că fumatul de țigări este printre cei mai importanți factori de risc pentru accident vascular cerebral", spune investigatorul principal Tarang Parekh de la Universitatea George Mason.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel