Accidentul vascular cerebral, ținut la distanță cu un obicei accesibil tuturor

Steluța Indrei |
Data publicării:
Sportul este necesar
Sportul este necesar

Accidentul vascular cerebral, boală care afectează aproximativ un sfert din populație, poate fi prevenit cu ajutorul activității fizice, susține un nou studiu. Specialiștii recomandă 4 ore de mișcare ușoară pe săptămână.

Activitatea fizică este benefică pentru sănătate, știm cu toții acest lucru. Dar cercetătorii vin cu o noutate: un studiu publicat miercuri, 19 septembrie 2018, în revista de specialitate Neurology, afirmă că simpla practicare a unei activități fizice timp de 35 de minute pe zi poate reduce riscul de apariție a unui accident vascular cerebral. 

Accidentul vascular cerebral: mișcarea, metodă de prevenție

„Există din ce în ce mai multe dovezi că activitatea fizică poate avea un efect protector contra patologiei cardiovasculare cerebrale (AVC)”, a declarat dr. Katharina Sunnerhagen, coordonatoarea studiului. 

Studiul a fost realizat pe 925 de suedezi cu vârsta medie de 73 de ani, care au suferit deja un AVC. Gravitatea atacului cerebral a fost evaluată pe baza simptomelor manifestate, precum mișcările ochilor, mobilitatea brațelor, aspectul feței, nivelul conștienței și abilitățile de limbaj. Astfel, cercetătorii au stabilit că 80% dintre participanți au suferit un AVC ușor. 

După stabilizare, pacienții au fost chestionați cu privire la activitatea fizică pe care o realizau înainte de accidentul vascular cerebral. Ei au fost grupați astfel: sedentari, ușor activi (cei care obișnuiau să meargă pe jos cel puțin 4 ore pe săptămână) și moderat activi (care practicau o activitate fizică relativ intensă, timp de 2-3 ore pe săptămână, precum înotul, mersul rapid sau alergarea). 

Rezultatele sunt clare: majoritatea persoanelor care practicau o activitate fizică lejeră sau moderată au suferit un accident vascular ușor, cu cele mai mari șanse de recuperare și recăpătare a unei vieți normale. 

Potrivit unor statistici recente, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. „4 români mor în fiecare oră din cauza AVC”, a declarat prof. dr. Gheorghe Iana. În România, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate (21,64% dintre decere sunt cauzate de AVC) și dizabilitate (11,34% din cazuri), cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel