ACITRETINUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ACITRETINUM - prospect. Acţiune: Antipsoriazic; analog al acidului retinoic.

ACITRETINUM - prospect

Denumriea comercială: NEOTIGASON

Prezentare: Capsule

Indicații: Tulburări severe de keratinizare, ca: psoriazis eritrodermic; psoriazis pustular localizat sau generalizat; ihtioză congenitală; pitiriazis rubra pilaris; boala Darier

Contraindicații: Este teratogen, nu trebuie folosit de femeile gravide, în perioadă fertilă sau care alăptează. Donarea de sânge este interzisă în timpul şi un an după trat. cu acitretin. La pacienţi cu funcţie renală sau hepatică sever alterată şi la cei cu valori cronic crescute ale lipidelor serice. Nu se utilizează concomitent cu tetracicline, metotrexat, vit. A sau alţi retinoizi. În caz de hipersensibilitate la preparat sau la alţi retinoizi.

Atenție!: Funcţia hepatică trebuie controlată înaintea începerii trat. şi periodic în cursul trat. Colesterolul şi trigliceridele serice trebuie monitorizate. La diabetici, retinoizii pot fie să amelioreze, fie să scadă toleranţa la glucoză. Nivelurile glicemiei trebuie controlate mai frecvent. Poate produce anomalii de osificare. La copii este necesară monitorizarea strictă a parametrilor de creştere şi a dezvoltării osoase.

Reacții adverse: Agravarea simptomatologiei bolii. Simptome de hipervitaminoză A. Uscăciunea gurii şi sete. Subţierea pielii şi cruste, mai ales la nivelul palmelor şi suprafeţelor plantare. Reacţii de fotosensibilitate. Ocazional, cefalee, alterarea vederii nocturne şi dureri musculare, articulare şi osoase. Căderea părului, fragilitate unghială şi paronichie. Pot apărea hiperostoză şi calcificări extrascheletale. Creşteri tranzitorii ale transaminazelor şi fosfatazei alcaline. Creşteri reversibile ale trigliceridelor serice şi colesterolului seric. Nu poate fi exclus riscul aterogenezei asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel