ADEM: ne arătăm disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Asociația Distribuitorilor de Medicamente își arată disponibilitatea pentru importul paralel al produselor cu stocuri insuficiente în farmacii.

Coronavirus, ADEM, medicamente. Reprezentanții Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) precizează, într-un comunicat, că ”în contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza COVID-19, pacienţii români încep să fie extrem de afectaţi”. ADEM îşi arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 mcg sau / şi a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii (lipsuri raportate de către farmacişti şi pacienţi pe canalele media / reţelele de socializare sau de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul sistemului naţional de alertă / raportare electronică) din alte ţări ale UE imediat.

Conform sursei citate, ”în acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanţă activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienţi şi farmacişti. Avem posibilitatea importului paralel a aprox. 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantităţi care pot fi suplimentate şi ulterior, în funcţie de nevoie. Explorăm posibilitatea importului paralel şi pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autorităţile competente şi contăm pe colaborarea cu acestea”.

ADEM mai precizează:

”În ultimii ani, am adus în atenţia publică de mai multe ori posibilităţile oferite de importurile paralele de medicamente. Până în prezent, răspunsul a vizat crearea unui importator acceptat de stat - care poate fi considerat un prim pas.

Cu toate acestea, încurajăm cu tărie ca România să facă acum al doilea pas şi să stabilim un cadru funcţional corespunzător pentru importurile paralele de medicamente - atât pentru autorizaţiile de import paralel, cât şi pentru importurile de urgenţă ale tuturor distribuitorilor angro eligibili. Acest lucru ar putea ajuta la asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a asistenţei medicale româneşti, aşa cum s-a întâmplat în mai multe alte state membre ale UE. Suntem în măsură de a pune la dispoziţia autorităţilor cele mai bune practici din întreaga UE, în acest context.

În acelaşi timp, distribuţia paralelă pe piaţa internă a UE este una de reciprocitate. Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situaţia actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenţionăm să o exportăm. Astfel, autorităţile naţionale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat şi pot ridica obiecţii cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienţii români sunt protejaţi.

Angajamentul nostru deplin, dincolo de obligaţiile legale şi de situaţia epidemiei actuale, este de a nu exporta medicamente care în România au risc de discontinuitate. Peste 50% din importurile paralele ale UE provin din cele 12 ţări ale UE cu cel mai mare PIB / locuitor. În acelaşi timp, importurile paralele cresc în ţările Europei de Est şi de Sud. Ca exemplu, Polonia este acum a şasea piaţă de importuri din UE, iar Bulgaria are un sector de importuri paralele viabile din punct de vedere comercial.

ADEM este membră a asociaţiei Europene EAEPC (European Association of Euro-Pharmaceutical Companies) din 2016 si reuneşte până în prezent şase companii membre. La nivel European, EAEPC înglobează peste 80 de companii din 23 de ţări aparţinând Spaţiului Economic European (SEE). Misiunea ADEM este de a proteja libera circulaţie a medicamentelor, precum şi de a contracara orice încercare de a limita libertatea de alegere a consumatorului prin intermediul modelelor de tranzacţionare. ADEM consideră că liberul schimb va conduce la îmbunătăţirea standardelor de sănătate prin furnizarea de medicamente inovatoare la costuri mai mici, astfel beneficiind sistemele legale de sănătate, alţi plătitori de terţă parte, publicul atât ca pacienţi şi contribuabili, precum şi asistarea UE pentru atingerea obiectivului unei pieţe unice interne”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel