Adenom de prostată gigant, imun la medicamente, operat cu laser. Premieră la Spitalul Universitar

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
adenom de prostata gigant - FOTO: Freepick
adenom de prostata gigant - FOTO: Freepick
  • adenom de prostata gigant - FOTO: Freepick

Adenom de prostată gigant a fost operat la Spitalul Militar Central Carol Davila. Aici s-a realizat prima intervenție chirurgicală cu laser.

În Clinica Urologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” s-a realizat, cu succes, o primă intervenție chirurgicală minim invazivă la un pacient cu simptomatologie urinară joasă care se datora unui adenom al prostatei de dimensiuni mari care nu a mai răspuns la tratamentul medicamentos.

”La acești pacienți, intervenția endoscopică uzuală, respectiv rezecția transuretrală a prostatei (TUR-P), poate fi uneori foarte dificilă datorită dimensiunilor mari ale prostatei care pot duce la pierderi importante de sânge, prelungirea timpului operator și mai ales la imposibilitatea extragerii întregului țesut prostatic implicat, cu restanțe postoperatorii care pot duce la ameliorarea incompletă a simptomatologiei sau chiar la necesitatea repetării procedurii după un interval de timp variabil.

Pentru a evita aceste riscuri, pacienților li se propunea intervenția chirurgicală clasică, deschisă, ca fiind singura care era capabilă să elimine în întregime țesutul patologic într-un interval de timp rezonabil și cu riscuri minime”, arată Spitalul Militar Central Carol Davila. 

Intervenție adenom de prostată - FOTO: Facebook: Spitalul Militar Central Carol Davila - Daniela Gheorghe și Daniel Iancu

Vezi și: Alimentele care te feresc de radiațiile UV. Ce să mănânci în această perioadă

Ce presupune intervenția LASER

Intervenția cu laser presupune o tehnică minim invazivă. Astfel recuperarea este mai rapidă. 

”Odată cu perfecționarea sistemelor LASER cu aplicabilitate în medicină, și sistemele bazate pe Holmium-YAG larg folosite în urologie de ani buni s-au perfecționat, devenind mult mai fiabile și cu performanțe îmbunătățite. Dacă la început le foloseam doar în scopul fragmentării calculilor urinari, în prezent pot fi folosite și pe țesuturile moi, permițând tăierea și coagularea întocmai ca un bisturiu electric modern, diferența constând în dimensiunile extrem de mici ale fibrei optice care este purtătoarea energiei (sub jumătate dintr-un milimetru), ceea ce le face extrem de utile în intervențiile endoscopice unde este nevoie de precizie extremă.

Sistemul LASER alături de sistemele de endoscopie dedicate achiziționate recent de Clinica urologie a SCUMC, au permis punerea la punct a intervenției numită “enucleere transuretrală a prostatei cu LASER Holmium-YAG”, cunoscută comunității urologice internaționale ca HoLEP (Holmium LASER enucleation of prostate).

În principiu, acest tip de intervenție îmbină avantajele celor două tipuri de operații folosite până acum adică o bună enucleere a țesutului patologic folosind un plan anatomic existent întocmai ca în operațiile deschise totul făcându-se transuretral, minim invaziv, întocmai ca în rezecțiile uzuale (TUR-P). În final pacientul este complet vindecat, cu rezultate superpozabile pe acelea ale intervențiilor deschise, dar fără a avea neplăcerea unei incizii abdominale.

Intervenția a avut loc în blocul operator al Clinicii de urologie, într-o echipă mixtă româno-germană, cu participarea D-lui Dr. Armin Secker, șeful secției de endourologie și litiază urinară a Spitalului Universitar din Muenster, medic cu mare experiență în acest tip de intervenții. Din partea română a participat Col. medic dr. Marius Dinu, șeful Secției Urologie SUUMC și Col. medic Conf. univ dr. Ovidiu Bratu, medic primar urolog. Suntem convinși că implementarea în practica medicală noilor tehnologii, în colaborare cu colegi din centre cu experiență va aduce beneficii pacienților care se adresează cu încredere SUUMC”, mai notează Spitalul Militar de Urgență Carol Davila. 

Vezi și: Sarcina cu risc crescut, ce trebuie să știe gravidele. Medic: Nașterea se poate complica prin hemoragii importante

Adenomul de prostată, cauze și tratament. Cei mai afectați: fumătorii, cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată

Adenomul de prostată, denumit şi hiperplazia benignă de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului. Institutul Clinic Fundeni arată că sunt câțiva factori care contribuie la declanșarea afecțiunii. 

”Afecțiune comună manifestată exclusiv la bărbați, adenomul de prostată apare de obicei după vârsta de 40 de ani și cauzează tulburări la nivelul sistemului urinar.

Cei mai afectați sunt persoanele care au istoric de adenom de prostată în familie, fumătorii sau cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată.

Ia măsuri de protecție dacă te afli în categoriile de risc și protejează-te făcând mișcare și mâncând sănătos”, notează Institutul Clinic Fundeni.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel