Alimentele care te feresc de radiațiile UV. Ce să mănânci în această perioadă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentele - FOTO: Freepick
alimentele - FOTO: Freepick

Alimentele pot să ofere protecție împotriva razelor solare.

Alimentele nu au numai rol de nutriție. Acestea pot acționa pe mai multe paliere. Astfel, aportul alimentar este esențial în ce privește fotoprotecţia, iar din acest punct de vedere există o listă de alimente care ne pot proteja de radiațiile ultraviolet. Medicii ne recomandă să le introducem în alimentația zilnică.

Care sunt alimentele fotoprotectoare

Dr. Ana Maria Stoica explică pe pagina sa de Facebook ce alimente ar trebui să consumăm în timpul verii pentru a ne proteja pielea de razele solare.

”Avocado, morcovi, ciocolată neagră, legume crucifere (de exemplu, broccoli), fructe goji, struguri, legume cu frunze verzi, portocale, rodie, rozmarin, cartofi dulci, ceai, mai ales ceaiul verde, roșii, pepene verde.

Beneficiile fotoprotectoare ale acestor alimente și ale altora bogate în carotenoide, polifenoli, vitamina C, vitamina E și substanțe nutritive suplimentare de protecție pot să nu fie suficiente pentru a înlocui complet barierele fizice, cum ar fi îmbrăcămintea sau un anumit tip de protecție solară topică. Cu toate acestea, aceste substanțe nutritive oferă atât beneficii pentru piele dincolo de simpla protecție împotriva soarelui, cât și alte beneficii pentru sănătate.

Pentru a obține maximum de beneficii al unei diete fotoprotectoare, concentrați-vă pe consumul zilnic pe termen lung, ca parte a dietei obișnuite. S-ar putea să nu fie suficient să consumați aceste alimente doar în zilele în care veți sta la soare. Ca întotdeauna, discutați cu medicul dumneavoastră despre situația dumneavoastră unică, riscul de leziuni UV și care sunt mai bune dintre aceste alimente pentru a le include în dietă în funcție de circumstanțele personale”, explică medicul.

Vezi și: Înghețata, remediu pentru durerile de gât. Medic: Sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană

Absorb razele ultraviolete

Alimentele fotoprotectoare, datorită compușilor pe care îi conțin, au capacitatea de a absorbi radiațiile ultraviolete.

”Pe lângă carotenoizi, fitochimicalele, precum polifenolii, oferă fotoprotecţie prin absorbție UV, având proprietăți antiinflamatorii, capacitatea de reparare a ADN-ului și proprietăți antioxidante.

Astfel, flavonoidele din ciocolată neagră pot proteja împotriva deteriorării pielii cauzate de UV. Un studiu efectuat pe un grup restrâns de participanți a relevat o creștere semnificativă statistic a fotoprotecției după consumul a 4–6 g de cacao timp de o săptămână. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că ciocolata cu un nivel ridicat de flavonoide a redus arsurile solare și a îmbunătățit starea pielii.

Alți polifenoli și fitochimicale au, de asemenea, potențialul de a proteja împotriva daunelor provocate de soare. Cercetătorii au analizat consumul de cafea și polifenoli la femeile nefumătoare, sănătoase, cu expunere moderată la soare. Ȋn cazul unui consum mai mare de cafea (care este bogată în polifenoli) şi polifenoli din toate sursele au găsit o reducere semnificativă a petelor pigmentate de pe faţă, un marker pentru fotoîmbătrânire.

Polifenolii din ceaiul verde pot fi, de asemenea, benefici pentru fotoprotecţie. Într-un alt studiu, consumarea unui litru de băutură din extract de ceai verde (total de 1,402 mg de catechine) pentru o perioadă de 12 săptămâni a condus la o reducere a expunerii post-UV la înroșire (16% la 6 săptămâni și 25% la 12 săptămâni) și la o îmbunătățire a funcției și structurii pielii”, mai notează medicul. 

Vezi și: Sarcina cu risc crescut, ce trebuie să știe gravidele. Medic: Nașterea se poate complica prin hemoragii importante

Betacarotenul și licopenul, aliații pielii

Betacarotenul și licopenul sunt aliații pielii. Aceștia absorb radiațiile ultraviolete și ajută pielea să rămână hidratată. 

”Unele dintre cele mai cercetate componente ale plantelor cu calități fotoprotective sunt carotenoidele, în special betacarotenul și licopenul. Pielea conține niveluri mai ridicate ale acestor componente în comparație cu luteina și zeaxantina și alte carotenoide, fiind astfel mai susceptibile pentru fotoprotecţie, mai ales că pot absorbi razele UV.

În plante și alte organisme fotosintetice, carotenoizii colectează anumite lungimi de undă ale luminii ca parte a fotosintezei, oferind o anumită protecție pentru aceste organisme. Cel mai probabil carotenoizii din piele au un rol protector similar. Diferitele carotenoide au diferite capacități de protecție și absorbție și nu este vorba doar de culoare; chiar și carotenoizii incolori, fitoene și fitofluene, absorb radiațiile UV.

În plus față de absorbția luminii, carotenoizii ajută la protecția împotriva daunelor provocate de soare datorită proprietăților lor antioxidante Aceștia pot inhiba peroxidarea lipidelor, atenuează deteriorarea ADN-ului și reduc inflamația. În plus, carotenoizii care au activitate vitaminică ajută la producerea acidului retinoic ce aduce beneficii suplimentare pentru sănătatea pielii.

Conform studiilor, suplimentarea cu aproximativ 10 mg/zi de licopen din extract de roșii a dus la reducerea formării arsurilor solare, fitofluenul și fitoenul contribuind, de asemenea, la protecția împotriva razelor UV. Un alt studiu randomizat a constatat prevenirea și repararea îmbătrânirii pielii cauzate de expunerea la soare prin administrarea a 30 mg zilnic de betacaroten timp de 90 zile, în special îmbunătățirea ridurilor faciale și a elasticității pielii”, mai notează medicul.

Vezi și: Adda, despre lupta cu boala: Am avut noroc că n-am murit! La mine doar s-a inflamat creierul, boala nu a apucat să mănânce din el, să îi facă găurele

Ce înseamnă cremă cu SPF 15, SPF 30 și SPF 50. De care ai nevoie și la ce să fii atent când cumperi. Simionescu: Oprește radiațiile UV și cancerul

Odată cu venirea verii ne gândim la zilele pe care le vom petrece la plajă. Numai că trebuie să avem în vedere și modul în care ne protejăm pielea. Este foarte important să aplicăm produsele de protecție solară ori de câte ori ne expunem la soare.

Am discutat cu prof. Univ. Dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, despre importanța aplicării produselor cu factor de protecție și despre ce înseamnă cifrele pe care le regăsim pe aceste produse.

Produsele cu factor de protecție ne protejează pielea de arsurile solare. Factorul de protecție solară are capacitatea de a opri cantitatea de radiații ultraviolete absorbite de piele. Radiațiile ultraviolete sunt cele care ne provoacă arsuri, îmbătrânesc pielea prematur și poate duce la apariția cancerului de piele.

”Aceste cifre reprezintă o valoare care ne arată de câte ori suntem protejați împotriva arsurii solare. Soarele este un astru natural care conține amestec de ultraviolete B și A. Teoretic ar mai exista în vid și C, dar sunt absorbite până să ajungă pe pământ.

Tipul B produce arsura. Toate relele care se întâmplă la nivelul tegumentului uman, de la cancerul cutanat și până la arsurile solare, sunt reprezentate exact de agresiunea tipului B.

Deci factorul ăsta arată de câte ori ne-am arde în absența aplicării lui, arată protecția pentru tipul B. Toată lumea spune așa: eu îmi dau cu factor 50.

Factorul 50 protejează 97%. Nu este o protecție completă împotriva radiației ultraviolete. Factorul 30 protejează 92%. Ceilalți factori mai mici protejează mult mai puțin, cu condiția aplicării corecte a produsului, adică să fie în strat generos, gradual și uniform pe suprafață mare și reînnoit la două ore.

Deci când spunem un factor de SPF de 50 înseamnă că ne-am arde de 50 de ori în absența aplicării lor. Dacă are un factor 15 el protejează parțial, nu protejează foarte mult.”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Olga Simionescu. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel