Înghețata, remediu pentru durerile de gât. Medic: Sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
inghetata - FOTO: Freepick
inghetata - FOTO: Freepick

Înghețata este un remediu al durerilor de gât. Medicii demontează un mit potrivit căruia copiii fac roșu în gât de la înghețată.

Înghețata poate ameliora durerile de gât. Sezonul cald, cu schimbările dese de temperatură, vine cu o serie de provocări, dar și cu dureri, în special cele de gât. Chiar dacă acestea sunt neplăcute, dând o stare de disconfort, atât celor mare, cât și celor mici, din fericire pot fi remediate.

Înghețata nu cauzează roșu în gât

Medicii atrag atenția că înghețata nu cauzează roșu în gât. Ba din contră, aceasta poate ajuta la calmarea durerilor.

”Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte/ bunic care să zică: ”a mâncat ieri înghețata şi acum tușește. Ei bine, hai să lămurim asta pentru totdeauna şi să lăsam copiii să se bucure de vara: "roșu în gât" în termeni medicali faringita acută este provocată de un virus sau o bacterie.

Atunci când gâtul este foarte roșu apare senzația de arsură, iritație şi inflamaţie. Un ceai cald sau o supică caldă accentuează senzația de arsură. Exact așa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece/ apa rece la fel şi într-o faringită înghețata sau un iaurt rece pot ameliora senzația de durere și inflamația”, arată medicul Alexandra Lațcu.

Vezi și: Buzele, indicator al sănătății. Semne la care să fii atent. Unele pot indica un cancer de piele

Care sunt cauzele care produc durerea în gât

De multe ori, când apare o durere de gât se pune imediat eticheta ”roșu în gât”.

Cele mai frecvente cauze ce conduc la durere în gât sunt:

- respiraţia pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele)

- gripa

- mononucleoza infecţioasă

- corpi străini la nivelul faringelui

- faringitele virale

- intervenţiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia).

”Putem spune astfel că cel mai adesea, sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană.

Există și unele studii care spun că lichidele reci (putem socoti aici și înghețata) scad imunitatea locală şi crește astfel riscul unei afecțiuni a faringelui. Dar, pentru a evita roșu în gât, mai eficient e să fim atenți la igienă  (spălatul mâinilor des și corect) decât evitarea înghețatei și a băuturilor reci.

Bineînțeles, adeseori înghețata sau sucurile conțin zahăr, care nu e deloc benefic copiilor. Acesta e un bun motiv să limităm cantitatea lor. Sau le putem înlocui cu variante ce nu conțin zahăr (de ex. înghețată doar din fructe)”, mai notează medicul pediatru.

Vezi și: Adda, despre lupta cu boala: Am avut noroc că n-am murit! La mine doar s-a inflamat creierul, boala nu a apucat să mănânce din el, să îi facă găurele

Înghețată cu efect de calmare a tusei. Inovație românească, SENZAȚIA verii

O înghețată care să îmbine gustul răcoritor cu efectele siropului de tuse a fost creat de către studenții de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați. 

Când ne gândim la răceală și tuse, departe de noi ideea de înghețată, pe  care unii o consideră nepotrivită pentru un astfel de moment. Asta chiar dacă alții sunt de părere că recele din înghețată poate fi benefic pentru durerile de gât. 

Studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi au creat îngheţata de afine cu capsule de ulei esenţial de trandafir, care are proprietăţi de calmare, liniştire şi ajută la calmarea tusei, anunță Agerpres.

”Este vorba de îngheţată de afine în care am introdus aromă de trandafir sub formă încapsulată, este o inovaţie de fapt. De asemenea, aroma de trandafir este puţin folosită în produse de îngheţată şi sperăm să reprezinte senzaţia verii. Inovaţia constă în capsularea uleiului de trandafir pur sub formă de pulbere ca să nu-şi piardă caracteristicile şi să poată fi regăsit integral în îngheţată.

Aroma uleiului esenţial de trandafir se va elibera treptat şi va lăsa un post-gust foarte plăcut, care va dura câteva ore după ce îngheţata a fost consumată. Gustul vine mai mult din baza de lapte şi din afine, dar datorită acestei arome de trandafir are proprietăţi de calmare, liniştire, inclusiv de calmare a tusei.

O îngheţată care să facă bine la tuse, care să calmeze gâtul copiilor. Este o noutate. Nu are deloc conservanţi, este doar pe bază de lapte, este cu ou. Nu are stabilizator, niciun fel de colorant, doar produse naturale”, a declarat, miercuri, Isabela Anghel, masterand nutriţie, anul II la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, creatoarea produsului inovativ.

Această înghețată va fi prezentată într-o sesiune de comunicări ştiinţifice şi într-un concurs gastronomic, urmând să fie produs într-o gelaterie.

Citește mai departe AICI

Scoaterea amigdalelor

Scoaterea amigdalelor este un subiect intens dezbătut în rândul părinților ai căror copii trec frecvent prin episoade de ”roșu în gât”, mai ales la vârsta intrării în colectivitate. 

Invitat în emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL a explicat când trebuie luată în considerarea scoaterea amigdalelor, dar și ce beneficii poate aduce această intervenție.

”La copil, de regulă, mai târziu, adică undeva în jurul vârstei de 4 până la 10 ani pentru că este de așteptat să facă amigdalite acute și asta pentru că intră în contact cu alți copii, care aduc și ei, la rândul lor, o bacterie, un virus, și ele se inflamează.

Amigdalita reprezintă inflamația acestui tip de țesut, iar în perioada copilăriei, episoadele de amigdalită acută sunt mai frecvente. Durerile de gât recurente pot să fie legate de o problemă a amigdalelor sau pot să fie legate de alte structuri de la nivelul faringelui.

Și acesta se inflamează și poate să dea dureri la nivelul gâtului, dar intervenția de amigdalectomie (scoaterea amigdalelor) este indicat atunci când aceste recurențe de amigdalită acută sunt într-un număr prea mare. Dacă vorbim de copil, vorbim de mai mult de 5 episoade, în timp ce la adulți vorbim de 3 episoade pe an. Dacă acest lucru se întâmplă doi ani consecutivi este clar că indicația este aceea de a scoate amigdalele”, a explicat dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel