Ce înseamnă cremă cu SPF 15, SPF 30 și SPF 50. De care ai nevoie și la ce să fii atent când cumperi. Simionescu: Oprește radiațiile UV și cancerul

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Ce înseamnă cremă cu SPF 15, SPF 30 și SPF 50. De care ai nevoie și la ce să fii atent când cumperi - Foto: Freepick @@Anastasia Kazakova
Ce înseamnă cremă cu SPF 15, SPF 30 și SPF 50. De care ai nevoie și la ce să fii atent când cumperi - Foto: Freepick @@Anastasia Kazakova

Produsele cu factor de protecție solară au inscriționat pe ambalaj SPF 15, SPF 30, SPF 50. Ce reprezintă, de fapt, aceste cifre.

Odată cu venirea verii ne gândim la zilele pe care le vom petrece la plajă. Numai că trebuie să avem în vedere și modul în care ne protejăm pielea. Este foarte important să aplicăm produsele de protecție solară ori de câte ori ne expunem la soare.

Am discutat cu prof. Univ. Dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, despre importanța aplicării produselor cu factor de protecție și despre ce înseamnă cifrele pe care le regăsim pe aceste produse.

Vezi și: Spondiloza cervicală, de la amețeli la picat din picioare. Atenție cum cobori din pat. Medic, totul despre SIMPTOME și ciocurile pe coloană

Ce reprezintă cifrele de la SPF

Produsele cu factor de protecție ne protejează pielea de arsurile solare. Factorul de protecție solară are capacitatea de a opri cantitatea de radiații ultraviolete absorbite de piele. Radiațiile ultraviolete sunt cele care ne provoacă arsuri, îmbătrânesc pielea prematur și poate duce la apariția cancerului de piele.

”Aceste cifre reprezintă o valoare care ne arată de câte ori suntem protejați împotriva arsurii solare. Soarele este un astru natural care conține amestec de ultraviolete B și A. Teoretic ar mai exista în vid și C, dar sunt absorbite până să ajungă pe pământ.

Tipul B produce arsura. Toate relele care se întâmplă la nivelul tegumentului uman, de la cancerul cutanat și până la arsurile solare, sunt reprezentate exact de agresiunea tipului B.

Deci factorul ăsta arată de câte ori ne-am arde în absența aplicării lui, arată protecția pentru tipul B. Toată lumea spune așa: eu îmi dau cu factor 50.

Factorul 50 protejează 97%. Nu este o protecție completă împotriva radiației ultraviolete. Factorul 30 protejează 92%. Ceilalți factori mai mici protejează mult mai puțin, cu condiția aplicării corecte a produsului, adică să fie în strat generos, gradual și uniform pe suprafață mare și reînnoit la două ore.

Deci când spunem un factor de SPF de 50 înseamnă că ne-am arde de 50 de ori în absența aplicării lor. Dacă are un factor 15 el protejează parțial, nu protejează foarte mult.”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Olga Simionescu. 

Vezi și: Cum alegi corect ochelarii de soare și ce culoare trebuie să aibă lentilele. Hayfa Masri, despre bolile ochilor VARA: Purtarea e obligatorie, nu un MOFT, nu un accesoriu

Cum alegem produsele cu SPF

Produsele cu factor de protecție SPF le alegem ținând cont de tipul pielii. În plus, dacă în familie au existat rude cu cancer de piele, trebuie să alegem un produs cu SPF ridicat. 

”Agentul ecran, adică produsul de foto-protecție, trebuie dat în funcție de cât de deschisă este culoarea pielii și de ce risc de cancer cutanat există. Dacă oamenii au sau nu în familie rude care au avut suferințe de acest gen.

Însă există și protecție cu spectru larg, adică împotriva razelor A și scrie pe produs broad spectrum, adică spectrul larg. Acesta arată și protecția pentru tipul A de ultraviolente. 

Care e deosebirea între B și A?

 

Sunt niște deosebiri importante. În primul rând lungimea de undă diferă. B are o lungime de undă mai mică comparativ cu A și apoi adâncimea, B care arde intră doar în epiderm și A intră în derm.

A participă și la îmbătrânirea pielii. Produsele cu spectru larg protejează și pentru A, nu numai pentru arsura produsă de B. 

Dacă  o persoană este foarte deschisă la piele tipul 1 sau de pe care de la 1-6 adică este extrem de lăptos, obligatoriu 50. Dacă omul are o piele șatenă și cu un tegument normal pigmentat atunci merge un 30.

Depinde ce dorește să obțină. Dacă dorește să se bronzeze, dacă dorește să se protejeze”, a mai precizat medicul dermatolog. 

Protecție suplimentară

Medicul dermatolog ne recomandă ca atunci când mergem la plajă să ne protejăm și cu articole suplimentare. 

”În afara protecției acesteia chimice deci cu produse mai există și protecția mecanică, adică portul pălăriilor cu boruri largi, al ochelarilor de soare, umbrelele la plajă sunt protectori fizici parțiali. Tricourile deschise la culoare sunt protectori fizici parțiali”, a mai explicat Olga Simionescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel