Adevărul despre măștile de protecție. Ce s-a aflat după 3 ani de pandemie. Cum ne-au afectat sănătatea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
adevarul despre mastile de protectie - FOTO: Freepik@Proostoleh@massonstock
adevarul despre mastile de protectie - FOTO: Freepik@Proostoleh@massonstock

Cercetătorii spun adevărul despre măștile de protecție pe care le-am purtat în timpul pandemiei de COVID.

Adevărul despre măștile de protecție pe care le-am purtat în timpul pandemiei de COVID este scos la lumină de cercetători. După 3 ani de pandemie, cea mai amplă analiză scoate la lumină adevărul despre cât de utile au fost măștile de protecție.

Cât de eficientă a fost purtarea măștilor de protecție

O analiză "standard de aur" a 78 de studii și a un milion de persoane a constatat că acoperirea feței nu a avut nicio influență asupra infecției COVID sau a ratelor de deces. Purtarea unei măști a redus riscul de gripă sau de boli asemănătoare cu COVID cu doar cinci procente, notează Daily Mail. 

Cercetătorii danezi au declarat că purtarea unei măști "probabil că nu face mare diferență". Studiul pune sub semnul întrebării recomandările actuale ale CDC privind utilizarea măștilor.

Conform uneia dintre cele mai cuprinzătoare meta-analize privind acoperirea feței, măștile au avut "o influență foarte mică sau chiar nulă" asupra ratei de infecție sau a ratei de deces în cazul COVID.

Cercetarea - realizată de Institutul Cochrane, "standardul de aur" al analizelor bazate pe dovezi - a analizat 78 de studii globale care au implicat peste un milion de persoane.

Rezultatele au indicat că măștile chirurgicale au redus riscul de a contracta "COVID sau o boală asemănătoare gripei" cu doar cinci procente - o cifră atât de scăzută încât este posibil să nu fie semnificativă din punct de vedere statistic.

Vezi și: Cum mergem pe gheață și zăpadă. Ciuhodaru: Nu trebuie neglijate niciodată! Traumatismele prin alunecare pot fi fatale

Care a fost efectul măștilor de protecție în cazul copiilor

Cercetătorii au declarat că efectele negative ale măștilor - inclusiv împiedicarea școlarizării copiilor - au fost slab măsurate în cadrul studiilor, ceea ce înseamnă că orice mic beneficiu asupra ratelor de infecție ar putea fi contrabalansat.

Profesorul Francois Balloux, profesor de biologie computațională la University College London, care nu a participat la analiză, a declarat că aceasta a arătat că beneficiul purtării măștilor este "în cel mai bun caz mic".

Vezi și: Cum să scapi de picioarele grele sau reci. Ilie: 10 minute înainte de culcare. Reduci cu mult și riscul de varice

Măștile de protecție, ”armă” într-un război biologic

Deși inițial au fost privite ca o măsură de prevenire a răspândirii virusurilor, măștile au devenit un simbol proeminent al războaielor culturale COVID în SUA.

Oficialii au emis mesaje contradictorii cu privire la eficiența lor la începutul pandemiei. Studiile care au venit ulterior nu au reușit să demonstreze în mod definitiv că măștile au prevenit infecțiile cu COVID - totuși, milioane de americani au fost forțați să respecte deciziile autorităților. 

Unii dintre cercetătorii implicați în revizuirea Cochrane au analizat anterior dovezile privind măștile în noiembrie 2020.

Un studiu danez separat, realizat în primăvara anului 2020, cu peste 6.000 de participanți, a constatat că purtarea unei măști nu a făcut nicio diferență statistică în ceea ce privește faptul că oamenii au făcut sau nu COVID. Dar cercetătorii săi s-au luptat să găsească o revistă importantă dispusă să publice rezultatele. 

Cercetătorii Cochrane și-au actualizat analiza cu 11 studii suplimentare care au implicat mai mult de 600.000 de persoane, aducând numărul total de studii la 78. Analiza a fost publicată săptămâna aceasta în revista Cochrane Database of Systematic Reviews.

Vezi și: Estrogenul, protecție împotriva AVC. Ce să știi dacă ești la menopauză

Studii înainte și în timpul pandemiei de COVID

Unele dintre studii au fost realizate înainte de pandemia de COVID. Acestea au fost efectuate pentru a vedea ce protecție oferă măștile împotriva gripei și a altor boli respiratorii.

Alte studii au fost realizate chiar în timpul pandemiei. Acestea au inclus două studii Mexic și câte unul din Anglia, Norvegia și Bangladesh, plus studiul danez.

Cercetătorii au adăugat doar studiile controlate și randomizate (RCT) care au analizat efectul intervențiilor fizice de protecție împotriva bolilor, inclusiv purtarea măștii.

RCT-urile sunt metoda optimă pentru a preveni diferențele sistematice dintre participanți care afectează rezultatele. În studiile RCT, grupurile de mască și de control sunt alese aleatoriu din aceeași populație eligibilă.

Principalele rezultate pe care cercetătorii Cochrane le-au măsurat au fost numărul de cazuri de îmbolnăviri de tip gripă și COVID și orice evenimente adverse care au apărut în urma intervenției.

Vezi și: Medic, mesaj DUR pentru bărbați și societate: Devenim tot mai slabi, sensibili, vulnerabili, fragili. E penibil! Pe bunica n-am auzit-o niciodată să se plângă de ceva

Măștile de protecție, rată de risc

Cercetătorii Cochrane au calculat ratele de risc legate de purtarea măștii.  O valoare mai mică de unu indică faptul că intervenția a îmbunătățit rezultatul, iar o valoare mai mare de unu arată că a înrăutățit rezultatul. Cu cât valoarea raportului de risc este mai apropiată de unu, cu atât efectul a fost mai mic.

Cercetătorii au remarcat un risc ridicat de părtinire în cadrul studiilor și o "aderență relativ scăzută la intervenții", ceea ce face dificilă formularea unor concluzii ferme.

”Revizuirile Cochrane sunt "standardul de aur" în medicina bazată pe dovezi. Acestea urmează o metodologie riguroasă și iau în considerare doar dovezi de înaltă calitate. Ca atare, revizuirea a inclus un număr limitat de studii și are o putere moderată de a detecta efecte mici.

Indiferent de limitările studiului, rezultatele sale indică faptul că impactul real al măștilor medicale/chirurgicale și al aparatelor de respirat N95/P2 asupra transmiterii virusurilor respiratorii este, în cel mai bun caz, mic”, a scris pe Twitter, profesorul Francois Balloux, profesor de biologie computațională la University College London.

Vezi și: Adevărul despre cânepa din mâncare. Ce se întâmplă dacă mănânci turte moldovenești cu cânepă sau ciocolată cu cannabis. Sigur n-ai știut asta până acum

Studii efectuate în rândul cadrelor medicale și al populației

Pentru a compara efectul măștilor asupra prevenirii răspândirii COVID și a gripei, cercetătorii Cochrane au analizat 12 studii - două la lucrătorii din domeniul sănătății și 10 în comunitate.

Aceștia au constatat că, în comunitate, purtarea unei măști a redus cu cinci procente riscul de a contracta fie gripa, fie boala de tip COVID.

Studiul a sugerat că, de fapt, există un risc crescut cu un procent de a fi testat pozitiv dacă ați purtat o mască, dar marjele sunt prea mici pentru a spune acest lucru cu certitudine.

Echipa a declarat că ambele rezultate reprezintă "dovezi de certitudine moderată".

Vezi și: Boala care afectează doar bărbații. Alexei Romanov, diagnosticat. Herghelegiu: Simptomele pot fi severe

Ce efect au avut măștie N95

Ei au analizat, de asemenea, efectul măștilor de calitate superioară, cum ar fi N95, în comparație cu măștile chirurgicale standard, dar au fost mai puțin siguri de impactul acestora.

CDC a recomandat ca oamenii să poarte măști N95 abia după doi ani de la începutul pandemiei.

În această parte a analizei au fost analizate cinci studii - patru efectuate pe lucrători din domeniul sănătății și unul în gospodării - cu un total de 16.000 de participanți.

Acestea au constatat că purtarea unei măști a redus cu 30% șansele de îmbolnăvire clinică respiratorie.

Dar profesorul Carl Heneghan, de la Universitatea din Oxford, care a fost un autor neinclus în lucrare, a recunoscut că "daunele au fost rareori măsurate și slab raportate", ceea ce înseamnă că a fost vorba de "dovezi cu un grad foarte scăzut de certitudine".

Măștile N95 sunt chiar mai incomode decât măștile chirurgicale, din cauza materialului gros și a faptului că se potrivesc strâns. Asistentele care le-au purtat pentru perioade lungi de timp în timpul pandemiei au raportat tăieturi și cicatrici pe față ca urmare a acestui fapt.

Dar acest lucru le face, de asemenea, mai bune în prevenirea infecțiilor decât măștile chirurgicale obișnuite, care sunt prea poroase pentru a bloca trecerea particulelor virale microscopice.

Vezi și: Varicela hemoragică: cauze, simptome, tratament. Dorobăț: Este o formă gravă. Capacitate scăzută de apărare a organismului

Dezbaterea măștilor de protecție

Dezbaterea în jurul măștilor s-a acutizat pentru prima dată în 2020, când oficialii din domeniul sănătății au făcut rabat de la eficiența lor.  Directorul de atunci al NIAID, Dr. Anthony Fauci, a declarat în 2020 că măștile "nu oferă protecția perfectă pe care oamenii cred că o oferă". 

Ulterior, el a sugerat că oamenii ar trebui să poarte măști ca semn de respect pentru ceilalți și a recunoscut că a mințit publicul cu privire la eficacitatea măștilor pentru a preveni cumpărarea de panică și a păstra măștile pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Site-ul web al CDC afirmă în prezent că măștile pot ajuta la protejarea purtătorului și a altora de transmiterea infecțiilor cu COVID. Agenția recomandă în continuare americanilor să poarte măști în locurile cu niveluri ridicate de transmitere, cum ar fi în transportul public. 

Creșterea numărului de cazuri de VSR și de gripă în această iarnă a fost atribuită în parte mandatelor de acoperire a feței, deoarece au împiedicat copiii să dobândească imunitate naturală la alte boli.

Acea revizuire a fost criticată deoarece nu a inclus niciun studiu din pandemia de COVID din cauza cercetărilor limitate de la acea vreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel