ADN, trăsăturile de personalitate în gene

Risc genetic
Risc genetic

Îți place să riști sau ești timid și stai departe de afacerile care ți se par riscante, punând accent pe prudență? Oricare ar fi răspunsul, cercetătorii spun că  totul vine din ADN-ul tău. Oamenii de știință au identificat mai mult de 100 de variante genetice legate de asumarea de riscuri, potrivit unui nou studiu revolutionar.

,,Variantele genetice care sunt asociate cu toleranța globală la risc - o măsură bazată pe auto-raportarea tendințelor indivizilor de a-și asuma riscuri în general - tind să fie, de asemenea, asociate cu consumul mai mare de viteză, consumul de alcool, consumul de tutun și cannabis, investiții mai riscante și comportamentul sexual. Am găsit, de asemenea, influențe genetice partajate asupra toleranței generale de risc și mai multe trăsături de personalitate și trăsături neuropsihiatrice - inclusiv ADHD, tulburare bipolară și schizofrenie", a declarat, Jonathan Beauchamp, autorul studiului, profesor la Universitatea din Toronto, Canada.

Efectele individuale ale fiecăreia dintre cele 124 de variante genetice identificate în 99 de regiuni separate ale genomului sunt mici, dar impactul lor combinat poate fi semnificativ, sunt de părere cercetătorii. Echipa canadiană a creat un "scor poligenic" care evaluează efectele combinate ale unui milion de variante genetice și reprezintă aproximativ 1,6% din diferențele de toleranță la risc de la persoană la persoană.


,,Varianta cea mai importantă explică doar 0,02 la sută din variația toleranței globale a riscului la persoanele fizice. Cu toate acestea, efectele variantelor pot fi combinate pentru a ține cont de variații mai mari ale toleranței la risc", a  mai spus Beauchamp, care crede că scorul poate fi folosit pentru a studia modul în care factorii genetici interacționează cu variabilele de mediu pentru a afecta toleranța la risc și comportamente riscante. Dar scorul nu poate prezice în mod semnificativ toleranța unei persoane în ceea ce privește riscul sau comportamentul riscant.

Studiul - unul dintre cele mai mari - a inclus informații genetice de la mai mult de 1 milion de persoane cu descendență europeană. Cercetătorii nu au găsit dovezi care să susțină legăturile raportate anterior între toleranța la risc și anumite gene, cum ar fi cele asociate cu dopamina sau serotonina, neurochimicele implicate în procesarea recompenselor și reglementarea dispoziției. În schimb, noile descoperiri sugerează că glutamatul neurochimic și GABA contribuie la diferențele individuale în ceea ce privește toleranța la risc. Ambii sunt regulatori importanți ai activității creierului.

,,Rezultatele noastre indică rolul regiunilor specifice ale creierului - în special cortexul prefrontal, ganglionii bazali - care au fost identificați anterior în studiile neuroștiințifice privind luarea deciziilor ", a precizat omul de știință Canadian, potrivit WebMD.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel