Afecțiunea care îți oprește circulația în degete. Cât durează și ce tratament necesită simptomele severe

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sindromul Raynaud Foto: Freepik
Sindromul Raynaud Foto: Freepik

Descoperă afecțiunea care se concentrează pe vasele mici de sânge, provocând atacuri episodice vasospastice în degete, nas, buze și urechi

Sindromul Raynaud este o tulburare care afectează vasele mici de sânge de la nivelul degetelor de la mâini și picioare, precum și cele de la nivelul nasului, buzelor sau lobilor urechilor. Acesta provoacă atacuri episodice vasospastice, care sunt cauzate de temperaturile scăzute sau de stres.

În timpul unui atac, arteriolele și capilarele din zona afectată se strâng, ceea ce face ca pielea să devină albă și albastră din cauza lipsei de oxigen. Pielea poate, de asemenea, să se simtă rece sau amorțită. Atacul durează, de obicei, în jur de 15 minute.

Există două tipuri principale de sindrom Raynaud:

- Sindromul Raynaud primar (numit și boala Raynaud, rpezintă simptome ușoare, cum ar fi modificări ale culorii pielii, amorțeală, furnicături și ace, și este mai frecventă și se tratează prin modificări ale stilului de viață)

- Sindromul Raynaud secundar (numit și fenomenul Raynaud, este cauzat de boli subiacente, afecțiuni, medicamente sau factori legați de stilul de viață, care provoacă simptome de la ușoare până la severe, cum ar fi ulcerele cutanate sau gangrena, și este mai puțin frecventă decât alte afecțiuni)

Sindromul Raynaud primar este ușor și nu afectează vasele de sânge, dar poate perturba activitățile zilnice. Sindromul Raynaud secundar poate fi mai grav, ducând la ulcere ale pielii și la moartea țesuturilor și putând avea un impact potențial asupra calității vieții, deoarece boala de bază poate fi severă, confrom NHS.

Cine poate suferi de sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud este o afecțiune care poate afecta femeile, persoanele sub 30 de ani și pe cele cu antecedente familiale de boală. Sindromul Raynaud secundar îi afectează pe cei care suferă de alte afecțiuni sau pe cei care execută sarcini repetitive cu mâinile.

Aproximativ 9 din 10 persoane cu sclerodermie și 1 din 3 cu lupus au fenomenul Raynaud, în timp ce afecțiunile autoimune, în special bolile țesutului conjunctiv, prezintă un risc mai mare. Uneltele de mână care vibrează, cum ar fi ciocanele sau ferăstraiele cu lanț, cresc, de asemenea, riscul și afecțiunea este mai frecventă la pianiști.

Citește și: Neutropenia: nivelul scăzut de neutrofile în sânge. Care este importanța celulelor albe în lupta împotriva infecțiilor

Foto: Freepik @Zay Nyi Nyi

Simptome

Sindromul Raynaud este o afecțiune care perturbă răspunsul vasomotor normal, în alte cuvinte, impiedică deschiderea și strângerea vaselor de sânge pentru a răspunde la mediul înconjurător. Acest proces, care ajută la conservarea căldurii și a oxigenului, este perturbat de sindromul Raynaud, provocând o constricție excesivă a vaselor de sânge.

Acest lucru duce la afectarea fluxului sanguin și la o disponibilitate limitată a oxigenului la nivelul degetelor de la mâini sau picioare. Deși sindromul Raynaud primar nu afectează inima, afecțiunile secundare asociate sindromului pot afecta inima, așa că este esențial să consultați un furnizor de servicii medicale pentru a determina dacă afecțiunea afectează inima.

Sindromul Raynaud este o afecțiune care afectează pielea, provocând modificări de culoare, frig sau amorțeală, căldură, furnicături sau pulsații și ulcere ale pielii sau gangrenă. Simptomele pot fi episodice, cu o durată de aproximativ 15 minute, și sunt adesea asociate cu vremea rece.

Persoanele cu sindrom Raynaud primar prezintă, de obicei, simptome ușoare, în timp ce cele cu sindrom Raynaud secundar pot prezenta simptome mai severe, inclusiv ulcere ale pielii. Afecțiunea poate duce la răni dureroase pe vârfurile degetelor și poate provoca moartea țesuturilor dacă nu este furnizat oxigen. Simptomele sunt de obicei ușoare la pacienții primari, în timp ce pacienții secundari pot prezenta simptome mai severe, inclusiv ulcere cutanate.

Printre factorii care contribuie la un atac Raynaud se numără expunerea la frig sau la alte spații reci, anxietatea, stresul emoțional, transpirația rece, spălarea mâinilor cu apă caldă sau alte băuturi reci, furnicături la nivelul congelatorului și transferul de la piele la piele.

Vezi și: Inflamația articulară: importanța unui diagnostic precoce și a tratamentului corect. Diferența dintre inflamația articulară și artrită

Tratament

Tratamentul bolii Raynaud se concentrează pe prevenirea atacurilor, reducerea severității, îmbunătățirea calității vieții, tratarea afecțiunii de bază și prevenirea ulcerelor cutanate și a leziunilor tisulare.

Modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea spațiilor reci, gestionarea stresului și purtarea de haine călduroase, pot ajuta la gestionarea simptomelor. Simptomele severe pot necesita medicație, cum ar fi blocantele canalelor de calciu, alfa-blocantele și unguentul cutanat cu nitroglicerină.

Dacă alte tratamente eșuează, se poate recomanda o simpatectomie, care blochează sau taie temporar nervii din apropierea vaselor de sânge afectate, reducând simptomele timp de unul sau doi ani.

Acestea fiind spuse, sindromul Raynaud este o afecțiune răspândită care poate avea un impact asupra calității vieții. Autoîngrijirea la domiciliu poate ajuta la gestionarea atacurilor și la prevenirea simptomelor. Dacă simptomele împiedică activitățile, consultă un medic cu privire la opțiunile de tratament și ia în considerare posibilitatea de a te alătura unui grup de sprijin pentru a învăța de la alte persoane cu aceeași afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel