Albirea dentară, când este necesară și ce presupune. Cauzele îngălbenirii dinţilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
albirea dentara - FOTO: Freepick
albirea dentara - FOTO: Freepick

Albirea dentară este o intervenție stomatologică şi trebuie efectuata numai de un medic stomatolog sau de un alt profesionist dentar reglementat.

Albirea dentară este ideală pentru persoanele care au dinţi sănătoşi, însă se poate realiza și pe diferite lucrări stomatologice. Persoanele care au dinți cu tonuri galbene răspund cel mai bine la tratamentul de albire dentară. Dar această procedură cosmetică nu este recomandată pentru toată lumea.

Vezi și: Bolile metabolice, combătute prin terapia nutrițională. Simona Carniciu: Stilul de viață modern afectează microbiomul

Ce presupune albirea dentară

Am discutat cu medicul stomatolog Brânduşa Poenar, care ne-a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce presupune această intervenție.

”Albirea dinților reprezintă o modalitate simplă și rapidă de modificare a culorii danturii, pacienții bucurându-se de zâmbete mai luminoase și mai strălucitoare, fără durere, într-un timp foarte scurt”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul stomatolog Brânduşa Poenar.

Două tipuri de albire dentară

Tratamentul de albire dentară este de două feluri în funcție de starea de vitalitate a dintelui pe care se intervine:

- Albire externă pentru dinții vitali, dinți cu nerv

- Albire internă pentru dinții devitali, dinți fără nerv

”Procedeul de albire dentară în cabinet, sub strictă observație a medicului dentist este foarte sigur.

Acesta nu afectează alte lucrări dentare. Astfel, plombele, implanturile sau coroanele dentare nu vor fi influențate în niciun fel de procedeul de albire dentară”, a mai explicat medicul stomatolog.

Vezi și: Ion Bogdan Codorean, noul președinte SRATS: România, elita ortopediei și traumatologiei sportive din Europa. Pacienți și sportivi din afară vin la noi

Albire cu laser

Înainte de a începe un tratament pentru albirea dinţilor este necesar un consult stomatologic în urmă căruia medicul va stabili dacă este indicat să îți albești dinții.

Albirea cu laser cunoscută sub numele de albire de putere, este un alt tip de sistem de albire a dinţilor pe care un dentist poate oferi. Un produs de albire este aplicat pe dinţi şi apoi o lumină sau laser este aplicată pe ele pentru a activa albirea. Albirea cu laser durează aproximativ o oră.

Cauzele îngălbenirii dinţilor

- alimentaţia - alimentele închise la culoare, cele cu aciditate ridicată, dar şi coloranţii alimentari sunt cele care afectează cel mai des culoarea dinţilor. Pe acestă listă se află vinul roşu, ceaiul negru, cafeaua, băuturile cargobazoase, fructele de pădure, sosurile de soia şi roşii, sfecla sau oţetul balsamic

- înaintarea în vârstă - odată cu înaintarea în vârstă, structura dinţilor suferă modificări care pot duce la îngălbenirea dinţilor

- fumatul - nicotina se depune pe smalţul dinţilor, iar în timp produce îngălbenirea dinţilor, dar şi alte probleme ale gingiilor (parodontita)

- fluorul în exces (fluoroză) - folosit în exces, fluorul poate afecta dantură. Acesta poate fi găsit în apa pe care o bem, dar şi în pasta de dinţi. Este recomandat să folosim o cantitate mică de pastă de dinţi atunci când ne spălăm pe dinţi, de mărimea unui bob de mazăre

- unele medicamente - există şi unele tratamente medicamentoase care pot afecta culoarea dinţilor. Acestea pot fi antibioticele precum amoxicilină, minociclina sau tetraciclina, în special atunci când sunt administrate copiilor

- igiena dentară deficitară - în cazul în care nu respectăm programul zilnic de igienă dentară, adică să ne spălăm pe dinţi de cel puţin două ori pe zi şi să folosim şi aţa dentară, aceştia se vor îngălbeni mult mai repede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel