ALERTĂ: Varianta Botswana de COVID-19 care are 32 de mutații este cea mai evoluată tulpină și mai periculoasă ca Delta

Dana Lascu |
Data publicării:
Covid-19. Foto: Pixabay
Covid-19. Foto: Pixabay

Experții britanici trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă variantă de COVID-19, despre care se crede că a apărut în Botswana, care are cele mai multe mutați „înfiorătoare” față de tulpina originală de coronavirus identificate până acum și care este și mai periculoasă decât varianta Delta care este dominantă la nivel mondial în acest moment. 

Doar 10 cazuri de tulpină Botswana de COVOD-19, care ar putea fi numită „Nu”, au fost detectate până acum. Dar a fost deja observat în trei țări, sugerând că varianta ar putea fi mai răspândită decât se crede.

Acestă variantă de coronavirus poartă 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibilă și rezistentă la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf spike decât orice altă variantă identificată până acum.

Cercetătorii cred că este posibil ca aveastă nouă variantă periculoasă să fi apărut în urma unei infecții pe termen lung la un pacient cu HIV. Modificările la proteina de vârf (spike) fac dificilă lupta împotriva ei, deoarece antrenează sistemul imunitar să recunoască o versiune mai veche a acestei părți a virusului.

Dr. Tom Peacock, un virolog la Imperial College, care a constatat primul răspândire a acesteia, a descris combinația de mutații a variantei drept „înfiorătoare”. El a avertizat că B.1.1.529, numele științific al variantei Botswana, are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva” – inclusiv tulpina Delta, dominantă acum la nivel mondial.

Oamenii de știință au spus, totuși, pentru DailyMailOnline, că numărul fără precedent de mutații ar putea lucra împotriva variantei Botswana și ar putea să o facă „instabil”, împiedicând-o să se răspândească.

Ei au spus că „nu este nevoie să fiți prea îngrijorați”, deoarece nu există încă semne că acesta se răspândește rapid. Până în prezent, trei infecții au fost detectate în Botswana și șase în Africa de Sud. Un caz a fost observat și la un bărbat de 36 de ani din Hong Kong, care sa întors recent de pe continent.

Nu există cazuri în Marea Britanie, dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a declarat că monitorizează îndeaproape situația. Varianta a stârnit îngrijorare din cauza setului său „foarte extins” de mutații.

Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că este probabil ca varianta să fie mult mai capabilă să evite anticorpii decât Delta. El a declarat pentru DailyMailOnline că „Deocamdată, ar trebui monitorizat îndeaproape. Dar nu este nevoie să fim prea îngrijorați, decât dacă începe să crească în frecvență.” El a spus că „explozia” sa de mutații sugerează că ar fi putut să fi apărut în timpul unei infecții cronice la o persoană imunocompromisă, cum ar fi un pacient cu HIV/SIDA.

Profesorul Lawrence Young, virolog la Warwick Medical School, a spus este greu de spus dacă virusul va fi mai transmisibil decât Delta în acest stadiu. Varianta Botswana poartă mutații K417N și E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile.
Dar are și N440K, găsit pe Delta, și S477N, pe varianta New York, care sunt, de asemenea, legate de evitarea anticorpilor. Varianta are, de asemenea, mutații P681H și N679K pe o anumită parte a proteinei sale, responsabilă de infecție. Și mutația N501Y care face virușii mai transmisibili și a fost văzută anterior pe varianta Kent „Alpha” și Beta, printre altele. Alte mutații pe care le are includ G446S, T478K, Q493K, G496S, Q498R și Y505H, deși semnificația lor nu este încă clară.

Dr. Meera Chand, de la UKHSA, a declarat: „Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, în parteneriat cu organisme științifice de pe tot globul, monitorizează constant starea variantelor SARS-CoV-2 pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă la nivel mondial. Deoarece este în natura virusurilor să se facă mutații des și la întâmplare, nu este neobișnuit să apară un număr mic de cazuri care prezintă noi seturi de mutații. Orice variante care prezintă dovezi de răspândire sunt evaluate rapid”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel